Guide til Sant Jordi's Dag i Barcelona

St Jordi Rute

Der er amoriner i luften i Barcelona d. 23. april! Ikke overraskende er Barcelona en af Spaniens mest romantiske rejsemål, for catalanerne forstår at benytte en chance til at hylde kærligheden. I april er det ikke Skt Valentin, men derimod Skt Georg, der er anledning til romantikken.

Skt Georg - på catalansk St Jordi - er Cataloniens skytshelgen. I den nordspanske region fejrer man derfor Skt Georgs Dag med pomt og pragt, og ikke mindst masser af romantik. Dagen er på det nærmeste blevet det catalanske svar på Valentinsdag.

Som bekendt siger legenden om Skt Georg (St Jordi), at han nedkæmpede en drage og derved reddede prinsessen fra at blive ofret. Temaet for dagen er således galanthed, heltemod og ære. Det er tradition, at herrerne forærer damerne en rød rose - og de senere år er damerne begyndt at give herrerne en bog. I ligestillingens navn tages dette dog ikke så nøje, så nu til dags er der bøger og roser til alle!

I Cataloniens hovedstad Barcelona bliver gaderne fyldt af stande med roser og bøger, og luften emmer af romantik og traditioner. Er I i Barcelona denne dag, kan du glæde din partner med en helt særlig romantisk gåtur gennem byen.

Sant Jordi-rute i Barcelona

Det kan være fristende at gå direkte ned til det overdådige blomsterhav på Rambla'en. Men I bør ikke snyde jer selv for at gå en længere tur gennem byens gader og nyde stemningen og de smukke dekorationer!

Vi anbefaler at man starter i det pæne beboelseskvarter Gracia og efterhånden bevæger sig nedad mod Rambla'en og havnen. Og så har vi selvfølgelig planlagt en særligt romantisk afslutning på dagen!

Her er vores bud på en romantisk Diada de Sant Jordi i Barcelona:

  1. Tag metroen (grøn linje) til enten Lesseps eller Fontana i det smukke beboelseskvarter Gracia. Allerede her vil I være omgivet af stande med blomster, og priserne er lidt lavere end i centrum af byen, så benyt chancen for at købe din partner en rose... eller to..  eller ti ;-)
  2. Tag en slantretur sydpå ad gaden Gran de Gracia. Hvis I er friske på en lille leg, kan I prøve at finde en rose i hver afregnbuens farver - de findes endda i blå!
  3. Efter Gran de Gracia kommer I direkte ind på den store Passeig de Gracia. Et stykke nede ad den finder I boghandleren 'Casa del Libro'. Her er formentlig mange mennesker, men butikken har et godt udvalg, bl.a. på engelsk.
  4. Ved frokosttid kan I enten blive på Passeig de Gracia og kigge efter restaurant La Lluna, tæt på Ramblaen - I kan kende den på den klassiske, romantiske udsmykning. I kan også tage metroen fra Passeig de Gracia til Paral·lel og besøge den lidt mere fancy restaurant Miramar, der byder på en helt fantastisk udsigt over Middelhavet. Få flere anbefalinger til restauranter i Barcelona med spektakulær udsigt.
  5. Vælger I at spise på La Lluna, kan I bagefter gå ned til Barcelonas rådhus eller Palau de la Generalitat (lige overfor), som kun på denne dag åbner dørene for offentligheden. Der er gratis adgang, så hvorfor ikke benytte lejligheden til at se nærmere på de elegante bygninger? Valgte I derimod at spise på Miramar, kan I besøge den internationale bogmesse Arts Libris, som hvert år afholdes rundt om Diada de St Jordi (entré 4 euro).
  6. I skal nu ud på en lille rejse. Vi anbefaler at købe lidt mad med fra et af byens markeder - ellers kan man gøre som de lokale og spise en sen middag. Gå op til Plaça de Catalunya og ned i metroen via nedgangen på Rambla'en (I vil være omgivet af blomsterboder og bogstande hele vejen!). Tag metrolinje S1 (mod Terrasa) eller S2 (mod Sabadell) og stå af på stationen 'Peu del Funicular'. Herfra kan I tage en kabelbane op ad bjerget. Lige hvor kabelbanen stopper er der et busstoppested, hvorfra linje 111 vil transportere jer det sidste stykke af vejen op til toppen af Tibidabo-bjerget.
  7. Dette er dagens højdepunkt - bogstaveligt talt... Udsigten over Barcelona fra Tibidabo er helt og aldeles storslået! Når I alligevel er der, så tag et kig på den fine kirke Sagrat Cor (ja, det er den catalanske version af Paris' berømte Sacre Ceur), inden I ved 20-tiden kan vende blikket mod vest og nyde den mest fantastiske solnedgang. Mens de sidste stråler slukkes, kan I tage bussen ned igen kl. 21.30 og spise middag på ægte spansk manér.

Solnedgang Collserola