Semana Santa - Påske i Sevilla

Den spanske påskeuge, Semana Santa, er en af Sevillas (og hele Andalusiens) mest betydningsfulde begivenheder, som millioner af besøgende fra hele verden strømmer til byen for at opleve.

Video af Semana Santa i Sevilla

Påskens største seværdighed: processionerne

Sevillas religiøse hermandades (broderskaber) - ét for hvert sogn - går i lange processioner gennem byens gader, iført klædedragter i sognets farver og med de karakteristiske spidse hætter (ja, de ligner Ku Klux Klan). Mange af deltagerne er optaget af at bære broderskabets pasos, religiøse skulpturer forestillende Jomfru Maria og/eller Jesus, som troner oven på en enorm platform.

Deltagerne i optoget er oftest mænd, men børn og kvinder er tilladt i visse broderskaber. De største broderskaber har over 10.000 medlemmer, og i løbet af påsken deltager op til 3000 af dem som nazarenos (processionsdeltagerne iført førnævnte klædedragter).

Med i optoget er også et band, hovedsageligt bestående af messingblæsere og dybe trommer. Instrumenterne får indimellem selskab af sang fra de omkringliggende balkoner, hvor en hyret sanger eller blot en særligt dedikeret tilhænger bryder ud i en såkaldt seata, en melodisk bøn tilsat flamenco-music.

Statue af Jomfru Maria i påskeoptog i Sevilla

Påskens religiøse figurer

De førnævnte religiøse skulpturer betragtes som nogle af byens mest værdifulde kunstværker, og skultptørerne nyder dyb respekt i lokalområdet - og nogle gange også nationalt. Hver Jesusfigur er unik, og hver Jomfru Maria er klædt i håndsyede velourkåber med guldbroderi. De største pasos kan også have andre figurer, f.eks. Pontius Pilatus eller romerske soldater, og repræsentere en scene fra Kristus' sidste dage på jorden. Rundt om figurerne er arrangeret friske blomster og levende lys.

De enorme platforme bæres af 30-50 mand (costaleros), der går tæt sammen med den op til 2000 kilo tunge paso på den øverste del af ryggen, understøttet af puder og korset-lignende bælter. Denne konstruktion er den mest udbredte, men enkelte steder, f.eks. i Malaga vil man opdage, at konstruktionen er lidt anderledes - her bærer man nemlig los tronos, som de kaldes på sydkysten, på skuldrene. På de længste ruter vil man se, at nye costaleros kommer til undervejs, så de første kan få en pause.

Paso til Semana Santa i Sevilla

Hvordan foregår påskeprocessionerne?

Der afholdes som regel otte eller ni processioner hver dag i hele påskeugen. Det første optog starter ved 12.30-tiden Palmesøndag - enkelte helt nye, dvs. endnu ikke højt respekterede, broderskaber kan gå optog allerede fredag og lørdag, men Palmesøndag tager begivenhederne fart. Byens indbyggere sætter palmeblade på balkonerne og iklæder sig deres bedste tøj, inden de promenerer gennem byen.

Hvert optog har sin egen rute, der går fra den sognekirke, broderskabet tilhører, ind til Sevillas katedral og tilbage igen. De broderskaber, hvis kirker ligger længst væk fra katedralen, kan være op mod 14 timer om hele turen. Med op til ni processioner på gaden ad gangen kræver det omhyggelig planlægning at sikre, at optogene ikke støder ind i hinanden. Og det er nogle lange "slanger", der skal holdes styr på - stiller man sig op ved starten af processionen, kan det tage en time, før de sidste nazarenos passerer forbi.

Nazarenos i påskeoptog i Sevilla

Hvor kan man se optog i Sevilla?

Den officielle rute går gennem Calle Imagen, Sierpes, Plaza San Francisco og Avenida de la Constitución. Så er du heldig at få en lejlighed dér, behøver du ikke gå uden for en dør (det vil sandsynligvis heller ikke være muligt at trænge gennem menneskemængden, mens optoget står på).

