Valencias centrale marked giver farver og smag til byen

Dette er et af ​​de ældste madmarkeder i Europa, som stadig er i brug, og det er blevet udnævnt til et sted med høj kulturel værdi. Det startede oprindeligt som et udendørsmarked, som blev bygget om flere gangen. Efter 10 års arbejde blev det indviet som indendørsmarked i 1928, og så sent som i 2010 blev det fuldstændigt renoveret. I dag er det et meget populært marked, som besøges af både lokale indbyggere og turister. Markedet er det ideelle sted at fordybe sig i den lokale kultur, ferske råvarer og spændende retter. Dette marked er et spændende sted, som du ikke må gå glip at under dit ophold i Valencia.

Det central marked i Valencia

En arkitektonisk perle

Markedet ligger ideelt i hjertet af Ciutat Vella, det historiske centrum af Valencia, hvorved det også ligger tæt på flere turistattraktioner og omgivet af mange butikker, caféer, barer og restauranter. Den modernistiske byggestil er imponerende. Bygningen er et vidunderligt eksempel på arkitekturen fra det tyvende århundrede. Den imponerende metalramme omfatter 900 forskellige stande og dækker et område på i alt 8.160 kvadratmeter. En lokal legende fortæller, at der har været et marked på dette sted, siden det fjortende århundrede.

Fortorvscafe ved “Mercado Central” i Valencia

Når du går ind i denne specielle bygning, kan du ikke undgå at bemærke og blive imponeret over omfanget og størrelsen af selve ​​markedshallen med buede bjælker og en massiv jernkuppel på 30 meter i diameter. Kuplen er forsynet med mosaikker og farvede glasmotiver, som er håndmalede, og som repræsenterer et væld af de lokale produkter, der forhandles på markedet. Valencia er kendt af mange for sine frugtbare jorde og store produktion af frugt og grøntsager, herunder for sine citrusfrugter fra "Horta Valenciana", som er en frugtbar slette omkring byen, hvorfra mange af områdets bedste produkter kommer fra. 

Indgangen til det centrale marked i Valencia

En eksplosion af farver og varietet

Det centrale marked er et sandt tempel for gastronomi. Her findes altid årstidens frugter og grøntsager, en overflod af frisk fisk, boder med iberiske svinekød, lokale osteproducenter, bagere, olivenproducenter, vinhandlere og sågar også en bod, som sælger snegle foruden en bod, som sælger krydderiet safran, som bruges til at lave ​​La Paella Valenciana og Fideua

Snegle - Det centrale marked i Valencia

Når du går ned mod boderne, hvorfra der sælges skinker, passerer du boder, som sælger alle slags krydderier. Du er altid velkommen til at stille spørgsmål, da sælgerne generelt er glade for at dele ud af deres viden om deres produkter, som de er stolte af. Dette kræver dog ofte et grundlæggende kendskab til spansk. 

Krydderier- Det centrale marked i Valencia

Som omtalt kort ovenfor finder du her en hel bod, som er dedikeret til krydderiet safran, som er en væsentlig ingrediens i ​​Paella Valenciana. Krydderiet, der blev indført af araberne under besættelsen af ​​Den Iberiske Halvø fra år 711 til 1492, produceres og er stadigvæk dybt rodfæstet i kulturen i Castilla-La Mancha-regionen. Den spanske produktion betragtes som den bedste med hensyn til kvalitet. På trods af et fald i produktionen fra ​​mere end 100 tons om året i 1800-tallet til blot 1,9 tons i dag, fortsætter de spanske producenter med at producere det røde guld, som kan nydes i en god Valencia-paella. Hvis du ønsker, kan du købe en souvenir på 1 gram safran, som koster mellem 7-20€ (cirka 50 kr. til 140 kr.) afhængigt af kvaliteten.
 
Safran - Det centrale marked i Valencia

Blandt de spanske stjerner indenfor mad finder vi også de spanske skinker. Spanierne tager deres "jamón" (skinke på spansk) meget alvorligt. Der er mange forskellige kategorier tilgængelige, som varierer i både pris og kvalitet. Den bedste og mest kendte er "pata negra" eller "sortfods skinke”. Denne skinke kommer fra iberiske svin (iberico), som er en race, hvor størstedelen af grisene har sorte klove, deraf navnet. Men for at blive af den fineste kvalitet, skal grisen leve som fritgående gris og kun spise agern (bellota), som giver en fantastisk smag til kødet. De allerbedste af disse skinker sælges for hundredvis af euro. Skinkerne skæres i meget tynde skiver, som næsten smelter i munden og efterlader en overraskende velsmagende smag til glæde for gourmeter!

