Besøg Sevillas smukke kongelige palads, Reales Alcázares

I centrum af Sevilla ligger det imponerende kongeslot, Reales Alcazares, som sammen med Alhambra i Granada og La Mezquida-katedralen i Cordoba, er et af Spaniens absolut mest imponerende, overraskende og fantastiske bygningsværker med en lang historie bag sig. Netop historien spiller en stor rolle for dette slot, da det er blevet bygget og ombygget på i over 1000 år og er dermed det ældste kongeslot i Europa, som stadigvæk anvendes. Det beboes godt nok ikke af kongefamilien, men det er deres officielle bolig, når de gæster Sevilla.  
 
Slottet blev grundlagt helt tilbage i år 913 som et palads for guvernøren i kalifatet i Cordoba, og ydermuren ud mod Plaza del Triunfo, hvor katedralen ligger, kan dateres helt tilbage til dengang. I løbet af de følgende århundreder blev slottet gentagne gange ombygget og udvidet af successive herskere. 
 
 
 
Pedro I’s palads 
 
I det 12. århundrede under maurerne nåede hele komplekset til Torre Abd El Aziz på Avenida Constitución, og det omfattede adskillige mauriske paladser. Der var også en overdækket vej over til moskeen, som nu er ombygget til katedralen, så kongen kunne deltage i moskeen uden at skulle blande sig med de almindelige mennesker. 
 
Ikke længe efter den kristne generobring i 1248 rev de kristne konger de fleste af de mauriske bygninger ned. Disse blev erstattet af flere paladser, herunder Alfonso Xs, som ofte blot omtales om det gotiske palads. I 1360'erne blev Kong Pedro Is smukke palads bygget. Det er det første større palads, som man ser, når man træder helt ind bag slottets beskyttende mure. Det er opført i mudejar og er kendt for sin labyrint af gårde og fantastiske keramiske fliser. Der ligger dog en gemt juvel, lige inden man ser dette palads. 
 
Patio del Yeso, "Gipshaven". 
 
Når man er kommet forbi indgangen ved Plaza del Triunfo gennem Puerta del León, står man inden i Patio del León (løvegården). I stedet for at gå lige frem og gennem porten i den gamle mur, hvilket trækker i de fleste, så bør man først gå til venstre og ind igennem Sala de Justicia of Alfonso XI.
 
Denne sal er lille og smuk med sin mudejar-udsmykning og loft med tværbjælker, men det er den næste lille gård, som er målet. Her ligger nemlig Patio del Yeso (gipshaven), som indeholder næsten alt, som er tilbage fra de oprindelige mauriske paladser.  
 
Gå herefter tilbage til indgangen og gå nu i gennem porten i den gamle mur for nu at stå på Patio de la Montería (jagtgården), gården foran Pedro I´s palads, hvor kongen plejede at samles med de andre adelige for at gå på jagt.
 
Det smukke palads har en overraskende beskeden indgang. Drej til venstre ad en snæver flisebelagt passage, og næsten øjeblikkeligt transporteres man ind i eventyret om tusind og en nat. For pludselig står man i paladsets storslåede centrale gårdsplads, Patio de las Doncellas (jomfruernes have). 
 
Patio de las Doncellas, "Jomfruernes gård"
 
Et centralt bassin med lave haver på begge sider fylder den centrale del af gården. Oprindeligt har haverne været fyldt med både lave duftende planter og lidt højere citron- og appelsintræer. I siderne af gården er der en søjlegang med buer og dekorationer i mudejarstil.
 
Hele sceneriet er inspireret af det mauriske palads i Alhambra i Granada, hvor vand og duftende planter var højt skattet. Mange tror derfor, at denne gårdhave stammer tilbage fra de mauriske kaliffer. Det gør den ikke, den er anlagt af den kristne konge Pedro I. 

Loftet i en af søjlegangene, Patio de las DoncellasI det 16. århundrede valgte de daværende herskere at anlægge et marmorgulv over hele gården og dermed begravede de både bassinet og de lave haver, og det er først for nyligt, da gulvet skulle renoveres, at dette blev opdaget.
 
Man kan sige, at det er held i uheld, for overdækningen har betydet, at både bassin og udsmykningen på havernes vægge er meget velbevarede. 
 
Hele gården omkring Las Doncellas er rigt udsmykket med unikke geometriske dekorationer i keramiske fliser, udskårne buer og imponerende lofter i træ.
 
Langt de fleste steder er det stadigvæk de originale trælofter, som man kan beundre.
 
Husk at passe på nakken.. 
 
 
 
Omkring Las Doncellas ligger en række smukke rum, hvor nogle blev anvendt til repræsentative formål, mens andre var af mere privat karakter. Salón de Embajadores (ambassadørernes sal) er et af de rum, man bør tage sig god tid til. Det har et helt imponerende loft! Det er en kuppel med fantastiske ornamenter i gips i imponerende geometriske mønstre.
 
