Udforsk Torremolinos' charmerende historiske centrum

Torremolinos er en af de mest populære feriebyerCosta del Sol, særligt kendt for sine strande og sit farverige natteliv.

Men man bør ikke snyde sig selv for en slentretur i byens kulturelle knudepunkt: det charmerende historiske centrum.

På denne tur runder vi både arabisk arkitektur og kristen religionshistorie - og så skal vi lære, hvordan Torremolinos fik sit navn - inden vi slutter af i resterne af den traditionelle fiskerlandsby.

Her får du et par praktiske tips til, hvordan du kan tilbringe en hyggelig dag i Torremolinos.

Calle San Miguel

Calle San Miguel, Torremolinos

Calle San Miguel er den mest kendte gade i Torremolinos’ historiske centrum. Den krydser hele den gamle bydel, flankeret af alskens butikker; fra juvelerer og mode til delikatesseforretninger. Gaden er kun åben for fodgængere, og dagen lang er der et mylder af mennesker, som slentrer af sted i den fredfyldte bilfri zone.

For enden af Calle San Miguel finder I San Miguel-kirken, som er bygget i det 18. århundrede i typisk andalusisk neoklassicistisk stil.

Torremolinos, Iglesia de San Miguel

Det kan varmt anbefales at gå på opdagelse i de smalle gader omkring kirken og udforske de mange små butikker. Når I trænger til et hvil, kan I tage en café con leche (espresso med mælk) på en af de mange bedårende pladser i skyggen af magnolier og palmetræer. Særligt Plaza de Andalucia og Plaza de la Nogalera er et stop værd (se kort nedenfor).

Torre del Pimental

Torremolinos, Torre del Pimental

I den ene ende af Calle San Miguel, for foden af trappen og et stenkast fra havet, ligger et af byens vigtigste vartegn: Torre del Pimental. Frem til det 16. århundrede var tårnet kendt som Torre de los Molinos, hvorfra byen har fået sit navn.

Tårnet er bygget i begyndelsen af det 14. århundrede, da byen var under maurisk styre. Det er omtrent 12 meter højt og bygget af sten bestående af adobe, en blanding af bl.a. mudder, sand og halm. Det blev brugt som udkigstårn, som en vigtig del af byens forsvarsværk mod angreb fra havsiden.

Torremolinos butik

Neden for tårnet snor en lang, flad trappe sig ned mod stranden, Playa Bajondillo. Langs trappen ligger et væld af butikker med alverdens former for kunsthåndværk, der giver farve og liv til den smukke passage.

Casa de los Navajas

Torremolinos, Casa de Los Navajas

Denne imponerende residens blev bygget i 1925 af godsejer Antonio Navajas’ familie, som havde tjent formuer på at eksportere sukkerrør. Bygningen er opført  i neo-mozarabisk stil - en blanding af romansk og arabisk stil, som opstod i Andalusien i det 10. århundrede blandt kristne spaniere, der levede under det nys indførte mauriske styre.

Der arrangeres gratis rundvisninger for offentligheden, hvor I kan inspicere de arkitektoniske og dekorative detaljer eller nyde den storslåede udsigt over kysten og Playa Bajondillo fra den brede balkon.

Strandpromenaden - Paseo Marítimo

Torremolinos, strandpromenade

Strandpromenaden i Torremolinos løber langs næsten hele byens kyststrækning. Den del, der løber lige neden for byen, kaldes Paseo del Bajondillo. Mod sydvest ligger klippefremspringet Punta de Torremolinos, hvor byens borg tidligere lå. Her ender Playa Bajondillo og bliver til Playa Carihuela.

Promenaden er flankeret af palmetræer og strandbarer (chiringuitos), hvor man kan få sig en drink i skyggen, mens man nyder udsigten over stranden. Gaderne tættest på promenaden er fyldt med barer, restauranter og butikker, så det skorter ikke på underholdning. Området er netop kendt for sit farverige natteliv, som særligt om sommeren tiltrækker hobevis af turister.

Barrio del Calvario

Vil I have et kig ind i sjælen af Torremolinos, bør I krydse Avenida Palma de Majorca og gå en tur i det rolige område kaldet El Calvario, et af byens ældste kvarterer.

Torremolinos, Barrio del Calvario

“Calvario” er den spanske betegnelse for Golgata, bjerget hvor Jesus blev korsfæstet. Bydelen fik sit navn i Francos tid, hvor det var skik at tildele bibelske navne til endnu ikke navngivne steder. El Calvario-kvarteret ligger netop på en lille bakketop, hvilket blot understreger navnets morbide konnotationer.

Ser man bort fra den bibelske reference, er El Calvario et ganske hyggeligt område. Det består af en labyrint af små stræder flankeret af lave huse, magnolier og appelsintræer, der kaster indbydende skygger på en varm sommerdag. Det kan anbefales at lade sig fare vild i de små gader og blot give sig hen til den autentiske stemning fra den gamle fiskerlandsby.

Kort over det historiske centrum i Torremolinos