9 aktiviteter på Mallorca du (også) kan lave om vinteren

Mallorca er berømt og berygtet som en af Spaniens mest populære ferieøer, men det er bestemt muligt at undgå de største horder af turister og få en - om muligt - endnu mere mindeværdig ferie. Mallorca er nemlig en oplagt destination for vinterferien!

Vinteren på Mallorca er tør og solrig, omend mange nok vil betakke sig for en dukkert i Middelhavet, for ikke at tale om at lægge sig og slikke sol på en af Mallorcas mange smukke strande. Vejret er derimod ideelt til mange aktiviteter, der må opgives i sommerens hede. Af samme grund er der fuld gang i øens kulturliv om vinteren, hvor bl.a. markeder og lokale byfester kappes om din opmærksomhed.

Vandretur på Tramuntana

Vandretur på Tramuntana, Mallorca

Langt fra Mallorcas turistresorter ligger bjergkæden Tramuntana, som endnu er uopdaget af de fleste feriegæster. Bjergene løber langs hele den nordvestlige kyst fra det populære ferieområde Andratx til den majestætiske Formentor-halvø. Tramuntana, hvis højeste tinder når lige op over 1000 meter, blev udnævnt til Verdensarv af UNESCO i 2011.

Der arbejdes løbende på at færdiggøre vandreruten GR221, som vil komme til at løbe langs hele bjergkæden. De færdige sektioner, fra Valldemossa via Deia og Soller til Pollença er markeret med tydelige skilte og der findes gode kort over området.

Undervejs ligger små kroer, 'refugios', som er nyrenoverede, billige og ganske komfortable. Man overnatter på sovesale eller i de få private værelser, og der serveres varm mad og god vin. Der er stort set kun adgang for vandrere, da mange af kroerne ligger klods op og ned ad stien og ikke kan nås i bil.

Har man mere luft i budgettet ligger der flere hoteller og pensionater i bjergene, og flere af disse holder åbent hele vinteren.

Tramp i pedalerne

Cykling på Mallorca

Rigelige solskinstimer, sparsom regn og næsten tomme veje gør Mallorca ideelt til en cykelferie i vintersæsonen. Det vil sige, vejene er nu ikke så tomme endda, for fra oktober til maj vrimler det med cyklister, der benytter det behagelige klima til alt fra let motion eller målrettet træning.

For cykelturister kan Es Pla-området midt på øen anbefales, da det er relativt fladt og indbyder til overkommelige cykelture i det smukkeste landskab mellem de mange hyggelige landsbyer. Har man mod på større udfordringer byder Tramuntana-bjergene nævnt ovenfor på stigninger der leder tankerne hen på Alperne og Pyrenæerne. "Belønningen" er en nervepirrende 13 km lang nedstigning til Sa Calobra, der bruges af verdens bedste professionelle cykelryttere under deres vintertræning (i opadgående retning, naturligvis).

Canyoning og klatring

Canyoning på Mallorca

For de klatrelystne er der mere end rigeligt at tage sig til i Mallorcas klippefyldte landskab. En stor del af klippegrunden består af kalksten, der er formet til en veritabel Schweizerost af huler og grotter, der kan underholde selv de mest habile klatrere.

Nybegyndere kan eksempelvis besøge Drach-hulerne i Porto Cristo og Arta, hvor der er nem adgang for de nysgerrige, mens der er masser af uspolerede hulesystemer at udforske for de erfarne.

Hvad angår den relativt nye og meget populære sport canyoning er Mallorca et sandt mekka af smalle kløfter dannet af bjergflodernes uophørlige brusen. Der er kun adgang til fods, og man må skiftevis gå, klatre, svømme og rappelle sig gennem landskabet iført våddragt og sikkerhedsudstyr. Bl.a. kan det anbefales at tage til Sa Fosca-kløften, som tiltrækker canyoning-eksperter fra hele verden. Mange steder er man nødt til at hyre en guide til at vise vej.

Vinturisme på Mallorca

Vinturisme på Mallorca

Mallorcas vinindustri har gradvist genvundet sit fodfæste efter den voldsomme plage af vinlus (phylloxera), der udslettede store dele af den europæiske vinproduktion i slutningen af det 19. århundrede. Omfanget af Mallorcas vindyrkning er naturligvis underlegent i forhold til det spanske fastlands produktion, men kvaliteten er høj.

Størstedelen af produktionen findes i Binissalem og Santa Maria, ikke langt fra Palma, men der er adskillige mindre vinområder spredt ud over øen. Den relativt store variation i landskabet og undergrunden giver et overraskende spektrum af forskellige vine; hele 300 forskellige vine kan Mallorca bryste sig af.

Der findes 60 vingårde på øen. fra José Ferrer's industriproduktion midt på øen til den diminutive andelsforening i Banyalbufar (på vestkysten), som blev dannet af en gruppe venner i år 2000 med det formål at genetablere den hvide Malvasia-vin.

De fleste af øens vingårde tilbyder rundvisninger og vinsmagning.

Oplev mandeltræerne i blomst

Her er en rigtig god grund til at besøge Mallorca i vintersæsonen: de yndefulde, velduftende mandelblomster. Vi er vandt til, at blomsterne springer ud om foråret, men mandeltræerne står typisk i fuldt flor omkring januar og februar.

Mallorca lægger jord til fire millioner mandeltræer, der hvert år for en kort stund dækker landskabet med hvide og lyserøde blomster, der siden daler ned og lægger sig som et tæppe af snefnug på jorden.

