Valencia på 3 dage - en vidunderlig cocktail af by og natur

Valencia er en by, hvor man som turist bør bruge mere tid udendørs end indendørs. Der er en håndfuld gode museer og ditto kirker, men en væsentlig del af et besøg i Valencia bør foregå under åben himmel, for der er rigeligt af både græs og sand at boltre sig på.

Park Turia Valencia

Jeg havde længe haft Valencia på ønskelisten, da jeg endelig købte billet til en forlænget weekend i paellaens hjemby. Jeg var dog slet ikke forberedt på, hvor fantastisk byen i virkeligheden er! Det kan enhver jo sige,men Valencia har i mine øjne noget nær den optimale komposition: et charmerende, historisk bycentrum omgivet af enorme parkområder og flankeret af lækre strande.

Valencia fra katedralens tårn Miguelete

Mit første råd skal lyde: lej cykler! Man kan sagtens bevæge sig rundt i Valencias centrum til fods, men det er yderst belejligt at have en dags tid eller to på cykel, når man skal en tur til stranden eller vil udforske den 9 kilometer lange Park Turia, der løber rundt om det historiske centrum.Parken støder i den ene ende op til Ciudad de las Artes y Ciencias, og i den anden ende findes en anden skøn park samt byens store zoologiske have.

DAG 1

Lej cykler i Valencia

Det koster 7-10 euro at leje cykler, og der findes mange små udlejningsbutikker i Valencias gamle bydel. Alternativt kan man benytte bycyklerne Valenbisi (14 euro for en uges adgang), hvilket blot kræver, at man køber et ugekort ved en af de mange cykelparkeringer i byen. Udover de 14 euro betales ca. 1 euro pr. time (den første halve time er gratis). Frem for at have cyklen med sig allevegne, parkeres cyklen i en dertil indrettet station og siden finder man sig en ny cykel.

Parque Turia

Den 9 kilometer lange park er anlagt i det tidligere flodleje fra Turia-floden, som blev omdirigeret efter en voldsom oversvømmelse i 1957. Parken er spækket med træningsfaciliteter, sportsanlæg, springvand, græsplæner og ikke mindst legepladser – bl.a. en i form af en liggende Gulliver!

Legeplads Turia Gulliver Valencia

I den vestlige ende støder Turia-parken op til en anden smukt anlagt park i nordgående retning, Parque Cabecera, som huser en stor sø, hvor der kan lejes cykelbåde. Fra denne park findes også indgangen til den zoologiske have, Bioparc Valencia (via en bro der går hen over parken). Valencias zoo er kendt for at give dyrene så naturtro omgivelser som muligt.

Park Cabecera Valencia

For enden af denne park starter en 30 km lang sti i mere utæmmet terræn, som følger Turia-flodens videre forløb.

For enden af parkens østlige del ligger Ciudad de las Artes y Ciencias, som du kan læse om nedenfor.

La Ciudad de las Artes y Ciencias

La Ciudad de las Artes y Ciencias (City of Arts and Sciences) er en enorm satsning fra de valencianske myndigheder med det formål at tiltrække turister og skabe opmærksomhed om Valencia. Der er investeret astronomiske beløb i projektet, som startede omkring 1995, men indsatsen har heldigvis betalt sig. Projektet er dog blevet langt dyrere end forventet og har været forsinket af flere omgange.

Kommer man fra den nordlige ende af parken ligger bygningerne i nedenstående rækkefølge:

Palau de les Arts Reina Sofia: Højteknologisk opera- og koncerthus. Den 70 meter høje bygning blev indviet i 2005. Guidederundvisninger til bygningens fire store sale kan købes for 4-8 euro pr. person.Til grupper over 10 personer kan bestilles ved at skrive til visites@lesarts.com.

Se hjemmesiden for Palau de les Arts.

Hemisferic Ciudad de las artes Valencia

L’Hemisferic: 3D-biograf og planetarium. Bygningen skal ligne et øje med tunge øjenlåg.

Museu de Les Ciencies Principe Felipe: Interaktive udstillinger om teknologi, miljø og udvikling. Museet nyder stor international anerkendelse og har haft 29 mio. besøgende siden åbningen i år 2000. Indgang til bygningen gratis, men udstillingerne koster penge. Den aflange bygning er bl.a. blevet sammenlignet med et hvalskelet.

L’Umbracle: En aflang, udendørs ”botanisk have” med spændende planter og skulpturer. L’Umbracle ligger hævet over bygningerne og kan kendes pårækken af hvide buer, der dækker planterne.

Ciudad de las artes Valencia

L’Àgora: Sports- og koncerthal med tag af blå keramik.Desværre er bygningen næsten aldrig blevet brugt. Lige ved siden af hallen ses den imponerende bro El Pont de l'Assut de l'Or, hvis 125 meter høje søjle er byens højeste punkt.