Skinke og andre lokale produkter - Det centrale marked i Valencia

Den høje kvalitet og meget store udvalg af produkter på markedet er indlysende. Produkterne kommer for det meste fra lokale producenter. De mange farver inviterer til at afprøve så mange produkter som muligt og minder samtidig de besøgende om regionens store produktion af alskens frugter og grøntsager og især af appelsiner og citroner.

Lokal frugt og grønt - Det centrale marked i Valencia

I Spanien er forskellige slags brød særligt populære, og nogle af dem passer særdeles godt til en skive iberisk skinke med lidt olivenolie. Her kan anvendes enten den klassiske "barra" (lys baguette), "Pan Abuela" (bedstemors brød), eller "Pan de Pueblo" (brød fra landsbyen) og "Pan Rustico" (rustikt brød).

Bagerne- Det centrale marked i Valencia

Det er så godt som umuligt ikke at tage et kig på de slagtere, hvor friske kødudskæringer af oksekød, svinekød, lam og fjerkræ ligger klare til kunderne. Foruden de almindelige udskæringer ligger der også både hoveder, fødder, ører og haler. Mange boder sælger også hele flåede kaniner, som er endnu en vigtig ingrediens i den valencianske paella.

Madmarket - Det centrale marked i Valencia

Et helt markedsområde er også dedikeret til fisk, Pescaderías (fiskehandlere): calamares (blæksprutte), sepia (tiarmet blæksprutte), fangarme pulpo (blæksprutte), skaller i alle former og størrelser, søpindsvin, diverse rejer, hummere og ål. Der er masser at vælge imellem. Restauratørerne kommer her for at gøre deres daglige indkøb, og blot nogle få timer senere er disse vidunderlige friske råvarer forvandlet og klare til at blive serveret som tapas eller andre skønne retter. 

Fisk - Det centrale marked i Valencia

Trænger du til en kaffepause? Der er også en stand for fans af "god kaffe": Coffeemates Retrogusto kan give dig et tiltrængt dosis af koffein, så du kan fortsætte din vandring mellem boderne. Hvis du ønsker at tage en særlig te med hjem, bør du besøge standen ​​BBté: Tienda de té (tebutikke). Nogle besøgende kommer for at nyde lækre tapas med et glas vin. Central Bar er kendt som en god tapas restaurant, hvor du kan stille din appetit til overkommelige priser i hjertet af markedet. Her finder du patatas bravas (stegte kartofler med stærk sovs), Croquetas (hjemmelavede friturestegte fars-blandinger), Clotxinas (muslinger), frituras (små stegte fisk), Calamares (blæksprutter) og meget mere. Alle produkterne er meget friske og kommer kun nogle stande væk fra køkkenet!

Vin - Det centrale marked i Valencia

Efter et besøg på dette spændende og meget farverige marked, er det skønt at nyde den lokale farverige ret, Paella Valenciana. Vi anbefaler dig at smage denne lækre traditionelle ret på restaurant La Riua, som ligger i centrum af byen og i nærheden af markedet. Hvis du har lyst til at spise vegetarisk, har Valencia mange spændende vegetarrestauranter i centrum af byen. 

At besøge det centrale marked i Valencia bør du ikke gå glip af, når du besøger denne spændende by. Markedet er en fremragende introduktion til den lokale kultur. Start dagen her og fortsæt med sightseeing i hjertet af byen og besøg derefter nogle af de mange forskellige historiske monumenter og usædvanlige bygninger såsom den moderne kultur- og videnskabsby ”La Ciudad de las Artes y de las Ciencias”.

Tjek vores tilbud om ferieboliger i Valencia, hvoraf nogle af dem blot ligger få skridt fra det centrale marked. Regionen Valencia har meget at byde på, og områdets popularitet øges år for år.  Besøg Valencia og opdag dens anderledes gastronomi, spændende historie og skønne atmosfære.

 
Det centrale marked i Valencia har åbent mandag til lørdag fra kl. 07:00 til kl. 15:00.
 
Adresse : Plaza Ciudad de Brujas, S/N - 46001 Valencia 
Telefon: +34 963 829 100
Email : informacion@mercadocentralvalencia.es