Hold jul på spansk

I den spanske version af julen er gløgg og pebernødder skiftet ud med cava, spansk champagne, og turrón, en form for konfekt. Andre traditioner adskiller sig endnu mere fra de danske, og jul "på spansk" byder på masser af sjove indslag og festlige aktiviteter.

Krybbespil – Belén

Krybbespil - Belen

Spanierne har deres egen version af nisselandskabet. En af hovedingredienserne i den spanske jul er opsætningen af krybbespil, kaldet Belén (Bethlehem), som findes i stort set alle spanske hjem. De tredimensionelle portrætter af Jesu fødsel inkluderer altid Josef, Maria og et udvalg af husdyr som statister. De pryder også det offentlige rum, eksempelvis på centrale pladser, i parker og i indkøbscentre.

Et af de mest berømte tableauer findes i den spanske kongefamilies tidligere officielle residens, Palacio Real i Madrid. De smukt udskårne figurer i denne opsætning stammer fra 1700-tallets Napoli. De var en gave fra Kong Carlos III, som bl.a. regerede Napoli, til hans søn, Carlos IV. 

Udstillingen er åben fra 12. december 2014 til 11. januar 2015, alle ugens dage kl. 10-17.

Juleaften – La Noche Buena

Konfekt - Turron

Spanierne fejrer ligesom danskerne jul d. 24. om aftenen, kaldet La Noche Buena (den gode nat), med en familiemiddag i hjemmet.

Den foretrukne ret på julebordet er fisk og skalddyr af fineste kvalitet, gerne ledsaget af klassiske tapas som ost og pølse. Dog anes en vis indflydelse fra de nordligere breddegrader, idet kalkun bliver mere almindeligt til spanske julemiddage.

Aftenen rundes af med den spanske version af konfekt, turrón, bestående af solide plader af marcipan, chokolade eller nougat, som findes i utallige varianter.

Der uddeles ikke gaver denne aften - de må vente til Helligtrekonger, som vi kommer til om lidt.

Nytårsaften – La Noche Vieja

Vindruer

Nytårsaften kaldes i Spanien La Noche Vieja (den gamle, eller forgangne, nat). Kvinderne trækker i lange kjoler og mændende i pæne jakkesæt og samles endnu en gang med familien i hjemmet. Fisk og skalddyr er igen hovedingrediensen i middagen, der ofte indledes med rejer til forret.

Når tiden nærmer sig midnat gives hver gæst 12 druer. Disse skal spises en ad gangen, i takt med urets tolv slag op til midnat. Det lyder nemmere, end det er! Nogle familier vælger sågar at pille skindet af alle druerne på forhånd for at få dem til at glide lettere ned.

Hvis man klarer udfordringen, bringer det held i det kommende år.

Helligtrekonger – Los Reyes Magos

Helligtrekonger optog - Cabalgata

Spanske børn glæder sig til julemanden kommer, men de ser nu særligt frem til, at de tre vise mænd melder deres ankomst. Det foregår ved optog, cabalgatas, om aftenen 5. januar med børn og voksne i imponerende udklædninger. Balthazar, Caspar og Melchior går gennem gaderne, eller kører på rækker af store vogne, mens børnene løber efter for at overbringe vismændene deres ønskeliste og for at fange det slik, der kastes ned til dem.

Dagen efter, 6. januar, får de spanske børn deres "julegaver".

En af de mest storslåede optog finder sted i Sevilla, hvor vognende er større og mere rigt udsmykket end mange andre steder. 

Jul i Spanien er en unik oplevelse for hele familien, og hvis lejligheden byder sig kan det varmt anbefales at tage del i en spansk jul.