Sortering: Ronda

10 seværdigheder og 2 aktiviteter i smukke Ronda

På et højtbeliggende klippeplateau i bjergområdet Serrania de Ronda, omgivet af frodige dale, ligger en af Andalusiens smukkeste byer.

Et fantastisk miks af historie, kultur, natur og gastronomi gør Ronda til alletiders sted at opleve de bedste sider af Andalusien.

Video om Smukke Ronda

Ronda (oprindeligt Acinipo, Vinens by) blev grundlagt af Julius Cæsar i slutningen af det 4. århundrede e.Kr. Da maurerne under ledelse af Tarik-ibn-Zeyad invaderede området 400 år senere, gjorde de deres indtog via den gamle romerske rute fra Gibraltar til Acinipo.

Maurerne omdøbte byen til Izna-Rand-Onda - Ronda. Ruinerne af de oprindelige bosættelser i Acinipo ligger 20 km uden for den nuværende by.

Her er 12 forslag til, hvad du ikke må gå glip af, når du besøger Ronda.

Puente Nuevo  

Puente Nuevo – den nye bro – er uden tvivl Rondas mest kendte vartegn. Den blev indviet i 1793, 40 år efter dens påbegyndelse. Broen forener den ældste, mauriske del af byen, med den nyere del, kendt som El Mercadillo. Udsigten fra broen ud over kløften (El Tajo) er ubeskriveligt smuk, og man kan ligeledes komme ned på "underetagen" og se broen indefra.

Det kan også anbefales - hvis man har tid og gode ben - at gå ned i kløften via stien Camino de los Molinos. Det er en meget smuk tur, særligt om foråret når hele dalen står i fuld flor.

Plaza de Toros - tyrefægterarenaen

Ronda siges at være hjemsted for moderne tyrefægtning. Tyrefægterarenaen Real Maestranza er en af de ældste og smukkeste i Spanien. Den blev bygget i  1785 af arkitekten Jose Martin Aldehuela - den samme arkitekt, der stod for opførelsen af Puente Nuevo. Rondas arena kan rumme op til 5000 tilskuere.

Francisco Romero, som blev født i Ronda i 1695, tilskrives æren for at have givet tyrefægtningen sin moderne form, da han introducerede brugen af kappe (capote - den gule og pink klæde, der anvendes i starten af tyrefægtningen) og muleta (det mindre, røde klæde, der bruges i sidste del af akten).

Romeros barnebarn, Pedro Romero (1754-1839) blev siden en af Spaniens største tyrefægtere. Han grundlagde en ny stil, Escuela Rondeña, som er kendetegnet ved sit klassicistiske udtryk og den stringente udførelse.

Man kan gå en tur i tyrefægterarenaen med audioguide og se det tilhørende museum. Entréen er 6,5 euro/pers., eller 8 euro inkl. audioguide. For mere information se Real Maestranza's hjemmeside.

Baños Arabes - de arabiske bade

De arabiske bade, Baños Arabes, i Ronda er de bedst bevarede i Spanien. Badeanstalten blev bygget i slutningen af det 13. århundrede under Kong Abomelik. Den store keddel, som blev brugt til at varme vandet op, er stadig i god stand. De karakteristiske stjerneformede ventilationshuller i loftet er udformet med inspiration fra den berømte badstue i Alhambra i Granada.

Badene ligger i det gamle arabiske San Miguel-kvarter på Calle Molino de Alarcón. Entréen er 3 euro/person, men der er gratis adgang om mandagen. Se kort og få mere information her

Mondragón-paladset

Det gamle arabiske palads, Palacio Mondragón, huser et museum for områdets kultur og historie, omgivet af nogle fantastisk smukt anlagte haver. Paladset bev bygget i 1314 af Kong Abomelik (som også opførte de arabiske bade). Senere flyttede det katolske kongepar, Isabella og Fernando, ind i paladset.

Museet giver en grundig indføring i Rondas historie, og man kan bl.a. se rester af både mauriske og romerske gravsteder. De omkringliggende haver er et skønt sted at finde ro og slappe af i skyggen, særligt i højsæsonen hvor varmen og de mange turister er allestedsnærværende.

Entré 3 euro. Se et kort over Plaza Mondragon.

Palacio del Rey Moro

Legenden siger at denne bygning var residens for den mauriske kong Almonated, som er efter sigende drak vin af sine fjenders kranier. Dog viser senere forskning at kongen sandsynligvis aldrig har boet her (det med kranierne melder historien ikke noget om). Bygningens nuværende form stammer fra det 18. århundrede, men i 1920 undergik den en grundig renovering. Haverne er anlagt med inspiration fra den franske arkitekt, Jean Claude Forestier, som også anlagde Parque Maria Luisa i Sevilla.

Fra haverne kan man komme ned til 'minen', La Mina. Der er tale om en trappe på 231 trin, som maurerne huggede ind i klippen for at have direkte adgang ned til floden, hvor de hentede vand. I flere hundrede år var La Mina indbyggernes eneste adgang til vand, og ned gennem trappeskakten stod slaver lænket, så de kunne passere sække med vand op til byen. Under de kristnes gentagne belejringer af byen var denne kilde til vand bogstaveligt talt byens livline.

Tragisk nok blev det også begyndelsen til enden på maurernes Ronda, da de kristne i 1485 tvang sig adgang til byen af selvsamme trappe.

