Feria de Málaga - hvor vinen Cartojal er kongen

August i Malaga betyder byfesten: Feria de Málaga. Ti varme dage fulde af musik, dans og sjov fra morgen til daggry. Denne byfest i Málaga har i de sidste mange år konsekvent været ledsaget af en særlig spiritus. Den karakteristiske lyserøde flaske med hvide prikker går fra hånd til hånd, kølig hvidvin hældes i typiske fuchsiafarvede kopper, og der skåles og lees i det uendelige. Vinen Cartojal har i årevis ledsaget Málagas borgere i fejringen af ​​byens fest.

I dag besøger vi familien bag Cartojal og hører om,  hvordan favoritvinen til Málagas byfest blev til. 

Smuk udsigt fra “Vista Hermosa”

Hermosa Vista-ejendommen ligger ved en lang grusvej, med århundrede år gamle oliventræer på den ene side og på den anden side ligger ​​motorvejen, der fører op til landsbyen Fuente de Piedra ved naturparken af sammen navn, som er kendt for sin saltvandssø og flamingoer.  Solen står allerede højt og bager ubarmhjertigt fra en skyfri himmel. Vi kører langsomt gennem vingården, hvide kaniner løber hen over stien for hver 2 eller 3 meter, og der er ikke blot den svageste brise at mærke.

Finca Vista Hermosa, Fuente de Piedra, Bodegas Malaga Virgen (Vinproducent)

Vista hermosa er spansk for “dejlig udsigt”, og det er nemt at se, hvorfor dette sted har fået sit navn. For det er i sandhed et smukt skue og pragtfuldt sted, som i dag huser en af Spaniens mest berømte vingårde - Bodegas Málaga Virgen.

Finca Vista Hermosa, Fuente de Piedra, Bodegas Malaga Virgen (Vinproducent)

Vingårdens flagskibsprodukt er den søde vin kaldet Malaga Virgen (Malagas Jomfru), men de har også et udvalg af andre produkter som rødvinen Pernales, fremragende brandy og vermouth af høj kvalitet og vineddike. Denne bodega er et ægte paradis for dem, der drømmer om at gå langs endeløse stier omringet af skønne modne grønne vinstokke. Her i det andalusiske solskin kan der nydes vinmarker med Moscatel, Pedro Ximenez, Chardonnay og Syrah.

Vinen var lavet til eksport, men forblev i Malaga

Byfesten i Malaga anses af mange for at være den største og mest farverige gadefest i Spanien. Kvinder iklæder sig de typiske flamencokjoler med den uundværlige vifte i den ene hånd og et  hvidt smalt og højt vinglas med en sødlig duft i den anden hånd. Hvordan er Malagas indbyggere blevet så forelsket i Cartojal?

Cartojal var oprindelig en vin, der blev produceret til eksport. Folkene i Malaga smagte den og kunne godt lide den, og i dag er denne vin en integreret del af La Feria de Malaga.

Cartojal, Bodegas Malaga Virgen

"Cartojal blev udviklet på grund af en anmodning fra nogle af vores udenlandske kontakter, de bad os om at lave en sød hvidvin. I dag sælges denne gode vin under et andet navn. For 25 år siden opdagede vi, at der under La Feria blev drukket en masse vin, men der var ingen lokal vin her, "siger Lucas Bricout de Burgos, femte generation vinproducenter, direktør for eksport og markedsføring af Málaga Virgen. "Det er en vin af god kvalitet, og vi ønskede at sælge den under Feria i Málaga“.

Cartojal er ganske anderledes end de øvrige vine, der produceret af Bodega Málaga Virgen. Til denne vin anvendes druen “Muscatel de Alejandria”, en lokal sort fra Malaga, som dyrkes i Axarquia-regionen lige øst for Málaga. Den anden type af druer, der anvendes til fremstilling af Cartojal, er “Moscatel morisco”, som dyrkes på vingården ved Fuente de Piedra. Interessant nok foregår høsten af disse druer midt om natten for at undgå den andalusiske sommers ulidelige varme.

Natlig høst af druer, Bodegas Malaga Virgen

Navnet Cartojal kan lyde ganske eksotisk for udenforstående, men bestemt ikke for lokalbefolkningen. Cartaojal er nemlig en landsby, der ligger et par kilometer fra vingården, hvor der for en del år siden blev tørret druer i lange baner (paseras), men det foregår ikke mere i Cartaojal. I “paseras” tørres frugterne i fuld sol, hvilket øger sukkerniveauet i druerne. 