At besøge kongen her i 1400 tallet, hvor mange andre lande byggede i sten og træ, må have været både en ydmyg og en fabelagtig oplevelse. Siderne i rummet er udsmykket med gips-dekorationer, og både arabiske og kristne symboler blander sig her med hinanden
 
Patio de las Muñecas, "Dukkegården" Den smukke Patio Følg pilen, den viser et af dukkehovederne. Patio de las Muñecas, "Dukkegården"
de las Muñecas 
(Dukkegården) førte ind til de private kamre på slottet. Gården er opkaldt efter de små hoveder, som er skjult blandt dekorationerne på buerne
 
Disse hoveder kan være meget svære at finde, så her til højre er der indsat lidt hjælp.  
 
Gården var åben og kun i en etage indtil 1833, hvor den blev restaureret, udvidet med første sal og fik et glastag på.  
 
Fra det sydøstlige hjørne af Pedros palads fører en trappe op til Carlos Vs værelser på øverste etage af det gotiske palads. Disse elegante haller og deres store vinduer med udsigt over haven vil bestemt virke bekendt for fans af tv-serien Game of Thrones, da mange scener er blevet filmet her.  
 
Carlos V's værelse
 
Den anden side af den gotiske palads har udsigt over Patio del Crucero (rejsehaven), som oprindeligt var den øverste etage af det tidligere mauriske palads. Det siges, at den oprindelige gård indeholdte appelsintræer, hvorfra frugten kunne plukket af dem, som gik på gangene på den øverste etage. Den oprindelige stueetagen blev desværre fyldt op, da den blev skadet under det store jordskælv i Lissabon 1755.
 
Under det gotiske palace ligger en gemt juvel, som mange desværre overser på deres besøg. Her ligger de spetakulære Baños de Doña María de Padilla (Doña María de Padillas bade). Hun var Pedro I’s elskerinde, og selvom tanken om at bade i denne atmosfære og det næsten surrealistisk lys, der kommer ind fra enden af kammeret, så har ingen badet her. Bassinet er rent faktisk en regnvandstank. Man kommer hertil via en smal dør ved Fuente de Mercurio ( Kviksølvs-springvand).
 Baños de Doña María de Padilla, Doña María de Padillas bad
 
Tilbage i den indledende gård, Patio de la Montería, ses en gul bygning, dette var den forretningsmæssige del af slottet. Her holdte Casa de Contratación (handelshuset) til. Det blev grundlagt i 1503 af Isabel la Católica for at føre tilsyn med alle aspekter af handelen med den nye verden, og her ligger også Cuarto del Almirante (admiralens hall), hvor opdagelsesrejser og beskyttelse af flåden blev organiseret.
 
På øverste etage af Pedros I´s palads ligger de kongelige kvarterer. Disse kan kun besøges på en speciel guidet tur og med en anden type billet, men de er fascinerende at se og omfatter Salon de Audiencias, og Pedro I´s soveværelse.  Man kommer dog ikke ind og ser den nuværende kongelige families private værelser.
 
Patio de las Mujeres, "Damernes gård"
 
Bag paladset ligger haverne, en fantastisk blanding af små gårde, springvand og formelle og uformelle haver. Disse afskærmes fra paladserne af blandt andet “den groteske mur”, som er muren i Patio de las Mujeres (damernes gård). Denne mur er dekoreret i den italienske renæssance stil og var oprindeligt en del af den ydre væg af byen. Længere inde i haven ligger La Galería del Grutesco (det groteske galleri), som deler haverne i to dele. Galleriet har en gangbro indeni, der giver en fantastisk udsigt over haven.
 
Haven set fra La Galería del Grutesco, "Det groteske galleri"
 
Gå på opdagelse i de mange haver, små lysthuse og springvand. Haverne har en imponerende samling af palmer og træer, som er hentet hjem fra hele verden. Der er også en rosenhave, en hække-labyrint og fritgående påfugle over hele haven. 
 
Nyttig information:
Sæt gerne en halv dag af til dette besøg. Her er meget at se. 
Der er en cafe i den nordlige del af haven. Her serveres både drikkevarer, sandwich og kager. Det er muligt at nyde sine indkøb både indenfor eller ved borde udenfor. 
Der er toiletter flere steder rundt på hele området.
 
Åbningstider:
Oktober til marts: Mandag til fredag fra kl. 9:30 til kl. 17:00.
April til september: Mandag til fredag fra kl 9:30 til kl. 17:00
Lukket den 1. og 6. januar, langfredag og 25. december
 
Priser:
Almindelig billet: €9,50
Almindelig billet til pensionister (pas skal fremvises, anden legitimation kan ikke benyttes): € 2
Almindelig billet til studerende ( id skal fremvises, anden legitimation kan ikke benyttes): € 2
Billet til de kongelige gemakker på 1. sal: €4,50
Børn skal være i følgeskab med en voksen. 
Handicappede og børn under 16: gratis adgang ( husk dokumentation)
 
Mandag: April til september fra kl 18:00 til kl. 19:00 og oktober til marts fra kl. 16:00 til kl. 17:00: Gratis adgang. 
 
NB: Der lukkes maksimalt 750 personer ind på hele monumentet ad gangen. Når dette antal nås, lukkes der ikke flere ind, før nogen er gået ud. Så kom gerne tidligt.