5 Spanske Supper der køler i Sommervarmen

Når termometret runder de 25 grader og solen stædigt bliver hængende til efter kl. 22, er det for alvor sommer i Danmark. Koldskål, jordbær med fløde og delikate sorbeter bliver vores foretrukne desserter. Men hvad med en kølig suppe på menuen?

Her kan vi lære noget af spanierne, særligt andalusierne, som er eksperter i kolde supper. Supperne kan serveres til frokost eller som et frisk indslag til aftensmaden.

Tip: hæld suppen på termoflaske og tag den med på picnic, hvor den kan serveres i små plastikglas.

1. Gazpacho - let grøntsagssuppe

I sommervarmen trænger kroppen til ekstra meget væske, og spanierne har fundet en delikat måde at tilfredsstille dette behov på med deres gazpacho. Friske, vandholdige sommergrøntsager blendes til en forfriskende let suppe med en indbydende, rødlig farve.

Gazpacho, spansk suppe

Ingredienser: 6 tomater, 1 rødløg, 1 agurk (uden skræl og kerner), 1 rød eller grøn peber, 2 stilke selleri, 1 fed hvidløg. 0,5 dl rødvinseddike, 0,5 dl olivenolie og 2 spsk citronsaft, 1 liter tomatjuice eller vand.

Tip: Byt evt. nogle af tomaterne ud med vandmelon for en sødere suppe.

Tilberedning: Grøntsagerne hakkes og blendes med rødvinseddike, olivenolie og citronsaft. Tilsæt tomatjuice eller vand til suppen har en let, tynd konsistens. Krydres med salt, peber, sukker, tabasco, purløg og persille efter smag. Serveres evt. med lidt finthakkede grøntsager på toppen.

2. Salmorejo - tyk tomatsuppe

Salmorejo kan minde om gazpacho, men er kraftigere både i konsistens og smag. Denne suppe stammer oprindeligt fra den andalusiske by Córdoba, som også kendt for sin imponerende katedral og den årlige blomsterfestival i maj. Salmorejo er en skattet spise i Córdoba, og der findes endda en restaurant, der udelukkende har forskellige varianter af suppen på menuen.

Salmorejo, spansk suppe

Ingredienser: 1 kg godt modne tomater, 200 gram hvidt brød uden skorpe, 1 fed hvidløg, 150 ml god olivenolie, 10 gr. salt.

Tilberedning: Blend tomaterne og pres dem gennem en si, så kerner og eventuelle stykker af skræl sorteres fra. Skær brødet i tern og udblød det i tomatsaften ca. 10 min. Blend brød, saft, hvidløg, salt og olie til en fin, lind masse. Lad suppen stå på køl mindst et par timer før servering. Pynt med æg, tun, skinke eller finthakkede grøntsager.

3. Ajo Blanco - hvidløgssuppe

Hvidløg (ajo) er en af de faste ingredienser i spansk madlavning, og i denne ret får hvidløget hovedrollen i tæt samspil med de lækre, spanske mandler. Det kan anbefales at bruge spanske mandler, hvis de fås, da de er blødere og mere smagfulde end de californiske, der ofte findes i danske butikker.

Ajoblanco

Ingredienser: 3 skiver hvidt sandwichbrød uden skorpe, 1 l kold hønsefond, 2 fed hvidløg, 250 g smuttede mandler, Fino-sherry (tør, hvid sherry),sherryvineddike og lidt olivenolie.

Tilberedning. Udblød brødet i halvdelen af den kolde hønsefond. Blend de smuttede mandler sammen med et skvæt olivenolie, sherryvineddike, hvidløg, resten af fonden og lidt sherry. Tilsæt brød og blend til suppen er lind. Smag til med salt, peber og sherry. Lad suppen trække i køleskabet mindst 4-5 timer. Pynt evt. med halve grønne druer, melon i tern eller tørristede mandler.

4. Sopa de Melon - melonsuppe

Melon er endnu en god kilde til væske, og denne lette suppe er perfekt til forret, dessert eller som forfriskning midt på dagen. Meloner er meget billige i Spanien og sælges i store mængder på de lokale markeder. Hvis du ikke lige er i Spanien, så sørg for at få en moden melon med god smag.

Frugtbod på Mercado de Vegueta

Ingredienser: 1 melon (fx netmelon), 10 ml fløde eller yoghurt natural, 20 ml olivenolie, saften af en halv citron, et nip salt, et par mynteblade og evt.et par skiver serrano-skinke.

Tilberedning. Skær melonkødet ud i tern (uden skal og kerner) og blend det til en lind masse. Tilsæt fløde/yoghurt, citronsaft, salt og mynteblade og blend igen. Sæt suppen på køl. Pynt med lidt mynte og evt. små stykker skinke.

5. Sopa de Almendras - mandelsuppe

Spanske mandler er en udsøgt delikatesse. Mandeltræerne springer ud i Andalusien mellem januar og marts, og jorden dækkes af et eventyrligt tæppe af hvide blomster. Hen mod sommeren følger de delikate nødder, som i Spanien bruges i alt fra kødboller til saucer og ligeledes i denne forførende Sopa de Almendras (mandelsuppe), som kan serveres til dessert.

Canastos de almendras y espárragos trigueros

Ingredienser: 300 gr spansk mandelmasse (marzipan kan bruges), 1 liter mælk, 150 gr. sukker, 50 gr. hvidt brød, 2 kanelstænger, skallen af 1 citron, friske mynteblade.

Tilberedning: Bland alle ingredienser i en kasserolle og kog op til mandelmassen opløses. Lad simre under omrøring i 30 minutter. Tag kanel og citronskal op - ønskes en finere suppe, kan den blendes eller sies. Sæt suppen på køl til servering.