Påsken 2014 i fem spanske byer

La Semana Santa betyder den hellige uge, og det er en af de mest højtidelige festligheder, man kan opleve i Spanien. Påsken varer fra skærtorsdag​​ til påskesøndag, men også i dagene op til helligdagene afholdes processioner og aktiviteter af forskellig art.

I 2014 falder påsken den 17.-21. april.  Se vores guide til, hvor du kan opleve de flotteste processioner.

Optogene planlægges og afholdes af såkaldte cofradías, broderskaber, hvis medlemmer under Semana Santa udfører offentlig bod for drabet på Jesus Kristus. Mange af disse broderskaber har deres eget kapel, som de er ansvarlige for at vedligeholde, og de finansierer de smukke tronos, der bæres rundt i byens gader.

Påske i Valladolid

Semana Santa Valladolid

Påsken i Valladolid indledes med, at  man slipper flokke af duer løs, som en indvielse af La Semana Santa. Det siges at påskeprocessionerne i Valladolid er nogle af de mest udsmykkede i hele Spanien.

Det er også et af de steder, hvor de traditionelle broderskabsdragter anvendes. Ved første øjekast minder de hvide kutteklædte processionsdeltagere om Ku Klux Klan-medlemmer, men selvom de spidse hatte og ansigtstildækkende hætter kan virke uhyggelige, er det blot en af flere typer religiøse dragter, der indikerer hvilket broderskab, der står for processionen.

Påske i Málaga

Malaga - Semana Santa

Påsken har været en af ​​de vigtigste begivenheder i Málaga de sidste 500 år. Hvert år spredes spændende dufte af ​​røgelse og blomster i byens gader, og broderskaberne konkurrerer om at lave de mest iøjnefaldende 'tronos', skulpturer af helgenfigurer, der bæres omkring på skuldrene af op mod 50 mand.

En spektakulær begivenhed i Spanien er den spanske fremmedlegions opvisninger, typisk afholdt langfredag. En pragtpræstation af uniformer, marchrytmer, præcision og styrke. Det er en god idé at komme tidligt, da ​​processionen tiltrækker et væld af tilskuere.

Guadalajara

Guadalajara - Semana Santa

Guadalajara er en by og kommune i Castilla La Mancha, regionen midt i Spanien som også huser Madrid. Guadalajara har nogle af landets mest traditionsrige påskehøjtideligheder, som er udnævnt til at være for en begivenhed af "særlig turistmæssig interesse".

Påske i Zamora

Museo Automivilístico Málaga

Zamora er hovedstaden i Castilla y León, en af de mest religiøse provinser i Spanien. Området har det største antal romanske kirker i Europa. De bodfærdige hætteklædte mænd går højtideligt i procession i Zamoras gader til skue for byens 60.000 indbyggere. De kommer også forbi mindre landsbyer, f.eks. Bercianos på blot 200 indbyggere.

Påske i Córdoba

Sevilla - Semana Santa

Der er noget magisk over de natlige optog i Córdoba, hvor de bodfærdige brødre med deres sylespidse hætter går i procession med højtidelige miner, mens de bærer tændte stearinlys. Mange går barfodede eller endda med bind for øjnene som en del af bodsgangen.