Top 10 over spanske jule-delikatesser

Christmas table food

 

Søger du inspiration til årets julegaver?

Eller vil du give julen et spansk touch?

Gør julen lidt mere eksotisk - uden at gå på kompromis med de danske traditioner.

Lad dig inspirere af denne top 10 over spanske delikatesser, der kan gå på julebordet eller lægges under juletræet.

1. Lufttørret skinke

En skinke kan holde i årevis, hvis den opbevares tørt og køligt. Det er dog nemmere at tage en mindre pakke med hjem i kufferten! Hos mange spanske slagtere (inklusiv supermarkedernes delikatesse-afdeling) kan du bede slagteren om nogle skiver fra en hel skinke. Husk at bede om at få skinken vaccuumpakket (envasado al vacío).

I kødafdelingen findes også lomo - tørret mørbrad - som typisk købes i hele stykker af et par hundrede gram, ligeledes vaccuumpakket.

Chorizo er en anden yndling, som fås i mere eller mindre spicy versioner. Oftest har chorizo form som en tynd spegepølse, men den kan også købes som små pølser til at stege på panden eller putte i en gryderet.

Skinke

2. Ost

Oveja, cabra, vaca… Uanset om du er til fåreost, gedeost eller komælksost er udvalget bredt både i spanske supermarkeder og delikatesseforretninger. Det perfekte sted at hente inspiration og lade sig friste er på markeder såsom Atarazanas-markedet i Malaga.

Prøv for eksempel den kendte og elskede Manchego - eller en Torta del Casar, som varmes i ovn eller mikroovn til midten er flydende og så spises med brød til.

3. Søde sager

Hvad med at supplere lakridskonfekt og pebernødder med turrón og mantecados?

Turrón laves i tykke plader og kommer både som marcipan- nougat- og chokoladevarianter.

Mantecados er en form for småkager, som dog ikke er så små endda. De er lavet af smuldredej og er ofte bløde i midten, med smag af eksempelvis kanel, citron eller olivenolie. Bl.a. de små andalusiske byer Antequera og Estepa er kendt for deres mantecados.

Prøv også Roscos de Vino, som typisk er formet i ringe og dækket af flormelis.

Mantecados - spanske småkager

4. Safran

Det arabiske krydderi, som maurerne bragte til Spanien omkring 700-tallet, fås især i det sydlige Spanien til en noget lavere pris end i Danmark. Særligt Valencia er kendt for god safran, som bl.a. bruges i risretten paella.

Pas dog på med kvaliteten; de smagfulde røde safran-tråde blandes nogle gange med gule tråde uden smag eller sågar med andre krydderier, hvis det stødes til pulver. Krydderiet kan være ganske udmærket, det er bare ikke ren safran, og prisen bør derfor være væsentligt mindre.

5. Oliven og olivenolie

Selv almindelig olivenolie fra de spanske supermarkeder har ofte en rigtig god smag. Olien kan mange steder købes i halvlitersdåser, som er mere sikre at have i kufferten end glas- eller plastflasker. 

Hvad angår oliven er supermarkedet også et udmærket sted at handle, men det kan være sjovere at købe oliven på et marked, hvor man kan vælge mellem - eller blande - et utal af varianter.

Prøv også oliven fyldt med ansjoser, som sælges på dåse i supermarkederne – det er overraskende delikat!

Olivenolie

6. Sherry

Ordet sherry kommer af navnet Jerez, den by i Cadiz-provinsen, hvor denne særlige type vin produceres. En vinsmagning på en af de store bodegas, hvor vinen produceres og/eller lagres, kan bestemt anbefales Der findes både tørre, lyse sherry-varianter lavet på druer som Fino og Manzanilla samt mørkere, mere søde vine ofte lavet på Pedro Jimenez-druen, eksempelvis vinen Pajarete

De såkaldte ”Malaga-vine” er en bestemt type vin produceret i Malaga-provinsen, der ofte består af en blanding af Pedro Jimenez- og Moscatel-druer. Malaga-vin kan også været lavet på ren moscatel, såsom Cartojal, som især er populær når der afholdes feria (byfest). 

Sherry

7. Frutos secos - tørret frugt

”Tørret frugt” dækker over alt fra figner og dadler til nødder og ristede solsikkekerner. Gå på opdagelse på markederne, der ofte byder på smagsprøver. Prøv for eksempel små, hele figner pudret med flormelis.

Især kan anbefales de store tørrede dadler (dátiles) der er karamelagtige både i smag og konsistens. 

Et godt tip er at fylde dadlerne med saltmandler eller friskost! Til dadler i baconsvøb, den typiske spanske tapa, må friske (ikke-tørrede) dadler nok anbefales.

8. Te

Spanierne er ikke de store te-drikkere, men der findes efterhånden en del små tebutikker i landet. Især Granada har et godt te-udvalg, præsenteret i stande og små butikker omkring byens katedral. Her fås mange varianter og smage, eksempelvis kan Piña Colada-te anbefales! Husk, at Manzanilla i denne sammenhæng betyder kamillete og ikke sherry, som ovenfor beskrevet.

I Granada – og andre steder i Andalusien, bl.a. i Malaga – findes også adskillige arabisk inspirerede te-huse, teterías, hvor du kan nyde din te omgivet af farvestrålende puder og smukke træudskæringer.

Grøn te

9. Havsalt

Havsalt - på spanskFlor de Sal eller Sal de Hielo - er betegnelsen for salt, der ikke har undergået samme raffinering som almindeligt bordsalt og derfor indeholder flere mineraler. Saltet udvindes ved at lede havvand ind i et stort reservoir af ler, hvor vandet fordamper og saltet ligger tilbage på bunden.

I Spanien findes der bl.a. saltværker (salinas) på Mallorca, såsom Gusto Mundial Balearides, og i Cadiz, såsom Salina San Vicente. Man kan også se saltudvindingsområder i nationalparken Cabo de Gata i Almería.

Havsalt er ofte karakteriseret ved en ’mildere’ eller mere aromatisk smag og fås med smagstilsætninger som rosmarin eller oliven. Prøv også havsalt med smag af spanske vine som moscatel og sherry, eksempelvis fra webbutikken Sal Virgen.

Himalaya havsalt

10. Crema Catalana

Crema Catalana er en spansk dessert, der kan minde om den franske crème brûlée. Crema Catalana er svær at have med i tasken eller pakke ind i gavepapir, men prøv i stedet likør-versionen, eksempelvis af mærket Melody.

Likøren blev opfundet på det katalanske destilleri Destilerías Campeny i 1994. Den drikkes typisk efter middagen, rent eller med is.

Lad dig inspirere af endnu flere spændende og delikate spanske julegaveidéer, eksempelvis i butikken Typiqual.

Foretrækker du at handle i en dansk butik, kan eksempelvis anbefales Made In Spain, som holder til i Esbjerg og leverer til hele landet, som regel dag-til-dag.