Top 5 Karnevaller i Spanien

canary island carnivalKarnevallet i Spanien svarer til den nordeuropæiske fastelavn.

Men kattekostumer og trætønder blegner i sammenligning med de spektakulære gevandter og storslåede optog, der hører karnevallet til!

Nogle steder er karnevallet en lettere kaotisk folkefest, mens det andre steder er grundigt organiseret rundt om officielle arrangementer.

Så spørg dig for hos de lokale eller skriv til os, inden du tager til karneval - så er du sikret den bedste oplevelse.

Karnevallet følger Påsken og ligger derfor på forskellige datoer hvert år, men altid omkring februar måned.

Men hvor er de bedste karnevaller i Spanien?

Her får du en stensikker top 5.

1. Karneval i Alicante

Alicantes karneval er kendt for at være åbent for alle og helt ukommercielt. Byen er særligt stolt af den store parade på hovedgaden La Rambla de Alicante. Den afholdes om lørdagen, der derfor kaldes Sábado Ramblero.

Den følgende tirsdag går turen til byens historiske centrum, hvor de farvestrålende parader fylder de små strøg.

Karneval-dronning, Tenerife

2. Karneval i Cádiz 

Karnevallet i Cádiz er et af de mest berømte karnevaller i verden. Det er – sammen med ”søsterkarnevallet” på Tenerife – officielt anerkendt som Fiesta de Interés Turístico Internacional (dvs. af international turistmæssig interesse).

Under Francos styre var karnevallet officielt forbudt, så i 1967 blev karnevallet i Cádiz flyttet til maj måned og afholdt som feria (byfest). Små 10 år senere, i 1976, blev festlighederne flyttet tilbage til februar.

Karnevallet er bl.a. kendt for den store gadefest den sidste lørdag, hvor folk fra nær og fjern fester i byens gader i imponerende udklædninger.

Karneval danser, Santa Cruz, Tenerife

3. Karneval i Jerez

Jerez er mest kendt for sine imponerende hesteshows, men karnevallet er bestemt blandt byens største begivenheder.

I 2002 blev karnevallet aflyst, fordi der ikke kunne findes en pregonero, som er en udvalgt person med en ganske særlig rolle. Oprindeligt gik los pregoneros rundt i gaderne og udråbte nyheder og informationer til byens borgere på vegne af myndighederne. Under karnevallet har el pregonero i dag til opgave at holde karnevallets åbningstale. Det er en stor ære at blive valgt, og ofte er det kendte personer fra kulturelle genrer som musik og tv.

El pregonero har så stor betydning for et karneval, at myndighederne i Cádiz besluttede at afblæse karnevallet i 2002, da det kun var en enkelt ung mand, der stillede op til valg. I 2003 afholdtes der heller ikke karneval, men i 2004 var festen tilbage for fuld udblæsning.

4. Karneval på Gran Canaria

Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria er blandt de ældste i Spanien, med rødder tilbage til 1500-tallet. En af karnevallets største begivenheder er Fiesta de los Indianos. Festen afholdes til ære for efterkommerne af de emigranter, der rejste til Sydamerika efter den spanske erobring. Disse efterkommere rejste "hjem" til Gran Canaria i 1800-tallet og medbragte deres nyvundne rigdomme.

Traditionen byder, at alle klæder sig i hvidt, og så kastes der med talkum i store mængder, til hele byen og de festglade indbyggere er indhyllet i det hvide pulver. Skikken opstod, fordi man i gamle dage holdt melkamp, når et skib ankom til øen lastet med mel, og nogle sække måtte kasseres.

Karnevallet på Gran Canaria var det første, der i 1998 introducerede en Drag Queen-konkurrence, Gala de Elección del Drag Queen del Carnaval. Efterfølgende har flere andre karnevaller fulgt trop.
 

Karneval Las Palmas Gran Canaria

5. Karneval på Tenerife

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife er, som nævnt, “søsterkarneval” til karnevallet i Cádiz og er anerkendt som Fiesta de Interés Turístico Internacional.

Siden 1987 har karnvallet hvert år haft et nyt tema, hvoraf ”Rom”var det første. Blandt de utallige mere eller mindre fantasifulde temaer kan nævnes Rummet, Gyserfilm, 1001 Nats Eventyr, Middelalderen, De Glade 20’ere og Mode.

Her kan du læse meget mere om karnevallet på Tenerife.

Dansere karneval Tenerife

Smid hæmningerne og få en af de mest farverige oplevelser i Spanien - jo mere, du er med, jo større er oplevelsen.