Guide: Granada fra A til Z (del 2)

Granada er mest kendt for Alhambra-borgen og der arabiske Albayzin-kvarter, men den andalusiske by har meget mere at byde på.

I første del af vores Guide til Granada kom vi igennem bogstaverne A til M - og nu kaster vi os over anden halvdel af alfabetet.

Vi starter med N, for Natteliv...

Las Titas, Granada

Natteliv

Granada er en studieby og har derfor et meget aktivt natteliv - men uden at det går for vildt for sig. Nogle af de mest besøgte områder er Calle Pedro Antonio de Alarcón, hvor man tit finder barer med livemusik. Ellers prøv at gå ned i Calle Elviria. Et par populære barer er Mae West og Bellagio i shoppingcentret Neptuno. Skal der endnu mere gang i den tager mange til Bar Aliatar i Calle Recogidas eller diskotek Forum Plaza i udkanten af byen, som begge er kendt for deres mange events.

Om Kalsum

En utroligt populær tapasbar i Calle Jardines, hvor der serveres marokkanske tapas til ganske rimelige priser. Prøv f.eks. couscous med karameliserede løg. Allerede fra kl.  21 plejer der at være mange mennesker i den lille bar, så kom tidligt. Baren, som i folkemunde kaldes Omka, er opkaldt efter en ægyptisk sangerinde.

Piononos

Denne typiske dessert har rødder tilbage til maurernes tid, men opkaldes først i midten af 1800-tallet efter Pave Pius IX, hvis italienske navn var Pío Nono. Den kommer ofte i en form der minder som små muffins, men ses også som en større skærekage (som på billedet). Kagen laves grundlæggende af æg, mel, sukker og kanel. Den består dels af en luftig dej, dels af kagecreme og dels af en form for karamelglasur. Den stammer fra den lille by Santa Fe i Granada-provinsen, og derfra eksporteres den til store dele af Spanien.

Pionono, typisk kage fra Granada

Quince

Vi bliver i madkategorien lidt endnu. 'Quince' betyder nemlig kvæde på spansk. De madæble-lignende frugter dyrkes flere steder i Granada-provinsen og smager skønt, særligt når de bages med kanel og honning. Frugterne bruges også til at lave en form for marmelade, membrillo, som typisk spises sammen med Manchego-ost.

Riofrio

Denne lille by i Granada-provinsen er kendt for sin stør og dennes kaviar. Kaviaren er den eneste i verden, der er certificeret økologisk. Denne udsøgte delikatesse kan købes i butikker og restauranter rundt omkring i provinsen, men det mest autentiske er naturligvis at tage en tur til Riofrio og smage på den sorte stør i en af de lokale restauranter.

Sierra Nevada

Det er en noget speciel oplevelse at stå en varm forårsdag og betragte sneen på toppen af Sierra Nevada-bjergene. Her strækker skisæsonen sig typisk fra november til april hvert år - omend sneen selvsagt er bedst omkring januar-marts. Fra Granada by tager det under 45 minutter at køre til Pradollano, hvor skiresortet ligger. 

Sierra Nevada skiresort, Granada

Tapas

I Granada er det stadig skik, at man får serveret en gratis tapas, når man bestiller vin eller øl. Ofte kan man endda selv vælge, hvad man kunne tænke sig fra dagens udvalg. Der er som regel et udmærket udbud af grøntsagsretter, men er du vegetar, kan du evt. prøve Casa Lopez Correa i Calle Molinos, Raices på Avda Pablo Picasso 30 (ved Palacio de Congresos) eller Manila i Calle San Matias.

Udflugter

Fra Granada by er der rig mulighed for at tage på opdagelse i provinsen og hele den østlige del af Andalusien. Der går regionale busser fra busstationen lidt uden for centrum, men selvfølgelig kan det anbefales at leje bil, så man har frihed til at besøge de mange små landsbyer, standse og nyde udsigten eller holde spisepause på en landevejsrestaurant (venta). Find evt. inspiration til turen i vores road trip i Malaga og Granada.

Salobreña set fra oven

Vand

Vand er en utroligt dyrbar resource i det sydlige Spanien, og Granada er særligt kendt for arabernes intelligent anlagte vandingssystemer. Tager man på vandring i bjergene vil man kunne følge de gamle vandingskanaler, der løber langs bjergsdiderne. Inde i byen bør du holde øje med de traditionelle små bygninger brugt som vandopbevaringsrum, aljibes. De kendes på deres bueform - enten kan man blot se en lille dør i en buet indgang, eller også kan man se hele den buede top af bygningen, der ligger under jorden. De traditionelle aljibes kan bl.a. ses på de små pladser i Albayzin-kvarteret.

Patio Lindaraja i Alhambra, Granada

Muhammed X

Sultanerne af Granada under Nasrid-dynastiet boede i Alhambra-paladset, hvorfra de ledede hele emiratet Granada. Der var kamp om tronen, og den ene sultan efter den anden tog magten. Muhammed X tog tronen i 1445 efter sin onkel Muhammed IX, men han nåede kun at regere i få måneder, før han måtte overlade pladsen til sin fætter Yusuf V, som dog i 1447 blev væltet af Muhammed IX, der kunne indtage tronen for fjerde gang.

Yoga

I Granada by er der flere yoga-institutter, men for en helt særlig oplevelse bør man tage på retreat i Alpujarras-bjergene. Man kan tage på et decideret yoga- og meditationsferie, eller man kan finde ro i sjælen ved at besøge det buddhistiske tempel og meditationscenter O Sel Ling nær landsyen Soportujar i 1600 meters højde. Centret blev grundlagt i 1980 og er åbent for besøgende (før kl. 17 og uden for dagens fastlagte bønner).

Zacatin

Vi slutter af i shoppinggaden Calle Zacatin, som forbinder hovedgaden Gran Via med den populære plads Bib Rambla. Zacatin kommer fra det arabiske ord Saqqatin, som betyder "det gamle tøjmarked". Gaden har været centrum for byens handel siden det 13. århundrede, og i dag er det en af de travleste handelsgader i Granada, flankeret af butikker i alle afskygninger.

---

Jeg håber, I har fundet inspiration i vores guide til Granada. Som altid er ideer mere end velkomne til kommentarfeltet nedenfor.

Rigtig god ferie!