Mallorcas spændende markeder

Oplev det lokale handelsliv på Mallorca

Når du er på ferie på Mallorca og selv står for at fylde køleskabet og lave mad, får du brug for forsyninger. Prøv at gå på et af de mange lokale markeder, som bugner af spændende friske råvarer og få samtidig en helt speciel kulturel oplevelse.

Friske grøntsager på et marked på Mallorca

At handle på markedet på Mallorca 

De fleste markeder afholdes kun om morgenen fra kl. 09:00 til kl 13:00, hvorefter de handlende tager hjem til frokost. Så det er om at komme tidligt af sted og få handlet ind. Det indkøbes som oftest i kilo og ikke gram, så undlad at bed om 100gram pølse, hvis du vil være en forstående turist. Bestil i stedet for “un cuarto de kilo” (et kvart kilo), “un medio kilo” (et halvt kilo) eller “un kilo” (et kilo). "Quiero un medio kilo de manzanas" er "Jeg vil gerne have et halvt kilo æbler".
 
Hvis du ikke kan noget spansk, så kan du også klare dig fint med blot at pege, smile og vise med fingrene, hvor meget du ønsker. Kan du tale lidt spansk, så er der omvendt gode muligheder her for at få en lille samtale med de lokale.  

Sobrasada og andre pølser på marked på Mallorca

Ud over frugt og grønt vil du normalt også finde masser af boder, der tilbyder andre mallorcanske fødevarer såsom pålæg og lokale oste, som laves med mælk fra enten får, ged eller ko. På billedet ovenfor kan du yderst til højre se "sobrasada". Det er en typisk mallorcinsk pølse fremstillet af lokal svinekød og krydret med paprika. Den bruges til at give smag til mange af øens traditionelle retter. Man kan også vælge at bruge den som pålæg på toast, prøv evt at drysse lidt honning på. 

Pudsigt nok er de fleste af ostene, som bliver solgt på Mallorca, faktisk fra naboøen Menorca! Det gør dog bestemt ikke ostene mindre fantastiske. Hvis du vil have en smagprøve, før du køber, kan du bede om "un poco para probar por favor" (en lille smule for at prøve). Normalt vil du blive tilbudt en smagsprøve uden at spørge, da det er et godt salgstrick!

Når du har besluttet dig til, hvad du ønsker at købe, så sørg endelig for at bede om prisen før de skærer produktet til dig, da prisen ikke altid er annonceret. ( "¿Cuanto?" Hvor meget?). Jo ældre og stærkere ost, jo højere pris. Den bedste måde at spise disse oste, er at nyde dem som de kommer! Undlad at bruge dem i mad ( andet end kold salat) ej heller som revet ost på toppen af ​​et fad, det er spild af god ost! Hvis du har brug for ost til en "gratin", så gå  supermarked og køb en pose ost netop til det formål. 

Afhængig af markedet, kan du udover madvarer som ofte også finde alt fra lædervarer, til oliven og olivenolie, souvenirs, keramik, traditionelle kurve og sengetøj, kager, brød, varme grillede kyllinger lige til at spise, duge, ventilatorer, sko, t-shirts, husdyr, planter, blomster, junk, antikviteter, lokal kunst og kunsthåndværk.

 Foran indgangen til Santa Catalina markedet i Palma de Mallorca

Tag en tur til Palma

Der er også en hel del daglige markeder i Palma, og er man til shopping,er der underholdning nok til en hel dag i byen. Tag en tur til Palma og besøg Santa Catalina markedet. Det er åbent mandag til lørdag fra kl. 07:00 til kl. 14:00. Udefra ser dette overdækkede marked (billedet ovenfor) ikke særligt spændende ud, men inden for finder du alt fra frisk fisk og kød til frugt og grønt, lokale delikatesser, blomster, brød og kager og så videre.

Frutas Ramon på Santa Catalina markedet i Palma de Mallorca

Hvis du er på udkig efter specielle fødevarer til asiatisk madlavning, urter, eller specielle typer af  salater (såsom baby-grøntsager eller spirer) så find Frutas Ramon på Santa Catalina markedet. Kokkene på superyachter, som ligger i Mallorcas havne, handler ind hos denne mallorcinsk familievirksomhed, da butikken har gode produkter og masser af forskellige sorter.

Virksomheden drives af en af ​​den "næste generation", Carina Ramon. Det er hende på billedet ovenfor. Carina taler flydende engelsk, er passioneret omkring at promovere ø og de fantastiske råvarer, der dyrkes på Mallorca. Hun er altid meget glade for at hjælpe, så gå endelig forbi for hjælp eller blot for at sige hej!

Bar på Santa Catalina markedet

Når du har gjort dine indkøb kan du få en drink, en hurtig snack eller endda frokost på en af ​​de mange barer på de indendørs markeder i Palma. På Santa Catalina markedet findes der flere at vælge imellem.Her er både traditionelle tapasbarer, hvor du kan købe en hurtig snack eller en fuld på frokost, og sushibarer, hvor du kan se din sashimi forberedes af eksperter for blot at nævne varieteten. 

Eller du kan vælge at træde tilbage udenfor på gaderne i Santa Catalina og vælge en af ​​de mange dejlige restauranter i dette distrikt. 

Venlig lokal betjening på marked på Mallorca

Markedsdage på Mallorca

Der er et marked hver dag i ugen et eller andet sted på Mallorca, så der er gode chancer for at der også er et nær dig.

Mandag: Caimari, Calviá, Lloret, Manacor, Montuiri ·         

Tirsdag: Alcudia, Artá, Campanet, C'an Picafort, Llubí, Porreres, Santa Margarita ·         

Onsdag: Andratx, Capdepera, Colonia de San Jordi, Llucmajor, Petra, Pòrtol, Port de Pollença, Santanyi, Selva, Sencelles, Sineu, Vilafranca ·         

Torsdag: El Arenal, Ariany, Campos, Consell, Inca, San Juan, San Llorenc, Ses Salines ·         

Fredag: Algaida, Binissalem, Sa Cabaneta, Ca'n Picafort, Maria de la Salut, Pont D'Inca, Santa Eugenia, Son Servera ·         

Lørdag: Alaró, Buger, Bunyola, Cala Ratjada, Campos, Costitx, Lloseta, Mancor del Vall, S'Arraco, Santa Margarita, Santanyi, Soller ·         

Søndag: Alcudia, Felanitx, Llucmajor, Muro, Sa Pobla, Pollença, Porto Cristo, Santa Maria, Valldemossa