Mandeltræer i Mallorca

De mange træer blev plantet af maurerne i middelalderen, efter sigende på foranledning af en maurisk hersker, som ville imponere en skandinavisk dronning, der længtes hjem til sin hjemstavns hvide vintre. Legenden skal nok tages med et gran salt, men den understreger mandeltræernes smukke, romantiske udtryk.

Den perfekte ramme om ferien kunne være et ophold i et af øens majestætiske herregårde, der engang tilhørte øens godsejere. De dyrkede mandler, oliven og appelsiner, som var de primære afgrøder i Mallorcas landbrug. I dag er mange af gårdene omdannet til luksuriøse hoteller, der hvert har deres særegne træk. De fleste har et udsøgt køkken og serverer raffinerede fortolkninger af traditionelle retter.

Flere steder har endda lækre spa-faciliteter og tilbyder massage og skønhedsbehandlinger. Ikke nogen dårlig måde at komme af med vinterdepressionen!

Storbyferie i Palma

Palma de Mallorca

Palma, hovedstaden på Mallorca - og i den Baleariske region - forbigås ofte af sommerferiegæster, der styrer direkte mod kysten og de paradisiske strande. Men om vinteren er Palma en oplagt destination, og den ligger bestemt ikke øde hen, som det kan være tilfældet i mange feriebyer. De omtrent 500.000 faste indbyggere sørger for, at der er energi og liv i byen året rundt.

Du kan gå omkring i de labyrintiske gader i den velbevarede middelalderlige bymidte, med La Seu-katedralen i centrum og udsigt til Middelhavet og den spanske kongefamilies sommerpalads. Du kan også besøge det populære kulturkvarter Santa Catalina, der summer af liv fra de mange barer og moderne restauranter med fusionskøkken.

Palma, Mallorca - katedral

Kunst er der også rigeligt af, bl.a. en permanent Dali-udstilling, og man kan bl.a. besøge Miro's gamle atelier og galleri. Det er ligeledes værd at lægge vejen forbi det moderne kunstmuseum Es Baluard, der blev opført i 2004 med en blanding af moderne byggematerialer og de karakteristiske kalksten fra Palmas gamle Sant Pere-fæstning.

Det kan også anbefales at slendre omkring i byens to faste markeder. Det største, Mercat Olivar, har et enormt udbud af frugt, grønt og lokale delikatesser. Det noget mindre marked Santa Catalina - vest for den gamle bymur - er yderst charmerende og et oplagt sted at nyde en tapas i en af markedshallens barer.

Tag toget til Soller

Mallorca Soller

Soller ligger på Mallorcas bjergrige nordkyst og er ideel til en lang weekend uden for højsæsonen. Den bedste måde at komme til byen er med det gamle tog fra Palma. Toget er en antik sag i træ og læder, kendt som "Det Røde Lyn", der har kørt mellem Soller og Palma siden 1913. Turen tager omtrent en time, og undervejs passerer man 13 tunneller og utallige broer, idet man bevæger sig ind i Tramuntana-bjergene, der skærmer Soller fra resten af øen.

Soller er en yndig by, der udmærker sig ved en elegance og distinkt arkitektur, som leder tankerne tilbage til 1920'erne. I byens centrum ligger den smukke Plaza Constitución flankeret af byens katedral. På tværs af pladsen kører de små sporvognstog, der har retning mod havnen Port Soller ikke langt derfra. Den centrale plads er et skønt sted at sidde og nyde et glas friskpresset appelsinjuice af de søde appelsiner, som Soller-dalen er berømt for.    

Festivaller - Sant Antoni og San Sebastian

 Som de fleste andre steder i Spanien har hver by, hvor lille den end måtte være, sin egen byfest og andre traditionsrige fejringer. To af de mest interessante fester afholdes over hele øen i januar måned, og i modsætning til sommerens fiestas er de ikke overrendt af turister, så der er god mulighed for at se de lokale i deres rette element.

San Antoni Andratx, Mallorca

San Antoni, som fejres omkring 17. januar, er skytshelgen for landbrugsdyrene. Hver by har sin egen variant af festen, men det inkluderer som regel en parade af dyr - alt fra hunde over hamstere til ænder og grise, alle skrubbet og skuret i dagens anledning (og klædt ud, som på billedet ovenfor). Et mere dramatisk element er de obligatoriske "Dimonis" (dæmoner), der i deres mest djævelske udklædning løber omkring og skræmmer børnene. De mest imponerende San Antoni-fester finder du som regel i Arta eller Sa Pobla.

Omkring 20. januar - i praksis oftest dagen eller weekenden efter San Antoni - fejres Palmas skytshelgen San Sebastian med bål og brand. Bål, i hvert fald, der bygges i gader og på pladser rundt omkring i byen, og der opstilles store grillsteder, hvor forbipasserende kan grille deres egen butifarron (medisterpølse), som skylles ned med lokal vin.

Golf på Mallorca

Golf

300 årlige solskinsdage tiltrækker selvsagt horder af golfspillere, og Mallorca er en yndet destination for mange nordeuropæere, der er trætte af at soppe rundt på våde greens. Om vinteren er temperaturen helt perfekt til de mange kilometer, man nemt får gået med golfkøllerne på slæb. Hele 22 golfbaner ligger spredt rundt omkring på Mallorca, og der er noget for stort set alle niveauer. De fleste baner er tilknyttet et hotel, så man kan gå direkte ud på banen fra morgenstunden.

Tag et sving mellem pinjetræerne i Alcudia eller nyd udsigten fra Royal Bendinat, hvorfra man kan se til Palma. Du kan også prøve den fancy Son Vida i udkanten af Palma selv: her ligger tre lækre baner side om side ikke langt fra to af øens bedste luksushoteller - altsammen mindre end 30 minutters kørsel fra lufthavnen.