Handicapvenlig ferie på Tenerife

Tenerife er den næstmest besøgte feriedestination for handicappede, kun overgået af Florida. Så øen har noget at leve op til, og den skuffer ikke! Øens myndigheder, Cabildo de Tenerife, etablerede i 1993 en forening til fremme af handicappedes forhold på øen, Sociedad Insular de Promoción de las Personas con Discapacidad (SINPROMI).

Organisationen arbejder for at skabe et samfund uden barrierer og gøre øen til spydspids inden for handicapvenlig turisme og kultur.Tenerife har opdelt øens faciliteter og services i to kategorier, som hjælper besøgende med at vurdere faciliteternes tilgængelighed, bl.a. inden for sightseeing, turistattraktioner, fritidsaktiviteter, bygninger, transport, restauranter mv.

Accessible: Størrelse og funktionalitet sikrer, at personer med handicap, nedsat førlighed eller syns- og høreforstyrrelser uhindret kan besøge området eller anvende faciliteterne. 

Practicable: Ikke alle kriterier for handicapvenlighed er opfyldt, men personer med handicap, nedsat førlighed eller syns- og høreforstyrrelser kan besøge området eller anvende faciliteterne med assistance fra en anden person. 

Infrastruktur

Arona

Arona-området på den sydlige del af Tenerife består udover byen Arona også af ferieresorterne Los Cristianos, Playa de las Américas, Las Galletas og Costa del Silencio. Området er,efter Florida, det næstmest besøgte rejsemål for feriegæster med nedsat førlighed. Arona har tilmed vundet en pris for dets handicapvenlige strande!

De store resorts Playa de las Américas og Playa de los Cristianos har på nuværende tidspunkt en del veje helt uden forhindringer såsom kantstene, og Arona arbejder på at gøre flere byer handicapvenlige ved at eliminere basale forhindringer i byens indretning og arkitektur.

Santa Cruz

Restauranter i Santa Cruz, Tenerife

Tenerifes hovedstad, Santa Cruz de Tenerife, er pakket med seværdigheder og aktiviteter inden for kultur, shopping og sport, og der er masser at tage sig til for feriegæster med handicap.

Byens brede promenadelignende veje, pladser, åbne parker samt museer er for en stor del handicapvenligt indrettet. Det gælder også sightseeing-busserne, så der er god mulighed for at få et hurtigt overblik over Santa Cruz.

Transport

Sporvogn i Santa Cruz, Tenerife

Sporvogne: Tenerifes sporvogne var de første i Spanien, der blev certificeret som handicapvenlige. Certificeringen gælder både informationsstande, billetsalg og selve transporten. Sporvognenes gulv er i højde med perronerne, og der er gjort plads til kørestole. Sporvognsystemet eksisterer både på Nord- og Sydøen.

Busser: Busselskabet Titsa har busser med sænkede gulve, elektriske ramper og hydrauliske lifte til rullestole. De tre sightseeingbusser i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife er alle handicapvenlige.

Lufthavne: Alle Spaniens lufthavne lever op til Europaparlamentets krav for handicapvenlighed og tilbyder assistance til rejsende med handicap. Denne service bør reserveres 48 timer forud. Når du ankommer til lufthavnen kan du enten gå til et aftalt mødested eller finde et højtaleranlæg med teksten Sin Barrera (”uden hindringer”), hvor du kan ringe efter assistance. For mere information, besøg Aenas hjemmeside.

Taxaer: Flere taxaselskaber tilbyder biler med kørestolsramper. Se en liste over taxaselskaber med handicapvenlige taxaer på hjemmesiden Tenerife Accesible.

Billeje: To selskaber på Tenerife udlejer biler, der er tilpasset kørestolsbrugere:

Rent-a-car Hermanns i Los Cristianos.

Canary Island Car har kontorer både på Nord- og Sydøen samt i hovedstaden Santa Cruz de Tenerife.

Mest handicapvenlige infrastruktur: De mest handicapvenlige transportmuligheder findes i hovedbyen Santa Cruz, i La Laguna og i Puerto de la Cruz.

Strande

Tenerife - Los Cristianos strand

Tenerifes strande er yderst veludstyrede og tilgængelige for alle. Arona-området har vundet en pris netop for deres handicapvenlige strande. Resortet Los Cristianos kan prale af at have Europas længste handicapvenlige strandpromenade. Den er syv kilometer lang og helt uden forhindringer som kantsten o.lign.

Stranden er ligeledes handicapvenlig med både permanente og flytbare gangstier, ramper samt særligt tilpassede toiletter og omklædningsrum. For dem, der er friske på en tur i bølgerne, tilbydes særlige stole, kørestole og krykker. Det er også muligt at få følgeskab af en assistent.

Handicapvenlige strande på Tenerife

Arona -Playa de las Vistas, Playa de Los Cristianos

Adeje -Playa de Troja, Playa de Torviscas, Playa Fañabé, Playa el Duque

Arico -Playa de El Porís

Granadilla de Abona - Playa de El Médano

Guía de Isora - Playa San Juan

Icod de los Vinos - Playa de San Marcos

Los Realejos - Playa de El Socorro

Puerto de la Cruz - Playa Jardín

Santa Cruz de Tenerife -Playa de Las Teresitas

Santiago del Teide - Playa de la Arena

Kulturelle aktiviteter

Tenerife har en lang og bemærkelsesværdig historie, og det er værd at besøge øens historiske og naturhistoriske arkiver. Der er flere handicapvenlige museer i øens hovedstad Santa Cruz de Tenerife:

Museo de la Naturaleza y el Hombre (Naturhstorisk Museum): Tenerifes Naturhistoriske museum tager de besøgende tilbage til år 200 f.Kr., da øen var beboet af Guanches, de oprindelige nordafrikanske immigranter.Museet er delt i to områder: Naturhistorie og Arkæologi.