Adresse: Calle Santo Domingo, 9 - se kort.

Rondas bymur

Op gennem historien har Ronda været en af Andalusiens mest uindtagelige byer. Dels på grund af dens priviligerede beliggenhed på toppen af en klippe, dels på grund af dens enorme bymur, som maurerne byggede efterhånden som byen voksede.

Besøgende fik adgang til Ronda via den gamle bro, Puente Árabe, og den nu ødeagdte port, Puerta de la Cijara. Den største og bedst bevogtede port var Puerta Almocabar, som var opkaldt efter den mauriske gravplads (al-maqabir), der lå ved siden af. Denne port lå på havsiden og blev benyttet af langt de fleste tilrejsende, der kom fra bl.a. Gibraltar.

Det er også værd at se det stykke af muren, der kaldes Murallas del Carmen, ved siden af kirken Iglesia del Espíritu Santo. Muren blev for nyligt renoveret og danner bl.a. ramme om forskellige kulturelle arrangementer, såsom udendørs biografforestillinger om sommeren. 

Plaza Duquesa de Parcent

Plaza Duquesa de Parcent (se kort) er en af Rondas smukkeste pladser, og den er dekoreret med adskillige monumenter. Pladsens største attraktion er Iglesia Santa Maria del Mayor, en kirke bygget i en blanding af gotisk og renæssanecestil, som det tog mere end 200 år at opføre.

En anden af Rondas smukke pladser er Plaza del Socorro (på billedet), som ligger foran Puerta Almocabar ved Calle Nuevo. 

Jardines de Cuenca

Cuenca-haverne, Jardines de Cuenca, (kort) er anlagt som lag af terrasser, der slanger sig langs kanten af kløften, El Tajo. Udsigten fra haverne er helt fantastisk, og den giver dig mulighed for at se Ronda fra en lidt anderledes vinkel.

Haverne er tilegnet Ronda's søsterby, Cuenca, som er kendt for las casas colgantes, "de hængende huse", som er bygget helt ude på kanten af den enorme kløft, der løber langs Cuenca.

Aftalen mellem de to byer om at indgå søsterskab blev indgået i 1975.

Udsigtspunkter: Balcón del Coño og Aldehuela

Et af de mest kendte og besøgte udsigtspunkter i Ronda er den 'svævende balkon', Balcón del Coño, som byder på en af de bedste udsigter over kløften og det omgivende landskab. Udsigten ledsages af et uundgåeligt sug i maven, idet man står på en platform, der hænger hundrede meter over jorden.

Et andet af Rondas bedste udsigtspunkter er Mirador de Aldehuela, som ligger lige ved siden af Puente Nuevo. Udsigtspunktet er opkaldt efter arkitekten José Martin de Aldehuela, der stod bag tyrefægterarenaen og Puente Nuevo, og som var med til at færdiggøre Malagas katedral.

Ruinerne af Acinipo

TYve kilometer uden for Ronda finder man byens ophav, ruinerne af de oprindelige romerske bosættelser. Man kan bl.a. tydeligt se resterne af flere huse samt et stort amfiteater bygget i det 1. århundrede e.Kr.

Byens oprindelige navn Acinipo betyder vinens by, og refererer til at Acinipo var en af de eneste byer i Romerriget, hvor man producerede vin, som blev eksporteret til Rom.

Der er gratis adgang til ruinerne.

Adresse: Carretera de Sevilla (20 km fra Ronda) - se kort

Vinsmagning i Ronda 

Ronda er ikke kun centrum for en spændende kulturhistorie, men er kendt for sine udsøgte vine - ligesom tilbage i Acinipo's storhedstid.

Byen er for nylig blevet optaget på de officielle vinruter, der løber gennem Spanien, og fremtiden ser lys ud for Rondas vinproduktion.

I kan vælge at besøge en enkelt vingård, såsom den berømte Bodega Descalzos Viejos, eller I kan følge en rute, der tager jer forbi nogle af Rondas bedste vingårde, der alle har deres helt særlige karakteristika.

Cueva del Gato, Benaoján 

Efter en lang dags sightseeing under den bagende sol er det fristende med en kold dukkert. Havet ligger jo ikke lige om hjørnet, men der er alligevel rig mulighed for at blive kølet ned. Cueva del Gato - kattegrotten - er det helt rigtige sted at tage en dukkert og en velfortjent siesta.

De naturlige ferskvandspools er netop blevet optaget på Andalusiens liste over Naturmonumenter, og de ligger knap 20 minutters kørsel fra Ronda. Kør ad A-374 ud af byen og drej til venstre ind på MA-7401, som I følger til Benaoján. Inden I når helt ind til byen parkerer I ved togstationen, hvorfra der er godt 2 km gang langs floden og jernbanen til Cueva del Gato.

---

Således blev vores besøg i Ronda fuldendt. Vi håber, I er blevet inspireret til at udforske den smukke, historiske by og dens uforlignelige omgivelser.

Tips til andre seværdigheder i og omkring Ronda er naturligvis meget velkomne i kommentarerne nedenfor.

Del artikel

Kommentarer

X
Vind et gavekort på 750 euro!
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og måske er du vores heldige vinder af et gavekort til Feriebolig-Spanien.dk på 750€! Vælg fra over 7500 ferieboliger.

 Vind et gavekort på 750 euro!