Tørring af druer, Bodegas Malaga Virgen

Fremstillingen af denne vin er ukonventionel, hvilket afspejles i dens unikke smag og aroma. Specialister beskriver Cartojal som hvid og lysegul i farven med delikate nuancer af lys grøn. En delikat blomsteraroma med et strejf af honning og citrus gør vinen spændende. En mere erfaren næse lugter en blid aroma af røg. Vinen er velsmagende og bør nydes afkølet. 

Cartojal, Bodegas Malaga Virgen

Cartojal på La Feria de Malaga

Hvis du vil servere sød vin, når temperaturen på gaderne når op på 35 grader, skal vinen afkøles. Cartojal bør serveres ved 6-8 grader, så smager den bedst. På La Feria er det en helt anden historie. Forbrugerne ønsker at blive forfrisket med kølede drikkevarer, så det er ikke uvant at se, at sælgeren trækker de lyserøde flasker op lige fra fryseren.

Cartojal under Feria de Malaga

Vinen sælges især i plastikflasker, hvilket er en ganske usædvanlig emballage til vin, men det har sin årsag. Vinproducenten ønskede at øge salget af vinen under byfesten, men da byrådet i Malaga har forbudt glasflasker i byens gader i løbet af byfesten, så måtte vinen have en anden emballage. Derfor hældes 90% af Cartojals produktion på plastikflasker.

Feria de Malaga med Cartojal

Både den meget specielle lyserøde farve med prikker og flaskens materiale tiltrækker mange blikke fra festens besøgende. 

“Vi besluttede os for farven fuchsia, fordi det er en farve, der gør opmærksom på sig selv, samtidig med at den udstråler glæde og sjov. De hvide prikker henviser til den typisk andalusisk folklore, hvor de f.eks. vises på traditionelle dragter, "siger Lucas Bricout de Burgos. “I alle andalusiske provinser er der forskellige farver på gaderne. For eksempel anvendes rød og sort i Sevilla, mens farverne i Cordoba er grøn og hvid. Med denne flaske har vi introduceret fuchsia og hvid.

Hvert år producerer Bodegas Málaga Virgen cirka en halv million flasker Cartojal, der serveres på La Feria de Malaga såvel som til andre byfester i hele Andalusien. Den lyserøde flaske er altid ledsaget af små lyserøde glas, som der forventes at uddeles omkring 1,5 millioner af i år!

Malaga Virgen - 130 års familiehistorie

Vintønde, Malaga Virgen, Bodegas Malaga Virgen

Vingården blev grundlagt af min bedstefar Salvador López López i 1885. På grund af angrebet fra phylloxera (bladlus), som ødelagde alle vores vinmarker, besluttede han at åbne en vingård (på spansk kaldes det en “bodega”) i centrum af Malaga. Gennem vores historie har vi gennemgået mange besværlige, udfordrende og vanskelige tider, såsom den spanske borgerkrig, som efterlod os uden forsyninger ", siger Piluca de Burgos, fjerde generation vinproducent og ansvarlig for administration og finansiering.

Bodegas Malaga Virgen, Fuente de Piedra

“Begge verdenskrige gjorde eksporten af vine fra Malaga kaotisk og næsten umulig. 1960'erne bragte os et boom hovedsagelig på hjemmemarkedet, hvor vinene Malaga Virgen og San Clemente Cinemas solgte godt. Siden da har vi udviklet os løbende, og vi tilføjer nye vine og producerer brandy, vermouth og endda eddike" tilføjer de Burgos. 

Forskellige vine fra Bodegas Malaga Virgen

På nuværende tidspunkt tæller Bodega Malaga Virgen 12.000 kvadratmeter. Vingården har 120 hektar vinmarker i Fuente de Piedra og andre 230 hektar i andre dele af Andalusien. Vinen har fået tildelt den vigtige klassifikation “Denominación de Origen Malaga”. Det er værd at understrege, at den beskyttede oprindelsesbetegnelse “D.O. Malaga” er en af ​​de ældste i Spanien, og for at modtage denne klassifikation skal vingården opfylde meget strenge krav til dyrkning, produktion og mærkning.

Tilmelding i Bodegas Malaga Virgen

Det er muligt at besøge Bodega Malaga Virgen i Fuente de Piedra og se selv, hvordan en af de mest berømte og populære vine i Andalusien bliver lavet.

Vinbesøg skal bestilles via telefon eller email:

Tlf .: (0034) 952 319 454

E-mail: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com

Den bedste måde at lære Andalusiens skatte at kende på er at fordybe dig i den livlige kultur sammen med de lokale. Lej en feriebolig i Malaga eller omegn og få en skøn ferie med masser af oplevelser!