L’Oceanogràfic: Valencias ”akvarium” kan bedst beskrives som en miniudgave af Sea World. Oplev bl.a. hajer, hvalrosser og farvestrålende fisk på nærmeste hold! Fire gange dagligt afholdes show med delfiner. Indgang 28 euro (22 euro for studerende og pensionister). Køb evt. en kombineret billet, der også gælder til fx Museu de les Ciencies Principe Felipe for få euro ekstra. Åbent stort set alle årets dage, kl. 10-18 i lavsæsonen og kl. 10-20 i højsæsonen. Køb billetter på forhånd på Oceanogràfics hjemmeside og spring den lange kø over.

Se den officiellehjemmeside for Ciudad de las Artes y Ciencias. Her kan du finde yderligere information om hver af de seks bygninger. Læs også mere under pkt. 8 i denne artikel om Valencia.

DAG 2

Torres de Serrano og Torres Quart

Ud af byens tidligere 12 porte står nu to vagttårne tilbage på hver deres side af bycentrum. Tårnene er bygget i 1400-tallet i gotisk stil. Man kan komme op i tårnene og få smuk udsigt over byen og Turia-parken. Adgang koster 1-2 euro. Åbent kl. 10-19, søn- og helligdage dog kun til kl. 15. Mandag lukket.

Museo de Bellas Artes

På Museo de Bellas Artes findes en blanding af stilarter og tidsperioder. Da vi besøgte museet var der i stueetagen udstillet altertavler fra det 15.-16. århundrede, mens en særlig afdeling var dedikeret den berømte valencianske maler, Joaquín Sorolla. Maleren er bl.a. kendt for sin evne til at male lys og transmittere stemninger og følelser via sine værker. Han var vellidt og have professionelle og private forbindelser til både royale, adelige og intellektuelle. På første sal var en udstilling med diverse spanske, impressionistiske kunstnere.

Gratis adgang. Se mere information på hjemmesiden for Museu de Belles Arts.

Jardines del Real

Jardin Real Valencia

Jardines del Real (også kendt som Jardin de Viveros), den royale have, hørte tidligere til en af kongefamiliens boliger, men denne blev revet ned i det 15. århundrede. Parken rummer bl.a. en trafiklegeplads, en rosenhave og adskillige skyggefulde græsplæner. Derudover finder man et lille naturvidenskabsmuseum i det sydvestlige hjørne af parken. Før færdiggørelsen af den store zoo vest for centrum lå Valencias zoologiske have i dette område.

Nyd en is eller et glas af valencianernes yndlingsdrik, horchata (eventuelt blandet med lemon-granité!), på en af havens små caféer.

Læs mere om Valencias parker.

Havnen

Havnen i Valencia

Valencias havn (og den tilstødende strand) kan nås med metro nr. 5 fra metrostationen til endestationen Neptú eller nr. 6 til Les Arenes. Alternativt kan man tage sporvognen (tramvía) T4 eller T6. Man kan dog med fordel tage cyklen, da det er mere fleksibelt. Der er ikke gjort det helt store ud af havneområdet, men man kan gå en smuk tur ud på molen, enten på den hævede gangbro med havudsigt eller nede påcykelstien langs havnekanten.

Stranden

Strand Malvarrossa Valencia

Den af Valencias strande, der ligger tættest på havnen heder Malvarrossa. Det er en bred strand med lækkert sand og en endeløs række restauranter i alle stilarter og prislag (dog naturligvis ingen helt billige). Det kan anbefales at cykle til/fra stranden langs Avda. Blasco Ibañez – der er cykelsti i den ene side med udsigt til det grønne område i midten af den brede vej. Samme cykelsti kan følges hele vejen til/fra stranden og fører gennem et slidt,men spændende boligkvarter.

Læs mere om Valencias strande.

DAG 3

Mercado Central de Valencia

Marked i Valencia

Valencias største marked ligger midt i centrum af byen i en enorm markedshal med plads til omtrent 400 stande. Der findes også et lidt mindre, men lige så overdådigt marked i nærheden af metrostationen Colon). Markedet er åbent mandag-lørdag kl. ca. 8-14.30,søndag lukket.

Læs mere på markedets hjemmeside eller se denne artikel, hvis du vil helt tæt på markedet i Valencia.

La Lonja

Lonja silkemarked Valencia

Valencias tidligere silkemarked, La Lonja, er en smuk bygning, der omkranser en hyggelig gård med appelsintræer. I bygningen findes bl.a. en markedshal med imponerende, snoede søjler. På første sal er en mindre hal med et gulv i mønstre, der fra nogle vinkler giver en 3D-effekt. I kælderen ses det tidligere lavloftede lager med kønne stenbuer i loftet. La Lonja er erklæret Verdensarv af UNESCO.

Læs mere om La Lonja på UNESCO’shjemmeside. Gratis adgang.

