Handicapvenlig ferie i Barcelona

Dette er tredje artikel om handicapvenlig ferie i Spanien (læs del 1 om Handicapvenlig ferie på Tenerife og del 2 om Handicapvenlig ferie i Malaga). Barcelona er kendt for sin moderne og udfordrende arkitektur, gastronomi på topniveau, sit sprudlende natteliv og ikke mindst et vist berømt fodboldhold. Men er det alle forundt at nyde Barcelonas rigdom?

Barcelona - Barceloneta strand

Tilgængelighed på dagsordenen

Siden Barcelona var vært for de Paraolympiske Lege i 1992, har tilgængelighed og handicapvenlighed ligget højt på dagsordenen, og der udvikles løbende nye projekter. 22 år efter de Paraolympiske Lege kan Barcelona være stolt af sin indsats. Byen har to gange været med i finalen om den Europæiske Unions 'Access City Awards', og Barcelona er godt på vej til at blive en af verdens mest handicapvenlige - tilgængelige - byer.

Barcelonas byguide til handicapvenlig turisme hjælper via diverse symboler besøgende med at planlægge deres ophold, baseret på hvilke faciliteter der tilbydes til forskellige typer handicap.

Der findes fem overordnede kategorier:

  • Tilgængelig for blinde og svagtseende
  • Tilgængelig for døve og hørehæmmede
  • Tilgængelig for kørestolsbrugere og personer med nedsat førlighed
  • Tilgængelig med assistance for kørestolsbrugere og personer med nedsat førlighed
  • Tilgængelig for personer med indlæringsvanskeligheder

En række forskellige ikoner indikerer, hvilke yderligere faciliteter og ressourcer der tilbydes, såsom førehunde, information med blindeskrift, information på lydbånd, teleslynger, tegnsprogstolkede rundvisninger mv.

Barcelona er spækket med seværdigheder, herunder en del seværdigheder fra UNESCO’s liste over Verdensarv samt en bred vifte af museer, parker, strande, musik og ikke mindst gastronomi på topniveau. Og Barcelona er en af verdens mest tilgængelige byer, så du behøver ikke gå glip af en eneste af Gaudis kreationer eller en eneste stenbelagt smøge!

Bro i Carrer del Bisbe i Barri Gotic, Barcelona

Vi har talt med Maria-José Ania fra Barcelona Access om nogle af Barcelonas handicapvenlige attraktioner og om, hvad det betyder for Barcelona at have vundet priser for sin indsats inden for tilgængelighed.

Hvad betyder det for Barcelona at have været med i finalen om EU’s Access City Awards?

At være med i finalen i European Union Access City Awards 2011 var en vigtig anerkendelse af det arbejde, Barcelonas byråd har gjort for at fjerne flest muligt barrierer og øge tilgængeligheden i byen generelt, bl.a. i transportmidler og på stranden.

Handicapvenlige guidede ture

Hvilke er de bedste guidede ture for besøgende med handicap?

Barcelona har ikke nogle specifikt designede rundvisninger for turister med handicap, men alle byens officielle guidede ture er handicapvenlige, så alle kan deltage. Bl.a. afholdes der organiserede gåture i byen, som er 100 % tilgængelige, og guiderne er uddannet i at kunne ledsage gæster med forskellige handicap.

De fleste af Barcelonas museer og turistattraktioner tilbyder særligt tilpassede rundvisninger til turister med handicap. Fundació Joan Miró, La Pedrera, Caixafòrum, Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB), det naturvidenskabelige Museu Blau, Barcelonas historiske museum (Muhba) og Museu Marítim er bare nogle af de institutioner, der tilbyder guidede ture til gæster med fysisk eller psykisk handicap.

Det er også muligt at bestille en særlig skræddersyet rundvisning gennem firmaer specialiseret i tilgængelig turisme, eksempelvis Barcelona Enabled eller Barcelona Guide Bureau (BGB). Alternativt kan du udforske byen på egen hånd - du vil hurtigt finde ud af, hvor nemt det er at komme omkring. Du kan eventuelt hente inspiration i denne video udgivet af Turisme Barcelona.

Tilgængelige strande i Barcelona

Hvordan er tilgængeligheden på Barcelonas strande?

Ud for Barcelona by strækker sig 4,5 kilometer kyst, tilgængelig fra ende til anden! Besøgende vil mødesærlige faciliteter såsom handicapparkering, træbeklædte gangstier ned til vandkanten, ramper og lifte til kørestolsbrugere, tilgængelige omklædningsrum og toiletter samt bade med siddepladser.

