9 gratis aktiviteter og seværdigheder på Tenerife

Vil man have en pause fra Tenerifes ellers udmærkede turistresorter er der ikke langt til en autentisk oplevelse af den unikke kultur og natur, den kanariske ø har at byde på.

Med denne guide til 9 gratis seværdigheder og aktiviteter på Tenerife, kommer I godt rundt om øen – uden at spendere en formue.

Mount Teide Nationalpark

Teide Nationalpark, Tenerife

Øverst på listen er selvfølgelig Tenerifes varemærke, Mount Teide. Dette imposante bjerg er egentlig en slumrende vulkan, og med sine 3718 meter er det også Spaniens højeste bjerg.

El Teide tårner sig op over et råt landskab, der giver et sug i maven og en helt utrolig naturoplevelse. Teide Nationalpark er ubeskriveligt storslået, med enorme vidder dækket af den kulsorte, glasagtige lavasten obsidian og ‘floder’ af den rynkede pahoehoe-lava, der klamrer sig til bjergsiderne som smeltet voks. Landskabet kan bedst beskrives som mytisk – Titanernes Kamp (1981) blev bl.a. filmet her – eller måske futuristisk – det er et yndet sted for forskere at teste robotter til Mars-ekspeditioner.

Garachico's naturlige lavapools

Garachico, Tenerife

Tenerifes vulkanske oprindelse har skabt et andet usædvanligt naturfænomen, nemlig de vulkanske 'søer' i byen Garachico. Engang var Garachico Tenerifes vigtigste havneby, men historien tog en drastisk drejning i 1706 da et vulkanudbrud forårsagede to enorme floder af lava, som snoede sig ned gennem byen og fyldte havnebassinet. Ironisk nok er denne tragiske begivenhed for 300 år siden gjort byen til en ombejlet turistattraktion og en af årsagerne til, at så mange rejser til Tenerife

I det ujævne landskab, lavaen har formet, er der dannet adskillige søer af forskellig størrelse. De mindste er ideelle til småbørn - så længe de kan affinde sig med at dele bassinet med subtropiske fisk - mens der skal gedigen lungekraft til at dykke ned til bunden af de største søer.

Byen Garachico er i sig selv ganske charmerende, rig på historie og er et roligt alternativ til Tenerifes mere farverige byer.

Tag til Karneval

Karneval, Santa Cruz, Tenerife

Parader, kostumer, dans og endeløs folkefest i gaden - karnevallet, som afholdes på skiftende datoer i februar eller marts, er en af årets største begivenheder på Tenerife. Øen er tilmed vært for en af verdens største karnevalsfester!

Karnevallet blev bragt til de Kanariske Øer af spanske og portugisiske handelsrejsende i 1496, og grundet de stærke bånd til det nyopdagede amerikanske kontinent, fik karnevallet på Tenerife en distinkt latinamerikansk karakter.

Den største festivitas finder sted i hovedbyen Santa Cruz de Tenerife, men der afholdes karneval mange steder på øen. De største af dem holdes i Puerto de la Cruz, La Laguna og La Orotava, hvoraf Puerto's karneval er lettest tilgængeligt for feriegæster - det tiltrækker omtrent 30.000 gæster, dvs. en tredjedel af karnevallet i Santa Cruz.

Læs mere om karnevallet på Tenerife.

Masca - Landet for Længe Siden

Masca, Tenerife

Når man ser Masca for første gang, er det som at træde ind i Landet for Længe Siden. Der ligger et forhistorisk skær over den lille bjergby og Teno-bjergenes frodige landskab, der slutter tæt omkring byen. Turen til Masco går ad en snoet bjergvej, som emmer af eventyr og slår stemningen an fra begyndelsen.

Når man ankommer til byen er det som om, tiden er gået i stå. Man undgår dog næppe helt de voksende grupper af turister, der efterhånden har fundet vej til denne isolerede egn, så kom gerne sidst på dagen for at opleve byen fra dens bedste side.

Romería – den lokale byfest

Romeria, La Orotava, Tenerife

Enhver by på Tenerife med en rig historie respekt for sine traditioner, holder romería en gang om året. Her trækker byens beboere i traditionelle klædedragter, og trævogne dekoreret med blomster trækkes gennem byens gader af enorme okser. Fra vognen deles godter ud, såsom den søde godbid gofio amasado (smagfulde kager af mel, honning og mandler), papas arrugadas (’rynkede’ saltbagte kartofler), kogte æg samt grillet svine- og oksefilet.

