Skiferie i Sierra Nevada, Granada

Sierra Nevada tårner sig op sydøst for Granada, nord for kystlandsbyen Motril (på samme breddegrad som Cypern!). Området kan prale af at have en af Europas længste skisæsoner, der ofte strækker sig fra slutningen af november til begyndelsen af maj.

Video fra Sierra Nevada, Granada

Vi har været en tur på ski og taget en bunke gode minder med hjem. Se video fra Sierra Nevada her:

Med klart vejr 8 ud af 10 dage er Sierra Nevada også Europas mest solrige skisportssted! Vejret kan dog være meget omskifteligt, så det kan være en fordel at holde øje med vejrprognoserne.

Sierra Nevada pist

Også Sierra Nevadas beliggenhed er uden sidestykke: knap 30 minutter fra Granada og den berømte mauriske borg Alhambra og kun en times kørsel fra de smukke strande på Costa Tropical. Så du kan uden problemer ligge på stranden den ene dag og stå på ski den næste!

Facts om Sierra Nevada

  • Skiområdet er centreret om byen Pradollano.
  • Områdets laveste punkt er 2100 m og det højeste 3300 m over havet, hvorfor der kan være mærkbar temperaturforskel på pister i bunden og i toppen af området.
  • Størstedelen af pisterne ligger på Veleta, det tredjehøjeste bjerg på det spanske fastland.
  • Sierra Nevada byder på i alt 115 pister, heraf 16 er grønne, 40 blå, 50 røde og 9 sorte. Derudover 1 langrendsrute.
  • Skilifterne kan tilsammen transportere 45.555 personer pr. time. Der 17 stolelifter og 2 T-lifter samt to lange kabinelifter, som starter i bunden af skiområdet.
  • Et moderne system til spredning af kunstig sne kan sørge for 35 km lækre pister uanset vejret.
  • Hver lørdag afholdes "natski" fra kl. 19 til 21.30, såfremt vejret tillader det.
  • Til de mest modige findes freestyle-området Sulayr med 70 forskellige forhindringer.
  • Skisportsstedet drives af Cetursa Sierra Nevada, S.A., som er delvist privat og delvist statsejet.
  • I 1996 afholdtes Verdensmesterskaber i alpinski i Sierra Nevada, og i 2015 skal området være vært for den såkaldte Winter Universiade, en international olympiade for universitetsstuderende, der afholdes hvert andet år i skiftende byer.

Pister i Sierra Nevada

Stolelift Sierra Nevada

Skiområdet er opdelt i områderne Pradollano (tættest på byen), Borreguiles (som starter for enden af de to kabelbaner og er hjemsted for mange skiskoler), Laguna de las Yegas (en samling røde pister nærmest Veleta-bjergtoppen) og Loma de Dilar (yderst til højre, hvor også freestyle-området Sulayr findes). De to sidstnævnte er ikke altid åbne uden for højsæsonen.

Sierra Nevada har overvejende blå og røde pister. Sneen er ofte hård, særligt på de øverste pister, grundet det klare vejr. Nogle af de blå pister har enkelte korte stykker, der er temmeligt stejle, men alle pisterne er ret brede, hvilket gør at selv børn og mindre øvede skiløbere kan være med, selvom det generelt er et udfordrende skiområde.

Lifterne åbner kl. 9 og kører sidste tur omkring kl. 17. Hver lørdag afholdes der natski, hvor den lange, blå pist kaldet El Río åbnes kl. 19-21.30, oplyst med store lamper. Det er en helt særlig, anbefalelsesværdig oplevelse at stå på ski om aftenen med udsigt til byens lys! Det koster 5 euro, som købes i tillæg til dagsliftkortet.

Sierra Nevada - Pradollano

Sulayr - Snowboard Paradis

Sierra Nevada er hjemsted for en stor freestyle-park kaldet Sulayr, som ligger i pisteområdet Loma de Dílar.

Sierra Nevada - Sulayr

Sulayr har en af Europas længste nedkørsler på godt 2,5 km med i alt 70 hop, forhindringer og half pipes. Det er efter sigende muligt at tage 46 forhindringer i træk - hvis man tør!

Freestyle-parken tiltrækker nogle af de største navne inden for snowboarding men har også et mindre område for begyndere, anlagt ved den korte Loma de Dílar-lift.

Få mere information om Sulayr freestyle park.

 

Priser

Sierra Nevada er et skisportssted af god kvalitet, men det er også blandt de dyrere områder. Liftkort (forfaits) koster omkring 45 euro pr. dag afhængig af hvornår på ugen og året man er af sted. Børn under 6 år er gratis og kort til børn under 16 år koster ca. 30 euro pr. dag. Liftkort kan bestilles på nettet eller købes i automater på stedet. Man kan spare en smule ved at bestille på forhånd. I begge tilfælde betales 3 euro pr. stk. i depositum, som returneres når kortene afleveres i en automat i byen.

Selvom du ikke ønsker at stå på ski er det muligt at tage kabelbanen mellem Pradollano og Borreguiles, hvor man finder et par restauranter, skiskoler, skiudlejning mv. Det kræver dog et særligt liftkort til 17 euro pr. dag.

Få mere information om priser for liftkort.

Sierra Nevada -pist

Der findes omkring 15 skiskoler i Sierra Nevada med over 400 skilærere. Mange af dem har tilbud på køb af skiskole og leje af udstyr. Eftermiddagstimer er som regel billigst. Husk at spørge efter engelsktalende lærere. Få mere information om skiskoler i Sierra Nevada.

Pradollano by strækker sig op ad bjerget, og jo tættere man befinder sig på centrum, des højere priser kan man forvente for overnatning. Hold dog øje med tilbud, da mange steder tilbyder pakkeløsninger med eksempelvis liftkort og skileje inkluderet.

Vejen dertil

Den nemmeste måde at komme til Sierra Nevada er i bil. Det er bedst at ankomme tidligt, da der er meget trafik på bjergvejen op til skistedet, særligt i weekender og ferier. Man kan være heldig at finde en parkeringsplads i byen, men det nemmeste og sikreste er at parkere i parkeringskælderen Aparcamento Andalucía. Man betaler pr. time, og en hel dag koster 20 euro. Det er også muligt at købe en todagsbillet til 33 euro.

Se information om billeje.

Hvis du bor i Granada er det muligt at tage en bus fra byens busstation til Sierra Nevada for 9 euro for en returbillet. Turen tager omtrent 45 minutter, og der går busser hver dag kl. 8.00 og 10.00. Bussen tilbage fra Sierra Nevada går kl. 18.30. Se flere bustider og anden transportinformation.

Det er også muligt at komme til Sierra Nevada med bus fra eksempelvis Malaga.

Få mere information på Alsa's hjemmeside.

Nyttige links

Ferieboliger i Sierra Nevada og overnatning i Granada
Sierra Nevadas officelle hjemmeside