Katedralen

Arkitekturen er et interessant miks af gotik og renæssance.Kirken blev restaureret under renæssancen, men siden er nogle af de nye lag pillet af igen, så man kan se de oprindelige, rå stenvægge. Valencias katedral er kendt for sine særlige relikvier, herunder Den hellige Gral, som siges at være brugt under Den sidste Nadver, og Martyren San Vicente's venstre hånd (mine medrejsende og jeg syntes nu, det så ud til at være den højre).

Indgang 5 euro (3,5 for pensionister). Det er muligt at stå lige inden for indgangen og beundre katedralen, hvis man ikke ønsker at betale.

Er fysikken til det, kan det varmt anbefales at bestige de 207 høje, smalle trin op i tårnet El Miguelete. Tårnet er bygget i 1381-1429 i gotisk stil og er Valencias vartegn. Adgang koster 2 euro.

Katedral Miguelete Valencia

Tyrefægterarenaen

Valencias Plaza de Toros ligger lige syd for det historiske centrum, ved siden af den gamle togstation, Estació del Nord. Arenaen er bygget i 1850-60 og kan rumme næsten 13.000 tilskuere. Tyrefægtningsmuseeter åbent tirsdag-søndag kl. 10-20. Gratis adgang.

IVAM

Valencias museum for moderne kunst, Institut Valencià d’Art Modern ligger i den nordvestlige udkant af centrum, i kvarteret Barrio del Carmen, som er tilholdssted for de hippe og kreative, og som rummer mange hyggelige spisesteder og barer.

IVAM museum Valencia

Da vi besøgte IVAM i april 2014 holdt museet 25 års jubilæum. Der var derfor opført en jubilæumsudstilling med de vigtigste værker fra det 20. århundrede, som havde været udstillet på museet gennem tiden. Derudover var der en lille fotoudstilling om transkønnede i Brasilien.

Entré 1-2 euro (søndag gratis). Åbent tirsdag-søndag kl. 10-19. Læs mere på IVAM’s hjemmeside.

Restauranter i Valencia

Når sulten skal stilles, kan man både finde traditionelle valencianske paellarestauranter og moderne, internationale spisesteder. Her er et par af dem, vi havde fornøjelsen af at opleve.

Café Infanta: På Plaça del Tossal ligger Café Infanta (Infanta er spansk adelstitel). Restauranten gør ikke meget væsen af sig, men kan kendes på sin mørkerøde markise. Maden serveres i mellemstore portioner à 5-8 euro. Gang på gang blev vi positivt overrasket over kreative tilberedninger, uventet høj kvalitet og god smag! Prøv bl.a. salat med rejer, mango og sukkerærter / svinekød m. ostesovs og kartofler / puré af lilla kartoffel med pocheret æg og stegte svampe.

Bodeguilla del Gato: I en næsten usynlig sidegade til Plaça Negrito ligger denne hyggelige restaurant, hvor trægulve og mørkerøde vægge med alskens plakater og billeder bidrager til den gode stemning. Maden serveres i mellemstore portioner til 4-8 euro, og det er typisk solide retter som chorizo i vin, nogle af de bedste patatas bravas jeg har smagt, samt mindre kendte kompositioner som konfiteret svinekød med humus eller porrer med vinaigrette.

Oslo: Moderne, skandinavisk inspireret vegetarrestaurantlige ved siden af Bodeguilla del Gato. Havde vi haft en dag mere, var dette blevet næste stop. Spændende og kreativt menukort!

Castillo de Arena: Paellarestaurant på strandpromenaden. Prøv deres arroz abanda – en variant af paella tilsat rejer og stykker af blæksprutteringe (ikke panerede), som er stegt på forhånd og tilføjer retten en lækker smag af skaldyr.

Ka’rak: Raquel står i køkkenet i denne lille, hvide restaurant midt i Barrio del Carmen(navnet er en omformning af ordene Casa Raquel).Hver dag tilbydes to menuer med to retter i hver til henholdsvis 12 og 15 euro.

Ka'rat restaurant Valencia

Den billige menu havde pizza som hovedret og forretten var bestemt på forhånd, så vi valgte i stedet den lidt dyrere menu med flere valgmuligheder. Forretterne var bl.a. salat med gedeost, ratatouille,tacos med blæksprutte og grøn paella – alle i kreative, overraskende anretninger. Blandt hovedretterne var skalstegt laks, svinekæber samt pasta med fyld af vildt - spidsfindigt og smagfuldt!

Indkøb i Valencia

Indkøb kan gøres i de små kiosker, ”Alimentación”, der ligger i hele byen og som regel har åbent kl. 10-22. I Barrio del Carmen findes ogsået lille supermarked, Dia. Ønsker man at gøre større indkøb, må man ud til Mercadona lige uden for centrum, eksempelvis i nærheden af metrostationerne Colón eller Angel Ganivet.