Lej en feriebolig i La Orotava og oplev et romería for hele familien i denne charmerende landsby, hvis pittoreske gader er en god kulisse til den farverige festival. En af de mest fuldendte oplevelser får I til det traditionsrige Romería de San Isidro i byen Los Realejos, som afholdes sidst i maj eller først i juni. Los Realejos kan mønstre over 80 forskellige lokale fester i årets løb, så uanset hvornår ferien ligger, er I næsten garanteret et autentisk kulturelt indslag.

I havnebyen Puerto de la Cruz kan man opleve nogle af øens mest bizarre festivaller, herunder midsommertraditionen ”El Baño de las Cabras" - 'gedernes bad', hvor gederne ledes ned i havnen og får deres årlige bad. Af de mere klassiske spanske traditioner er Virgen del Carmen i juli (hvor jomfru Maria kommer ud at sejle) og San Andrés i november, hvor den primære aktivitet er at smage på årets nye vine og spise ristede kastanjer.

Picnic i fyrreskoven

Picnicområde i La Orotava, Tenerife

En meget autentisk og prisvenlig måde at få en smagsprøve på Tenerifes lokalkultur er at slutte sig til horderne af familier, der hver søndag samles til picnic i øens fyrreskove. Der er anlagt deciderede picnicområder, ’zonas recreativas’, med grill, borde og bænke, drikkevand og toiletter.

Spanierne møder op udrustet med spil, små guitarer - ofte den lokale timple – køletasker og uanede mængder mad. Men selv en sandwhich med serrano-skinke og lokal ost, ledsaget af den locale Tacoronte-Acentejo-vin, vil smage endnu bedre i de naturskønne omgivelser. En dag i disse afslappende omgivelser er den perfekte aktivitet til en familieferie på Tenerife.

Vil I nyde maden i lidt mere fredelige omgivelser, kan I tage på skovtur en hverdag, når picnicområderne er stort set tomme.

Det 1000 år gamle dragetræ

El Drago, Icod de los Vinos, Tenerife

Ingen ved nøjagtigt, hvor gammel “El Drago Milenario” er. Det impossante ”dragetræ” kan have alt fra 650 til 5000 år på bagen. Uanset dets faktiske alder, er træet et ganske imponerende syn, særligt når man har in mente, at træet siges i sin tid at være vokset op af jorden gødet af blod fra slagne drager.

El Drago står i byen Icod de los Vinos (i distriktet af samme navn), på Tenerifes nordvestlige kyst. Det bedste sted at se træet er fra Plaza de la Constitución.

Calatrava, kultur og arkitektur

Auditorio de Tenerife

Er det en cobra? En bølge? En trojansk hjelm?

Der er mange bud på, hvad de slanke, hvide kurver på Auditorio de Tenerife Adán Martín forestiller. Auditoriet, som ligger I Santa Cruz, er skabt af Spaniens berømte artikekt, Santiago Calatrava. Det bruges til diverse kulturarrangementer, herunder koncerter, balletter og musicals. Teatret er delvist handicapvenligt indrettet - læs mere om det i artiklen her.

Et andet bud på et kulturelt indslag er det grandiøse Teatro Leal i La Laguna, hvor I kan opleve alt fra blues til flamenco. Der er også altid liv og glade dage i Auditorio Teobaldo i La Orotava.

Vil I helt ind under huden på kulturen, kan I udforske den næsten turistfri by Sauzal, der har et ganske omfangsrigt kulturprogram.

På stranden - Las Teresitas, Bollullo og Mesa el Mar

Tenerife - El Bollullo

En af Tenerifes absolut bedste strande er Las Teresitas lige uden for Santa Cruz. Det gyldne sand er importeret fra Sahara (!), og de lokale strømmer hertil for at sole sig eller dyrke motion.

Er I klar på en lidt mere omstændig tur, bør I besøge La Orotravas sorte strande, der ligger og putter sig mellem store klipper. Playa Bollullo er den lettest tilgængelige af de tre strande, men det kræver alligevel en mindre hejk gennem en bananplantage fra Puerto de la Cruz eller en køretur ad en smal jordvej (kan kun anbefales hvis I er forberedt på at tage en del af turen i bakgear – der er ikke mange steder, hvor to biler kan passerer hinanden) .

Lidt lettere er det at komme til Mesa del Mar (på den nordlige kyst, ud for La Laguna) og Socorro (lige vest for Santa Cruz). Her vil man ikke få selskab af ret mange turister!

---

Har I flere tips til, hvor man kan opleve de bedste sider af Tenerife, er ideer altid velkomne i kommentarfeltet nedenfor.

Rigtig god ferie!