Top ti spanske retter

Nogle af de mest kendte kokke i verden kommer fra Spanien. Der er restauranter i Baskerlandet og Catalonien, hvor du skal reservere et år i forvejen. Så du kan godt forberede dig på at smage god mad på din ferie til Spanien. Lej en feriebolig i Spanien og smag masser af traditionelle spanske retter. Vi giver dig her 10 retter, du bør smage, når du besøger Spanien. 

Patatas bravas

Patatas bravas

Selvom spanierne er leveringsdygtige i mange krydderier, er de ikke generelt til krydret mad. En af de få undtagelser fra reglen er denne berømte spanske ret, som er populær i hele landet, patatas bravas. Her serveres uens størrelser af stegte kartofler sammen med en ildrød og ofte meget stærk sauce, der varierer i sammensætning fra provins til provins.

Paella

Paella

En af de mest berømte spanske retter er selvfølgelig paella. Lej en feriehus i Valencia og oplev en autentisk paella. Det var nemlig her i Valencia i midten af ​​det 19. århundrede ved bredden af ​​floden Albufera, at denne ret blev skabt. I en valenciansk paella er de vigtigste ingredienser kylling og kanin, selvom udgaver med fisk og muslinger i flere kystområder betragtes som den traditionelle udgave. 

Gazpacho

Gazpacho

Intet afkøler dig bedre på en varm sommerdag, lige bortset fra et koldt brusebad, end en skål af denne afkølende suppe. Det er derfor ikke så underligt, at denne spanske kolde suppe kommer fra Spaniens sydligste region, Andalusien. Denne ret består af det bedste, som landbruget i Andalusien kan frembringe: agurk, hvidløg, løg, peber og tomat blendes sammen og tilføjes olivenolie, salt, vand og vineddike. Gazpacho pyntes med hakkede agurk, løg, peber og tomat. 

Jamón Ibérico

Jamon serrano

På så godt som enhver bar eller restaurant i Spanien kan du finde et ben med den spanske skinke jamon. På bestilling vil enten en af bartenderne eller en af kokkene skære ultrafine skiver af skinken, som serveres på en tallerken. Det er nok en af landets mest karakteristiske smagsoplevelser. Det er også en af de mest populære spanske tapasretter, og der produceres i Spanien hele 40 millioner skinke om året.

Calamares fritos

Calamares fritos

Mange steder i Spanien har du mulighed for at smage endnu en af de retter, som mange forbinder med en ferie i Spanien. Retten hedder calamares fritos og består af små blæksprutter i en let dej, som steges til de er helt sprøde. Giv dem lidt friskpresset citron, så bliver denne ret ikke bedre.

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega

Hvis du bor i Galicien, er du i et område, hvor kogt blæksprutte er en hofret. Langt de fleste steder kan du bestille pulpo a la gallega, som er kogt blæksprutte serveret med paprika, havsalt og olivenolie.

Tortilla Española

Tortilla de patatas

En anden traditionel spansk tapas ret er den spanske omelet, som også er kendt som "Tortilla española". De stegte kartofler er rettens vigtigste ingrediens efter æg. Retten laves i en dyb pande og omeletten steges på begge sider. Hakkede løg tilføjes somme tider til opskriften, men hvorvidt de hører til i retten, er spanierne bestemt ikke enige om. 

Crema catalana

Crema catalana

En “crema” refererer normalt til en cremet suppe. Men en “crema Catalana” er noget helt andet, da det er en spansk udgave af den franske klassiske crème brûlée. Som den franske dessert serveres Crema catalana også i portionsskåle, men her anvendes mælk og ikke fløde. Crema catalana krydres med kanel og citron eller appelsinskal. På toppen er der en karamelliseret sukkertop.

Chorizo

Chorizo

Denne traditionelle spanske ret kan oftest smages flere timer efter den er spist. Det er en krydret og sød pølse, som er kendetegnet ved at være ret groft hakket og både kødstykker og fedtstykker er synlige. Til tider indeholder denne pølse også en del hvidløg. 

Fabada asturiana

Fabada asturiana

Chorizo ​​er også en vigtig ingrediens i en af Asturias mest traditionelle retter fabada, hvor også blodpølsen morcilla spiller en vigtig rolle. Det er en tung og fyldig ret med hvide bønner, som bjergbeboerne i Spaniens mest maleriske region bruger til få varmen, når vinterens kolde hyler udenfor.