Anderledes Menorca - en rundtur på øens midte

Denne artikel vil tage dig på en rundtur i den centrale del af Menorca. Her kan du fortabe dig i hyggelige fiskerlejer, besøge grotter og gamle slotte, opdage 'Talaiotic' kulturen og udforske historien om de oprindelige indbyggere på øen.

Fornells

Fornells

Fornells er en lille fiskerby beliggende på den nordlige del af øen. Den ligger i en mere end 3 kilometer lang bugt, som beskytter mod Tramontana-vinden. Vinden gør området perfekt til windsurfing, dykning og sejlads.

Den bedste udsigt over landsbyen og bugten findes helt sikkert fra Torre de Fornells, et af ​​de mange forsvarstårne, som blev ​​bygget under det britiske styre i 1700 tallet. Nær kysten kan du besøge resterne af slottet Castillo de Sant Antoni, som blev påbegyndt i 1637.

Fornells Bugten 

På vej tilbage til Es Mercadal kan man vælge at stoppe ved La Reserva La Concepció, som er et område af bæredygtig turisme i Fornellsbugten og som er anerkendt som et biosfærereservat af UNESCO. I dette område er der de sidste to århundreder udvundet saltet Flor de Fornells her. Fra juni til september er der guidede ture, hvor man kan stifte bekendtskab med salt- og produktionsprocessen. Reservatet arrangerer også ridning og cykelture.

Cavalry og dets fyrtårn

Cavalry strand

Cavalry er en af ​​de mest uforglemmelige strande i det nordlige Menorca.

Stranden har flot gyldent sand og er berømt for sine mudderbade, som er placeret ved siden af ​​trætrappen i billedet ovenfor. Du kan komme dertil ved at følge skiltene til "Playas" fra Es Mercadal og derefter dreje af mod Cavalry. Du kan parkere blot 10 minutter fra stranden. Stop op inden, du går ned af trappen, og nyd den fantastiske panoramaudsigt over mod fyret.

Efter en lang dag er der ikke noget smukkere end at fortsætte over til Cavalleria fyrtårnet og nyde den fantastiske solnedgangen.

Cavalleria fyrtårn

Fyret ligger på den nordligste spids af øen. Dette område har været vidne til mere end 700 skibsvrag siden det 14. århundrede, hvilket var grunden til, det var det første fyr, der blev bygget på Menorca 1857.

Fyrtårnet er beliggende 100 meter over havets overflade, hvor klipperne underneden er mindst lige så spændende og fascinerende. Fra ​​fyrtårnet er der en fantastisk udsigt ud over havet og over til den lille klippeø Illa des Porros.

I fyret er der et informationscenter, hvor der vises billeder og kort over den nordlige kyst og der fortælles om livet for fyrets indbyggere. Lige før du ankommer til fyret, kan du vælge at stoppe for at besøge et lille Eco-museum, der udstiller de arkæologiske rester af den nærliggende antikke romerske havn i Sa Nitja.

Slottet Santa Águeda

Castillo de Santa Águeda er den eneste islamiske befæstning tilbage på Menorca. Slottet, som i dag blot er ruiner, ligger på den tredjehøjeste bakke på Menorca med en højde på 264 meter. Det blev bygget af araberne under kalifatet i Córdoba.

Gåtur på bakken Santa Águeda

Selvom toppen af bakken var beboet allerede var i forhistorisk tid, så var romerne de første til at bygge et fort, der senere blev besat af araberne, hvor det blev en strategisk del af forsvaret af øen. Araberne byggede tre forsvarsmure, både runde ​​og firkantede tårne samt et system til at opsamle regnvand og forsyne byen med vand. Denne typer af cisterner kaldes for "aljibe” og ses mange steder i Spanien, særligt i Andalusien hvor araberne regerede længst tid.

