Nem guide til Málagas metro

Malagas metro har været længe undervejs. Fem år med evige forsinkelser og uendelig tålmodighed fra borgerne i Malaga. Med blokerede veje, støj, ensrettede gader der skiftede retning igen og igen... Der er nok mange københavnere, der kan genkende dét scenarie!

Men som Henry Wadsworth sagde, "alt kommer til den, der venter." Og nu er datoen for den officielle åbning af Malagas metro endelig annonceret: 30 juli 2014.

Linje 1 og 2 i Málagas metro

Åbningen af metroens to første linjer vil aflaste det tæt trafikerede bycentrum, særligt naturligvis hovedfærdselsårene omkring metrolinjernes ruter. Linje 1 og 2 starter begge i centrum af Malaga i nærheden af Atarazanas-markedet.

Fra den centrale station Don Perchel, lige ved siden af den store togstation Maria Zambrano, vil de to linjer gå i hver deres retning.

Linje 1 (rød) vil køre mod nordvest i retning af universitetsparken Teatinos.

Linje 2 (blå) kører mod sydvest langs kysten med endestation ved Malagas atletikstation, Palacio de los Deportes.

Den første måned efter åbningen vil særlige guider, "metroguías", assistere de rejsende i metroen og bidrage til en mere smidig integration af den nye transportform.

Nedenfor får du svar på et par af de mest gængse spørgsmål om Malagas metro:

Hvad koster en metrobillet?

Prisen for en enkeltbillet er 1,35 euro. Bruger man abonnementskort eller 10-turskort, koster en enkeltbillet 82 cent, eller helt ned til 66 cent, hvis man foretager direkte omstigning fra en bybus eller regional bus.

Du kan købe to forskellige typer rejsekort (tarjeta) til metroen:

- Tarjeta Metro de Málaga (rødt og hvidt) kan bruges på to måder: enten som enkeltbillet (sencillo), idet der kan købes op til 9 rejser på en gang. Flere personer kan bruge samme billeter, såfremt de rejser sammen på hele ruten. Kortet kan også bruges som abonnementskort (bonometro), der kan tankes op med det beløb, du ønsker.

- Tarjeta del Consorcio de Transportes (grønt og gult) kan bruges i alle transportformer i Malaga-området: bybus, regionalbus, regionaltog (Cercanías), bycykler (!) og metro. Omstigning med Consorcio-kortet koster 66 cents. Omstigning skal ske inden for 50 minutter, ellers tæller det som en ny rejse.

Hvor køber jeg min metrobillet?

Máquinas expendedoras del metro de Málaga

 

Hver metrostation har billetautomater, hvor du kan købe din billet eller sætte penge ind på dit kort.

Alle automater er tilgængelige for rejsende med handicap, hvad enten der er tale om nedsat førlighed eller sensoriske handicap.

Det kan betale med mønter, sedler eller kreditkort.

 

Cykler i metroen

Cykler i Malagas metro

Du kan nemt tage din cykel med i metroen, men der er kun plads til to cykler pr. metrotog. Adgang til perronen foregår via særligt brede indgange, der også er forbeholdt gangbesværede og handicappede.

Malaga har netop fået installeret bycykler, så du nemt kan komme rundt i byen. Husk, at du kan bruge Consorcio-kortet (se ovenfor) til både metro og bycykler.

Handicapvenlig metro

Handicapvenlig metro
Malagas myndigheder gør en stor indsats for at gøre Malaga handicapvenlig, og det gælder også på transportområdet. Malagas metro er udstyret med elevatorer og rulletrapper, og i togene er der særlige pladser forbeholdt passagerer med nedsat førlighed.

Åbningstider og køreplan

Metroen kører hvert 5.-10. minut inden for følgende åbningstider:

Mandag til torsdag: 6.30 til 23.00.
Fredag og aftener før helligdage: 6.30 til 01.30.
Lørdag: 7.00 til 01.30.
Søn- og helligdage 7.00 til 23.00. 

Få yderligere oplysninger om Malagas Metro her.

(Fotos venligst udlånt af Agencia de Obra Pública de la Junta de Andalucía)