Det naturhistoriske museum er handicapvenligt indrettet, eksempelvis med faciliteter for blinde og døve, herunder tegnsprogskyndige guides, audioguides med beskrivelser af værkerne samt informationsmateriale skrevet med stor skrift og blindeskrift. Alle områder er fuldt tilgængelige, inklusiv udstillinger, restauranter, toiletter, elevatorer mv. Dog er assistance nødvendig for at anvende parkeringspladsen. Museet har endvidere rullestole til udlån.

Museo de Tenerifes hjemmeside

TEA - Tenerife Espacio de las Artes (Tenerifes KunstCenter): Kunstcenteretåbnede i år 2008 og er førende inden for moderne kunst på de Kanariske Øer.Museet rummer både permanente og midlertidige kunst- og fotoudstillinger. Bygningen er i sig selv et kunstværk og absolut et besøg værd.

TEA er fuldt tilgængeligt for kørestolsbrugere, dog er der ikke handicaptoiletter i alle sektioner. Museets butik er delvist tilgængelig (practicable), mens caféen ikke er tilgængelig i kørestol.

TEA's hjemmeside

Auditorio de Tenerife Adán Martín: Det hypermoderne auditorium er blevet et ikon for de Kanariske Øer. Det er ikke fuldt ud handicapvenligt, men man bør ikke besøge Tenerife uden at se dette arkitektoniske vidunder.

TEA - Tenerife Espacio de Artes

Der er handicapvenlige gangstier og indgange, herunder en elevator fra parkeringspladsen. Det meste af museet er dog practicable, dvs. at det kan besøges med assistance fra en anden person.

Auditorio de Tenerifes hjemmeside

Udendørs aktiviteter

Tenerifes turistråd samarbejder med lokale sportsforeninger om at gøre det muligt for alle at besøge øens selv mindst tilgængelige områder. Der findes flere handicapvenlige udflugter i Tenerifes imponerende natur samt et bredt udvalg af handicapvenlige sportsaktiviteter.

Handicapvenlig ferie Tenerife

Teide Nationalpark: Ruten ved navn Roque de Caramujo er 100% tilgængelig (accessible), mens ruten Alto de Guamazo er practicable, dvs. tilgængelig med assistance. Adskillige udsigtspunkter, den botaniske have og informationscenteret er ligeledes practicable.

Handicapvenlige vandreruter: Ferie på Tenerife kan være meget andet end strandture og sightseeing i hovedstaden. Udover Teide Nationalpark findes der flere anbefalelsesværdige ruter, som fører gennem nogle af øens mest overdådige landskaber.

Ruten Sendero de Agua Garcia er fuldt tilgængelig for alle (accesible). Ruten, som går gennem skoven kaldet Agua Garcia i Tacoronte-regionen, er 850 meter lang med en gennemsnitlig stigning på 6 %. Der er fem hvilesteder undervejs på ruten. Resten af den omtrent 1,6 km lange rute samt parkeringspladsen er practicable.

Adresse: Calle Madre del Agua, s/n. Agua García. Tacoronte // 0034 922 584 560

E-mail: turismo@aytotacoronte.org

Der findes i alt 43 fredede naturområder på Tenerife, og flere og flere bliver efterhånden handicapvenlige. Organisationen Montaña para todosarrangerer vandreture med en terrængående ”kørestol” kaldet Joëlette. Turene er ekstremt populære, så det er en god idé at bestille plads i god tid. De fleste ekskursioner har transport og forsikring inkluderet i prisen. Det er også muligt at bestille en privat udflugt som tilpasses den enkelte gruppes behov.

Hval- og delfinspotting: Havet omkring de Kanariske Øer er hjemsted for mange arter af hvaler og delfiner, herunder grindehvaler og øresvin (Bottlenose Dolphins). Der arrangeres sejlture fra Los Cristianos, Puerto Colón og Puerto de los Gigantes (Santiago del Teide).

Tenerife - Los Gigantes

Landskabet er storslået, med op til 600 meter høje klipper langs dele af kysten, og det er en respektindgydende oplevelse at være i selskab med havets kæmper. Alle bådture er practicable.

Yderligere information om bådturene kan findes i SINPROMIs brochure. Se link til brochuren nedenfor under Praktisk information.

Sport for alle: Svømning, tennis, bueskydning, atletik, fægtning og basketball er blot nogle af de sportsaktiviteter, der udbydes af Ademi Tenerife. Ademi er en sportsforening i Santa Cruz de Tenerife, som arrangerer sportsaktiviteter for personer med handicap.

Shopping

De fleste af Tenerifes storcentre er tilgængelige med assistance, og der er let adgang via ramper og elevatorer. Stormagasinet El Corte Inglés i Santa Cruz de Tenerife er 100 % handicapvenligt indrettet, herunder toiletter,restauranter, elevatorer og parkering.

Der er ingen tvivl om, at Tenerifes myndigheder og foreningen SINPROMO har opnået betydelige landvindinger inden for handicapvenlig turisme,og de arbejder fortsat på at gøre Tenerife til verdens førende handicapvenlige turistdestination.

Nyttig information

Guide til handicapvenlig turisme på Tenerife fra SINPROMO (pdf)

Hjemmeside for handicapvenlig turisme på Tenerife

Turistguide om Arona (det kan tage lidt tid at downloade guiden, men det er dét værd – der er rigeligt med information om strande, turistattraktioner, restauranter mv.).