Strandene Barceloneta og Nova Icaria samt badeområdet ved Forum tilbyder assistance til badning for gæster, der ikke kan komme i og op ad vandet ved egen hjælp. Denne service tilbydes i samarbejde med Institut Municipal Discapacitat persones amb (IMD), Institut Municipal de Parcs i Jardins (Stranddepartementet i Institut for Parker og Haver) og frivillige fra Barcelonas Røde Kors. Servicen er gratis og tilbydes mellem kl. 11.00 og 14.00 i følgende perioder:

 

  • Juni: weekender og helligdage
  • Juli, august og første halvdel af september: alle dage
  • Anden del af september: weekender og helligdage

Barcelonas natteliv

Barcelona er berømt for sit natteliv - kan du anbefale nogle restauranter, barer og natklubber, der er handicapvenligt indrettet?

En af Barcelonas mest berømte natklubber er Shoko Barcelona i Port Olimpic-området. Klubben har en stor lift, som bringer gæster ned til klubbens lavtliggende lokaler, og der går ligeledes en rampe mellem stranden og klubbens terrasse.

Sala Razzmatazz er både en natklub og koncertsted, beliggende i Poble Nou-området. Der findes en rampe ned til det centrale lokale, og der er tilgængelige badeværelser. Lige i nærheden ligger den berømte Black Sheep tavern, som er rummelig, venlig og fuldt tilgængelig. Generelt finder man tilgængelige toiletter på barer og restauranter i områderne ved La Rambla og Plaça Reial, især de nyligt renoverede. Naturligvis er mange af de ældre bygninger mindre tilgængelige. Men der findes et utal af forskellige etablissementer i Barcelona, så det er nemt at finde et sted at nyde byens natteliv, der passer til ens behov.

Shopping i Barcelona

Shopping

Hvordan er shoppingmulighederne i Barcelona for turister med handicap?

Der er for nyligt indført nye love om tilgængelighed i Barcelonas offentlige bygninger, men det varierer naturligvis, i hvor høj grad disse love efterleves - særligt i butikker og shoppingcentre. Man kan dog sagtens komme til at opleve byens rigdom af butikker, markeder og shoppingcentre! Vi anbefaler at man undersøger forholdene via Barcelona-Access’ guide til de bedste markeder i Barcelona.

Nødder på marked

Handicapvenlig transport

Findes der et kort over Barcelona, som gør det lettere for turister med handicap at komme omkring?

Der findes et kort over Barcelonas metro, som indikerer hvilke stationer, der er tilgængelige for kørestolsbrugere, hvilket gælder 83% af byens metrostationer. Barcelonas busser og sporvogne er fuldt tilgængelige. Desværre findes der ikke et kort over byens tilgængelige turistattraktioner. Når du forbereder dit besøg, anbefaler vi at besøge Barcelona-Access, som har en liste over tilgængelige områder og attraktioner for personer med forskellige typer handicap.

Tilgængelige sportsaktiviteter

Kan man se Barça spille fodbold eller selv deltage i sportsaktiviteter?

Overordnet set er Barcelonas sportsarenaer gjort tilgængelige for kørestolsbrugere. Palau Sant Jordi, Olympic Stadium og FC Barcelonas stadion er alle indrettet, så enhver kan være med uden problemer. Og der er adskillige handicapvenlige sportsfaciliteter - man kan eksempelvis svømme i Picornells bassiner, sejle med den lokale sejlskole Centre Municipal de Vela eller dyrke atletik i Club Atlétic Barceloneta.

Camp Nou - Champions League

Den samme tilgængelighed gælder Barcelonas teatre og koncerthuse, som for eksempel Gran Teatre del Liceu, L'Auditori og Palau de la Música.

Turisme for Alle

Hvad betyder projektet ‘Turismo para todos’ (Turisme for Alle) for Barcelona?

Turisme for Alle, eller tilgængelig turisme, bliver først for alvor en realitet, når der kommer større bevidsthed omkring lige rettigheder for alle mennesker til at rejse og nyde deres fritid. Byen arbejder hele tiden på at forbedre sine tilbud til turister med handicap, særligt inden for overnatning og spisesteder. Private virksomheder er nødt til at indse, atturister med handicaper et kundesegment med meget stort potentiale, og at det er nødvendigt at tage større hensyn til denne gruppe.

Barcelona, Parc Guell

Martin Sibley: En personlig oplevelse af Barcelona

Martin Sibley, ejer af Disability Horizons, er rejseentusiast, forfatter og foredragsholder. Tilfældigvis har han også et handicap kaldet spinal muskelatrofi. Martin har rejst over store dele af verden, og her er hvad han sagde om sine oplevelser i Barcelona:

“Vi var kun i centrum af byen en enkelt eftermiddag. Jeg fandt en tilgængelig restaurant nede ved havnen, tog på sightseeing med bus, besøgte Gaudimuseet (som har vundet priser for sin handicapvenlige indretning), tog på historisk byvandring og var generelt rundt i byen og nyde dens seværdigheder. Til trods for de gamle, brostensbelagte gader fandt jeg byen meget handicapvenlig. Det var en af mine drømme at besøge Barcelona, men jeg må indrømme, at jeg var skeptisk over for byens tilgængelighed. Jeg er glad for, at jeg sprang ud i det og fik bevist, at jeg tog fejl!”