Nerjas grotter - se Costa del Sol indefra

Besøg Nerjas grotter

En tur i Nerjas underjordiske rige er en storslået oplevelse. Grotternes størrelse er overvældende, og deres smukke og mystiske fremtoning er spektakulær.

Grotterne er ikke bare en storslået turistattraktion, men også en glimrende koncerthal. Den såkaldte ‘Sala de la Cascada’ (Vandfaldets Sal), også kendt som ‘Sala de Ballet’(Balletsalen), bliver brugt til forestillinger og er hjemsted for Nerjasårlige internationale festival for musik og dans i midten af juni.

Nerjas grotter

Den næste sal, ‘Sala de los Fantasmas’ (Spøgelsessalen), er væsentligt mindre og fører én videre til den imponerende ‘Sala del Cataclismo’ (Naturkatastrofens Sal), som huser verdens største søjle (se nedenfor).

Undervejs gennem grotterne bevæger man sig en del på trapper, så en rimelig fysik er en fordel. Der er dog flere bænke og platforme, hvor man kan tage et hvil og nyde synet af de oplyste grotter. Den del af grotterne, der er åben for normale turistbesøg, kaldes "Galerías Turísticas" (korridorer).

Nerjas grotter kort

Særlige rundvisninger

Nerjas grotter er i alt næsten 5 km lange og er delt i to sektioner, Nerja I og Nerja II. Kun Nerja I, som udgør en fjerdedel af grottens samlede areal, er åben for offentligheden.Næsten alle nyere fund er gjort i Nerja II.

Det er dog muligt at få adgang i selskab med en særlig gruppe bestående af maksimalt 10 personer. Minimumsalderen for deltagelse er 14 år, og der kræves ingen særlig erfaring. De guidede ture tilbydes hveranden lørdag fra oktober til maj. Guiderne har fokus på speleogien, dvs. videnskaben om grotters dannelse og udvikling, men det er i mindst lige så høj grad en tur for de eventyrlystne!

Få mere information om disse Speleo-rundvisninger.

Historien om Nerjas grotter

Grotterne blev opdaget ved et tilfælde i januar 1959 af fem drenge fra den nærliggende landsby Maro. De havde tilbragt natten med at se flagermus flyve ind og ud af et stort hul i jordoverfladen kendt blandt de lokale som "La Mina", minen.

Drengene besluttede at udforske hullet nærmere og fjernede nogle af de klippestykker, der blokerede hullet. De opdagede her noget helt og aldeles enestående!

Nerjas grotter

Verdens ældste maleri

Malerier Nerjas grotterDen første grotte, drengene fandt, indeholdt adskillige skeletter samt genstande af keramik. Grotten viste sig at blive et af vores tids vigtigste geologiske fund, idet der i 2012 blev fundet malerier fra stenalderenen på nogle af de nedhængende stalaktitter.

Professor José Luis Sanchidrian fra universtetet i Córdoba beskrev dateringen af de seks tegninger af sæler som et "akademisk gennembrud uden sammenligning inden for stenalderkunsten".

Tegningerne vurderes at være mellem 42.300 og 43.500 år gamle og dermed de eneste kendte tegninger lavet af neandertalere. De er dermed nu verdens ældste kunstværk, over 10.000 år ældre end den tidligere 'rekordindehaver', de 32.000 år gamle malerier i Chauvet-grotten i det sydlige Frankrig.

Opdagelsen har afkræftet forestillingen om, at de abelignende neandertalere ikke var i stand til at anvende symboler og billeder. Neandertalerne, som man ved bl.a. spiste sæler, uddøde for 30.000 år siden.

Verdens største søjle

Nerjas grotter rummer verdens største naturligt skabte søjle, formet af en stalagmit (fra neden) og en stalaktit (fra oven), der er vokset sammen. Søjlen er 32 meter høj og 13 x 7 meter i bunden. Søjlen blev optaget i Guinness Rekordbog i 1989 og har bevaret sin førsteplads siden.

Nerja grotter verdens største søjle

I grotterne har man fundet rester af lerkrukker, keramik, forhistorisk værktøj, skeletter og vægmalerier. I alt er mere end en million genstande fundet og registreret siden grotterne blev opdaget for godt 50 år siden.

Grotterne var beboet af neandertalere i stenalderen, og man mener at også moderne mennesker, Homo Sapiens, boede i grotterne fra år 25.000 f.Kr. frem til Bronzealderen omtrent 3000 år f.Kr.

De første 4000 år blev grotterne kun beboet dele af året. Når menneskene flyttede ud, flyttede flokke af hyæner ind i hulerne!

Nerjas grotter

Omkring år 21.000 f.Kr. etableredes større og mere permanente bosættelser. Dyreknogler og fiskeben vidner om, at der i denne tid blev udviklet et mere avanceret samfund, hvor menneskene begyndte at anvende lertøj og værktøj.

Fra år 3800 f.Kr. blev jorden omkring grotterne udnyttet til landbrug, mens grotterne blev brugt som begravelseskammer.

Nyere arkæologiske fund

Nyere arkæologiske fund indikerer, at også mere moderne befolkningsgrupper har anvendt grotterne. Rester af romersk lertøj og mauriske mønter har skabt grobund for diverse teorier om grotternes anvendelse.

Man har også fundet blinde skorpioner og skarabæer, som man ellers havde troet var uddøde.

Praktisk information

Uden for grotterne er en restaurant, en kiosk og et stort område med legeplads, hvor der kan holdes picnic. 

Åbningstider: Vinter kl. 10:00-14:00 og 16:00-18:30, Sommer (juli til august) kl. 10:00-19:30.

Priser: 8,50 euro for voksne og 4,50 euro for børn (6-12 år). Børn under seks år gratis.

Telefonnummer +34 952529520 og hjemmeside.

Vejen dertil

Grotterne ligger tre kilometer øst for Nerja, nær landsbyen Maro, og skiltingen er ganske udmærket.

Der går bus fra Malaga og Nerja direkte til grotterne (Cuevas de Nerja). Hvis du tager bussen fra Malaga, så vær sikker på at få billet helt til grotterne - ellers kan de sidste små to euro som regel betales i bussen.

I bil kører man ad E-15 A7 mod øst – i retning af Motril – og brug afkørsel 295 med skiltet mod Cuevas de Nerja og Maro. Drej fra i rundkørslen ad Ctra. de la Cueva, kør forbi den romerske akvadukt og følg skiltene mod Cuevas de Nerja.