Barcelona by-guide: Gràcia – en uafhængig ’by’ i byen

Så tæt på centrum og alligevel så anderledes. Sådan kan bydelen Gràcia beskrives med meget få ord. Her er du kun to metro stop fra Plaza Cataluña, men straks du træder ud i det fri, får du fornemmelsen af at befinde dig langt væk fra Barcelonas pulserende handelsliv og trafikstøj. Her kan du få et indblik i kvarteret og få inspiration til, hvad der er værd at opleve. 

Gade i Gràcia

Selvstændig by indtil slutningen af 1800-tallet 

Gràcia var en selvstændig by indtil slutningen af 1800-tallet, og selvom bydelen i dag er en integreret del af Barcelona, er området stadig noget helt for sig selv. Bydelen huser unge som ældre, og der er mange, som aldrig har boet andre steder. Beboerne er meget stolte af deres rødder, og du vil aldrig høre dem sige, at de kommer fra Barcelona - men altid, at de kommer fra Gràcia. Stoltheden går igen hos tilflytterne. Her lyder tonen bare mere à la: ”Én gang Gràcia, altid Gràcia”. 
  
Særligt for området er, at bygningerne, gaderne og pladserne er mindre, end hvad du oplever andre steder i byen. De fleste gader er ensrettede eller helt aflukkede for gennemkørsel, og her er generelt rigtig pænt, rent og utrolig trygt at opholde sig. Bygningerne tager sig flot ud med lyse facader, smukke vægdekorationer og små altaner, hvor folk med lidt god vilje får plads til at sidde og nyde en hjemmebrygget café cortado. Atmosfæren i bydelen er afslappet, og da der hverken er mange turister eller biler, oplever du en særlig ro, som helt automatisk får dig ned i gear. 

Gade i Gràcia

 
En uge om året, under august-festivalen Festa Major de Gràcia konkurrerer de lokale om at lave den flotteste gadedekoration. Resultaterne er en fryd for øjet, og hver aften kan du opleve koncert efter koncert og gadefest, når det er bedst.  

En selvkørende ’by’ i byen

Gràcia er en selvkørende bydel, hvor du finder alt, hvad du skal bruge. Faktisk kan du opholde dig i kvarteret og aldrig have behov for at forlade det. Her vrimler med barer, caféer og restauranter samt specialbutikker, hvor du kan købe alle dine økologiske varer, hente frisk mælk hos den lokale mejeributik og rugbrød hos en af de mange kvalitetsbagere. Supermarkeder er ikke udbredt på samme måde, som vi er vant til i Danmark eller i Barcelona-bydelen Eixample, men til gengæld har hver butik sit speciale. Det højner kvaliteten betydeligt, og det gør handleoplevelsen unik. 
  
Det samme gælder tøjbutikker og de mange små kunsthåndværksbutikker, som du passerer ved at slentre rundt i de små gader. Mange af de ting du finder, finder du ingen andre steder. Denne eksklusivitet gør selvfølgelig, at priserne er lidt højere, men til gengæld får du noget, som ingen andre har. 
  • Bedste sted at shoppe tøj: Carrer Gran de Gracía 
  • Bedste sted at handle bio- og øko-produkter: Carrer d’Astúrias 

 Økologisk butik 

Hvad spiser man i Gràcia? Kort og godt er svaret ALT. Bydelen har nemlig Barcelonas bedste og bredeste udvalg af udenlandsk mad. Du går heller ikke galt i byen med at bestille tapas, for generelt bliver der kælet en anelse mere for retterne i bydelen end andre steder i Barcelona. 
 
  • Største udvalg af restauranter: Carrer de Verdi og Carrer de Torrijos 
  • Hyggeligste sted at få sig noget at drikke: Bydelens mange ’plazas’

Livet på pladserne

Livet på Gràcias mange pladser er en af områdets allerstørste kvaliteter. Uanset om det er fyraften, sent lørdag aften eller søndag eftermiddag er her propfyldt af lokale, som sidder og nyder en hyggelig stund med venner eller familie. 
 