Alternativt kan det anbefales at finde den lokale sognekirke (parroquía) i god tid inden optogets start og se el paso blive båret ud af kirkens enorme porte - en opvisning uden sidestykke i præcision og samarbejde! Stående blandt de lokale vil du også opleve den intense spænding og forventning, som forløses i fryd og beundrende gisp, når Jomfru Maria dukker frem bag portene i en sky af konfetti og blomsterblade.

Gode steder i Sevilla at slå klapstolen op og vente på optog er de brede avenidas, eksempelvis La Alameda, hvor broderskabet Monte-Sion går forbi torsdag aften. Byens pladser er også centrale samlingspunkter, f.eks. Plaza de Triunfo, som alle processioner krydser på vej ud af katedralen. Derudover er den store Parque Maria Luisa et behageligt sted at se optog - særligt, hvis I har børn med.

Fra den gigantiske skulptur på Plaza de EncarnaciónMetropol Parasol ("paddehatten") er der en uforlignelig udsigt over byen og optogene (broderskaberne San Roque og La Cena går forbi Palmesøndag, La Sed går forbi onsdag). Endelig er den hyggelige Plaza de Pilatos oplagt til at se La Macarena Langfredag morgen.

Sørg for at holde en god, lang siesta, og gå ud igen efter mørkets frembrud, hvor I vil opleve gaderne oplyst af optogenes hundredevis af levende lys i alle størrelser, og skulpturerne forekommer endnu mere livagtige.

Nazarenos i påskeoptog, Sevilla

Hvornår foregår påskeprocessionerne?

En guide med tider og ruter for de mange optog kan hentes på turistkontorer, i barer og butikker, eller sammen med den lokale avis. Starttidspunktet er som regel ganske nøjagtigt, men undervejs bliver processionerne ofte forsinket. Tiderne i guiden er dog en udmærket hjælp til at få overblik over, hvor hvilke optog befinder sig hvornår.

Du kan også følge Semana Santa på din telefon, via apps som Canal Sur's iLlamador eller Giralda TV's iSemana Santa.

Hvilke optog er de flotteste?

Hvis I vil se optoget komme ud af kirken, og den omstændelige balancegang med el paso, kan San Benitos procession (tirsdag) anbefales - porten er så lav, at los costaleros må kravle ud på knæene med den tonstunge paso på skuldrene! La Rendicion (som går optog mandag) har en imponerende paso med et sceneri (misterio) forestillende Judaskysset. Og så er det betagende at se Esperanza de Triana (fredag), når de krydser Triana-broen.

La Madrugada, som går torsdag aften, betragtes af mange som ugens højdepunkt. De mest berømte Jomfru-statuer, La Macarena og La Esperanza de Triana, bæres frem til en storslået hyldest fra publikum, som er mødt frem i hobetal for at få et glimt af deres højt skattede helgener. Det kan også anbefales at se El Silencio, en helt lydløs procession efter mørkets frembrud, og El Gran Poder, et af Sevillas ældste broderskaber (grundlagt i 1477).

Jesusfigur til påskeoptog i Sevilla

Værd at vide om Semana Santa

I løbet af påskeugen holder mange butikker kun åbent om formiddagen. Skærtorsdag og Langfredag holder langt de fleste butikker og seværdigheder helt lukket. Barer og restauranter er til gengæld fyldt til bristepunktet, og de genererer snildt 2-3 måneders omsætning på en uge.

Vejret i påsken er ofte uforudsigeligt, så hold øje med vejrudsigten. Er der optræk til regn, bliver det i sidste øjeblik besluttet, om et optog aflyses - af hensyn til statuerne, naturligvis. Husk gode sko, flere lag tøj samt snacks og kamera, så du er forberedt til en lang dag til fods.

Mød op i god tid, da gaderne bliver fyldt til bristepunktet - eller sørg for at holde dig i udkanten af folkemængden, hvis du vil have mulighed for at slippe ud midt under optoget. Ellers er det bare om at lade sig rive med af den intense, opløftede stemning og udnytte chancen for at opleve den enorme dedikation til de katolske traditioner (og ikke altid religionen som sådan), som er fundamentet for Semana Santa.