Efter den kristne erobring af Menorca i 1287, hvor maurerne benyttede slottet som tilflugtssted, blev Santa Àgueta gradvist forladt. Siden 1811 har jorden været privatejet og i 1966 blev borgruinen erklæret for et  nationalt historisk og kunstnerisk monument.

Udsigt fra Sant'Agata, Menorca

For at nå frem til Santa Agueta, tag da vejen Carretera General Mahon-Ciutadella og lige efter Ferreries, tag da vejen til Ets Alocs og følg skiltene, indtil du drejer til højre. Det er gratis at besøge toppen, som kun kan besøges til fods. Stien er en stejl stigning på 1,3 km.

Fra toppen kan du nyde en pragtfuld udsigt over det menorquinske landskab, Mount Toro og hele nordlige kyst med Ciutadella, Cala Morell, fyrtårnet i Cavalleria og Fornells.

Udsigt over Cavalleria og den nordlige kyst af Sant'Agata

La Cova des Coloms 

La Cova des Coloms er en af ​​de fire huler, der ligger i Binigaus-slugten. På grund af sin størrelse (110 meter lang, 15 meter bred og 24 høj) kaldes denne hule for “katedralen”.

Ifølge de arkæologiske udgravninger, der blev foretaget for et par årtier siden, var det tidligere en helligdom eller et sted for pilgrimme.

Cova des Coloms

For at komme til hulen, kør da til Es Mitgjorn og følg skiltene til hulen. Du kan parkere i nærheden af kirkegården. Derfra er der en gåtur på cirka en halv time via afmærkede stier. Vær opmærksom på at følge stien og afmærkningerne, så du ikke farer vild. Der er en legende, som siger, at et par aldrig skal krydse tærsklen af ​​hulen på samme tid, ellers vil de to blive adskille hurtigt. Det siges også, at hvis to fremmede mødes i hulen, vil de ikke forlade hinanden.

Torre d’en Galmés

Menorca er hjemsted for en vigtig arkæologisk arv, og Torre d'en Galmés er den vigtigste forhistoriske bosættelse på Balearerne.

Torre d'en Galmés

Landsbyen, som ligger på en bakke, dominerer den omgivende jord, og fra dette sted kan du se meget af den sydlige kyst. Mellem 1300 f.Kr., og den romerske erobring levede der omkring 900 mennesker her.

I landsbyen er der tre udsigtstårne, forskellige huse, et lager og et system til vandindsamling. Objekter for tilbedelse og ting fra det almindelige hverdagsliv, som blev opdaget under de arkæologiske udgravninger, kan ses på Museu de Menorca i Mahón.

Grotte naturligt udhugget i klipperne, Torre d'en Galmés

For at besøge Torre d'en Galmés, tag da Carretera General og derfra vejen Alaior-Son Bou. Hvis du gerne vil se en masse i løbet af en times tid, så kan du vælge at tage op til informationscentret, hvor du kan se en 10-minutters video om Talaiotisk kultur og en virtuel rekonstruktion af landsbyen. Herefter kan du tage videre op til landsbyen, som ligger 700 meter derfra.

Entré: € 3 (gratis adgang om vinteren, dog er selve informationscenteret lukket om vinteren).

Åbningstider: Tirsdag til søndag fra kl. 10:00 til kl. 14:00.

Menorquinske heste

Du kan ikke forlade Menorca uden at have set de berømte menorquinske heste: sort, stærke, ædle og hovedpersonerne i sommerens festivaler.

Menorquinske heste

Son Martorellet er en ridestald, som ligger et par kilometer fra Ferreries på vejen til Cala Galdana.

Det mest berømte show, "Somni" (drøm), afholdes på tirsdage og torsdage kl 20:30 og varer halvanden time. De organiserer også kurser om "menorquinsk dressur" og guidede ture i staldene.

Du kan finde andre skønne ruter på Menorca i disse artikler: Menorcas vestlige kyst er rig på historie og Opdag Menorcas spændende østlige del.

 Kort