Plaza de Sol
 
Plaza del Sol er Gràcias mest livlige plads, når mørket har sænket sig. Barenes terrasser er fyldt, skatere, musikere og gadeartister underholder, og midt på pladsen sidder folk og hygger sig med deres medbragte mad og drikkevarer. Går du lidt op ad i kvarteret, finder du La Plaza de la Revolución, hvor du kan nyde to kugler hjemmelavet italiensk is i skyggen på en af pladsens mange bænke. To minutter derfra møder du Plaza de Virreina, hvor hyggelige barer og store træer omkranser kirken San Joan. Også terrasserne på Plaza de la Vila de Gràcia er fyldte med et miks af lokale, børn og de turister, som finder frem til den. Her kan du kan du hele året være heldig at opleve bryllupper, koncerter og fredelige demonstrationer.    

Mercat de l’Abaceria Central

I hjertet af Gràcia på gaden Travessera de Gràcia finder du det overdækkede marked Mercat de l’Abaceria Central, hvor du kan købe alt til tapas-middagen på altanen. Det er dog ikke nødvendigt at købe noget derinde, for de mange forskellige dufte og farver og den livlige atmosfære gør besøget til et minde i sig selv. Herinde passerer du boder med friske og tørrede frugter, kød og fisk i alverdens afskygninger og stande, hvor du kan købe alle typer af mel, bønner og nødder efter vægt. Du snydes heller ikke for synet og duften af oste fra alle spanske regioner og krydderier fra hele verden. Bemærk, at markedet holder lukket midt på dagen – typisk mellem 14.30 og 17.30, men vil du være helt sikker på ikke at gå forgæves, så tjek åbningstiderne på www.mercatabaceria.com
 
Mercat de l’Abaceria Central

Gaudis aftryk på Gràcia 

Et af de mest kendte Gaudi-værker er Parc Güell, som er placeret i den nordlige del af Gràcia. Parken blev lavet på opfordring af entreprenøren Eusebi Güell, som ønskede en stilfuld park til Barcelonas overklasse. Og der er en god grund til, at parken er et populært besøgsmål. Overalt ser du multifarvede fliser og mosaikker i alverdens udformninger, og Gaudis forkærlighed for naturen er helt synlig. Eksempelvis er mange af skulpturerne udformede som dyr - den største af dem er dragen ved indgangen. I den øvre del af Parc Güell er der en stor terrasse, hvor du kan få fornøjelsen af et vue over parken og hele Barcelona. Indgangen til Parc Güell koster 8 euro for voksne, og billetterne kan også købes på forhånd, så du undgår at stå i kø.
 
I en lille gade i den vestlige del af Gràcia, finder du La Casa Vicenc, som er endnu en af Gaudis spektakulære værker. Bygningens fire etager (i alt 1150 m2) stod færdig i 1889, og blev i 1984 fredet som kulturarv. Selvom huset i dag kun kan opleves udefra, er det bestemt værd at tage turen forbi. 

Casa de Vicenc

Gode transportforbindelser

Som tidligere nævnt er Gràcia transportmæssigt rigtig godt forbundet med resten af byen, og det hurtigste er uden tvivl at tage metroen. Det er også muligt at gå derop, men har du i forvejen ømme lår, bliver turen sandsynligvis hård, for Grácia ligger højt i forhold til centrum og vandet. 
 
Metro:
- Grøn linje (L3): Stå af på stoppet Fontana 
- Gule metrolinje (L4): Stå af på stoppet Joanic eller Verdaguer 

Husk at besøge: 

  • Plaza del Sol og Plaza de Virreina
  • Carrer de Verdi og Carrer d'Astúrias 
  • Mercat de l’Abaceria Central 
  • La Casa Vicenc
  • Parc Güell
  • La Festa de Gràcia i august måned