10 af Spaniens mest charmerende landsbyer

Spanien er især kendt for sine smukke strande og betagende storbyer - og det er absolut velfortjent. Men har I mod på at opleve en mere særpræget side af landet, bør I opsøge de små landsbyer, hvor I vil blive overrasket og fascineret af den traditionelle arkitektur og den traditionsrige livsstil.

Landsbyerne ligger ofte i nogle af Spaniens mest spektakulære naturområder, så der er basis for en aktiv ferie eller en helt spektakulær bilferie! Nedenfor anbefaler vi 10 landsbyer, såkaldte pueblos, som med hvert deres unikke særpræg vil give jer et helt nyt syn på Spanien.

Frigiliana

Frigiliana, Andalusien

Frigiliana er en af de mest berømte landsbyer i Andalusien - hvis I ser billeder fra “en typisk andalusisk landsby”, er det meget sandsynligt, at det er Frigiliana, der optræder på billederne. De traditionelle hvidkalkede huse og beliggenheden på en stejl bjergside gør den til et sandt skoleeksempel på en andalusisk pueblo. Frigiliana er desuden nem at komme til, da den ligger kun syv kilometer nord for den berømte badeby Nerja i den østlige del af Malaga-provinsen.

Er man frisk på en travetur, kan det varmt anbefales at gå videre op ad bjerget El Fuerte, hvorfra der er helt enestående udsigt over Frigiliana og de omkringliggende bjerge og dale. Turen er ca. 5 km hver vej, og det højeste punkt ligger i godt 900 meters højde, dvs. 500 meter over Frigiliana. Ruten er af middel sværhedsgrad - ikke kompliceret, men stejl visse steder. Mens man bevæger sig op mod toppen, kan man levende forestille sig, hvilke strabadser maurerne gennemgik, da de kristne drev dem på flugt henover dette bjerg i 1569.

Canillas de Albaida

Canillas de Albaida, Malaga

Canillas de Albaidas blev grundlagt i 1300-tallet, og landsbyens historie er ikke ulig Frigilianas. Den mauriske fortid har efterladt tydelige spor i den yndige landsby, som også ligger i Malaga-provinsen, i området kendt som Axarquía. Byen hed tidligere blot Albaida, som betyder "hvid". Navnet refererer til de mange hvide blomster, der satte deres smukke præg på området.

Las Negras

Las Negras landsby, Cabo de Gata-Nijar

Las Negras i Almeria-provinsen har alt, hvad man kan ønske sig af en ferie i Spanien. Den lille kystby ligger i den nordlige del af natiopnalparken Cabo de Gata-Nijar, som er et af Spaniens mest spektakulære naturområder. Det er selvsagt ikke de hvidkalkede huse, der har givet byen dens navn, som bestyder “de sorte”. Det siges, at landsbyen blev grundlagt af en gruppe kvinder fra den nærliggende landsby San Pedro.

Efter at deres mænd døde i et tragisk skibbrud, måtte de flytte tættere på de omkringliggende byer, og der grundlagde de et nyt lille samfund. Navnet refererer til de sorte sørgedragter, kvinderne bar, da de gik rundt til de andre landsbyer for at bede om hjælp. Man kan den dag i dag besøge San Pedro, som er særligt kendt for sin paradisiske strand. Området huser dog også et primitivt minisamfund af frisindede beboere, der har slået sig ned lidt efter lidt. Der er kun adgang til fods eller med båd fra Las Negras.

Læs mere om Las Negras og om, hvad du kan opleve i nationalparken Cabo de Gata.

Deiá

Deia, Mallorca, Sierra de Tramuntana

I den nordlige del af den baleariske ø Mallorca ligger denne spændende bjergby omgivet af det mest eksotiske landskab. Fra Deiá er der enestående udsigt over naturområdet Serra de Tramuntana, som er på UNESCO’s liste over Verdensarv.

Bjergkæden af samme navn er skattet for sin unikke blanding af menneskeskabte monumenter, spektakulær natur og tydelige spor af både kristen og maurisk kultur.

Valldemossa

Valldemosa, Mallorca

En halv times kørsel fra Deiá, ad C-710 og PM-111, finder I den næste charmerende landsby, Valldemossa. Mange litterære berømtheder har gennem tiden lagt vejen forbi den smukke by, herunder George Sand og Jorge Luis Borges.

Endvidere har Valldemossa haft besøg af musiske talenter som Chopin og Horovitz, som også lod sig inspirere af den storslåede natur, der i dag hovedsageligt lægger jord til mandeltræer, oliventræer og eg.

Masca

Masca på Tenerife

Spaniens anden store øgruppe, de Kanariske Øer, er primært kendt for sit enestående klima og luksuriøse ferieresorter som Las Americas og Los Christianos. Men det kan bestemt anbefales at tage en pause fra solstolen og udforske regionens storslåede natur.

På Tenerife kan I besøge Spaniens højeste punkt, bjerget Pico del Teide, og i samme anledning kan det anbefales at tage et hvil i hyggelige Masca, der er kendt som Tenerifes smukkeste landsby. Den omgivende skov er en skøn blanding af nåletræer og palmer, og den friske bjergluft er ren og livgivende.

Artenara 

Artenara, Gran Canaria  

Gran Canaria kendes af mange kun for de berømte strande Playa del Inglés og Puerto Rico. Men bevæger man sig ind mod øens centrum, mødes man af store skovområder og imponerende natur. Herinde findes også øens højeste punkt, og der finder man landsbyen Artenara.

Det særlige ved Artenara er, at mange af indbyggerne stadig bor i grotter - næsten som familien Flintstone. Selv mange af de nyere huse er bygget ind i klippevæggen, og det er en helt speciel oplevelse at betragte denne forening af rå natur og menneskeskabt arkitektur.

Pedraza

Pedraza landsby, Segovia, Castilla y Leon

Tilbage på fastlandet tager vi nu til middelalderbyen Pedraza, små 40 km fra Segovia. Det lokale køkken har ikke udviklet sig nævneværdigt siden byens storhedstid, og helstegt pattegris, cochinillo, er et fast punkt på menuen hos mange af byens restauranter.

I bør besøge Pedraza i begyndelsen af juli, hvor der afholdes lysfest: Den første og anden lørdag i juli slukkes byens lys og afløses af tusinder af stearinlys!

Grazalema

Grazalema landsby i Andalusien

Midt i Andalusiens Sierra del Pinar putter sig den lille bjergby Grazalema, en af regionens typiske hvidkalkede landsbyer. I begyndelsen af 1800-tallet, under Napoleonskrigene, blev Grazalema udsat for hårde angreb og var for en tid belejret af Napoleons tropper.

Byen ligger i den nordøstlige del af Cadiz-provinsen, og der er flere bedårende landsbyer i området, herunder Zahara de la Sierrra og Villaluenga del Rosario, som kun har omtrent 500 indbyggere. Hvis I planlægger en aktiv ferie i Spanien, er dette sted det perfekte udgangspunkt for at udforske den storslåede natur.

Poble Espanyol 

Poble Espanyol, Barcelona

Okay, Poble Espanyol er egentlig ikke nogen landsby - det er derimod en form for udendørs museum, bygget i anledning af verdensudstillingen i Barcelona i 1929. Men det hyggelige lille kvarter i Barcelona, som kan beskrives som en optimeret version af Pueblo Canario i Las Palmas de Gran Canaria, bibringer den helt rigtige, autentiske landsbystemning.

I Poble Españyol kan I nyde traditionel og moderne kunst i skøn forening med arkitektur og gastronomi i billedskønne omgivelser. Det perfekte sted for en familieudflugt!