Guadalhorces grønne oase tæt på Málaga

Tæt på Málaga finder Guadalhorcefloden sit udløb ud i Middelhavet. Umiddelbart inden udløbet forgrener den sig til to mindre floder. Herved er der dannet en mindre ø, som i dag er et smukt naturområde, hvor et væld af fugle holder til.

Området hedder Paraje Natural Desembocadura del Guadalhorce  (ca: Naturområde omkring Guadalhorces udløb ), og har man lyst til en tur i naturen, er området bestemt et besøg værd. 

Guadalhorcefloden

Málagas ornitologiske paradis 

Området er i årenes løb blevet et af fuglenes vigtigste ynglesteder i det østlige Andalusien, og det er et sandt paradis for ornitologer. Men det var ikke en selvfølge, at det er gået sådan.

I slutningen af ​​1970'erne byggede den lokale regering, Junta de Andalucia, flere store boligprojekter i Málaga. Deltaområdet blev i den forbindelse primært anvendt som leverandør af grus og sand.

De store udvindinger skabte store gruber og kratere, og ved efterfølgende oversvømmelser blev der skabt kunstige damme og sumpområder. Naturen er en sær størrelse, og området tiltrak hurtigt både flora og fauna og det i en diversitet, som forbløffede mange miljøforkæmpere.

Laguna Grande, Guadalhorce

 I 1998 blev et restaureringsprojekt sat i gang. Området blev efterfølgende tildelt status som naturområde med dertilhørende beskyttelse.

I dag er hele området omkring flodmundingen et autentisk og fantastisk naturparadis med sumpområder, der er fyldt med liv. Herude i stilheden og mellem de mange fugle er det svært at tro på, at man rent faktisk er tæt på en af Europas travleste lufthavne og blot et stenkast fra Málaga centrum.

Malagas ornitologiske paradis, Laguna Grande, Guadalhorce

Flodmundingen er en autentisk grøn oase. Blanding af det ferske flodvand og det salte havvand har skabt et unikt miljø for fuglekiggere med en usædvanlig kombination af  både  havfugle og af fugle, som lever ved ferskvand.

Kombineret med det faktum, at Guadalhorces flodmunding ligger på en af ​​fuglenes vigtigste ruter over Middelhavet mellem Europa og Afrika, så ved man aldrig, hvad der venter af overraskelser. Af de 350 arter, som er registreret i Andalusien, er 260 fundet her.

Floraen er også af særlig interesse. Det varierende saltindhold i jorden inden for så begrænset område har skabt en bred vifte af vandplanter, rørskove og krat, hvoraf nogle er begrænset til kun at vokse i dette område. Langs flodens banker vokser der en blanding af piletræer, eukalyptus og popler foruden tamarisker og palmetræer.

Laguna Grande, Guadalhorce

Fuglearter

Flodmundingen er et tiltrængt hvileområde for mange hundrede forskellige arter af fugle, som er på træk, og det er et permanent hjem for mange andre. De mest spændende tidspunkter at besøge området på er, når fuglene er på træk i løbet af foråret eller om efteråret og starten af vinteren.

Er man i området om vinteren kan man være heldig og spotte en fiskeørn. Den er en af områdets overvintrende arter, og der er observeret hele 3 individer i området. Endnu en ørn holder til her om vinteren, nemlig dværgørnen, som ofte kan ses flyve over området.

Også blåhalser ses om vinteren, fra september til marts måned. Om foråret kommer mange andre fugle til. Således bruger blandt andet Audouinmågen området som en rasteplads og ses derfor oftest før yngletiden om foråret. Den er oftest set i store grupper med andre arter af måger.  

Malagas ornitologiske paradis, Laguna Grande, Guadalhorce

Og længere henne på året ses den lille vadefugl Ploveren. Den findes normalt i sandet, hvor den har sin rede. Den er mest almindelig om foråret og om sommeren i strandområdet.

Den hvidhovedet and, som er klassificeret som en truet art, yngler i området om foråret og har med succes for bestanden ynglet i området siden 2003, og det anslås, at området er hjemsted for over 30% af artens reproducerende hunner i Andalusien.

Kom omkring i området

Naturområdet er let tilgængeligt og har mange godt afmærkede stier på kryds og tværs af området. Der er flere store søer, nogle mindre damme, to strækninger langs floden og fem observationspunkter. Hele området er et populært sted for mountainbikere og folk, der ønsker at slippe for stress og jag i byen i et par timer.

Kort over naturparken ved Guadalhorce

Der er to ruter, hvor man kommer ned til en af de to flodmundinger; Rio Viejo (den gamle flod rute) og Laguna Grande (stor sø rute). De er begge meget ligetil og tydeligt mærket. 

Rio Viejo-ruten er en 1,6 km rute, hvor man bliver ført langs med Laguna de la Casilla og Rio Viejo observatorierne og slutter ved  Aves Marinas (havfugle) observatorium.

Med Laguna Grande-ruten (store sø) får man mulighed for at beundre fuglene ved de to observationsposter Laguna Grande og Laguna Escondida (den skjulte sø), og man kommer forbi unik vegetation.

Vejvisning

Øst for Málaga: Tag N-340 mod Torremolinos / Fuengirola og kør mod Guadalmar. Vær opmærksom på ikke at tage til Guadalhorce industriområde.

Vest for Málaga: Tag N-340 mod Málaga og tag afkørslen mod Guadalmar, det er samme afkørsel som  Leroy Merlin og Decathlon.

Herefter er det ens for begge: Følg rundkørslen mod venstre ned mod stranden og kør nu ind i et boligområde i  Guadalmar. Der ligger en kirke på venstre hånd, lige før vejen bliver ensrettet, og det bliver nødvendigt at køre en længere omvej ind i boligområdet. Stedet her er et godt sted at parkere. kort

Det er muligt at parkere tættere på indgangen til naturparken, og mange parkere lige ved siden af ​​hegnet ind til parken. Dog er det lidt afsondret, og dermed lidt for let for en eventuel tyv at komme væk fra hurtigt. Parkering ved siden af ​​kirken synes at være en langt mere sikker løsning.

Alternativt til bilen kan man vælge bussen. Der går en regelmæssig busforbindelse fra centrum af Malaga via EMT Number 10 bus.