Semana Santa - oplev Påsken i Malaga

Påsken er en af Spaniens absolut vigtigste højtider.

Særligt i Andalusien fejres Semana Santa (Den Hellige Uge) - med store armbevægelser.

Malaga er i skarp konkurrence med Sevilla om at levere de mest spektakulære festligheder (se mere om påsken i Sevilla) - med de længste optog, den mest overdådige udsmykning og de smukkeste helgenfigurer. Optogene ledsages af bombastisk musik og den karakteristiske duft af røgelse.

Det er uden tvivl en af de mest betagende og bevægende traditioner i Spanien!

Video om Semana Santa - påsken i Malaga

Hvad er Semana Santa?

Semana Santa (Den Hellige Uge) er den spanske betegnelse for påskeugen. Den varer fra Palmesøndag (Domingo de Ramos) til Påskesøndag (Domingo Santo eller Domingo de Resurrección). Anden påskedag (mandag) er som sådan også en del af påsken, men er ikke helligdag alle steder i Spanien.

Fejringen af Jesu genopstandelse blev formaliseret omkring det 3. århundrede, men i Malaga er traditionen noget nyere. Først da katolikkerne i 1400-tallet generobrede Spanien efter maurernes århundreder lange styre, indførte man de fleste af de påsketraditioner, der eksisterer i dag.

Efter generobringen fulgte en intens dyrkelse af katolicismen, og de katolske højtider blev markeret med overdådige fejringer. Man grundlagde religiøse broderskaber (hermandades) og begyndte at afholde påskeoptog, som siden er vokset til de enorme processioner, vi kender i dag.

Hvert optog arrangeres af et af Malagas broderskaber, hvoraf de ældste broderskaber menes at være Hermandad del Cristo de La Veracruz og La Archicofradía del Cristo de la Sangre. Til hvert optog hører en eller to tronos, enorme bærestole med helgenfigurer. De største tronos kan veje op til 4,5 ton og kræve op mod 300 bærere.

Nazarenos - processionsdeltagere - Semana Santa i Malaga

Broderskaberne begynder at planlægge årets optog mange måneder i forvejen. Forberedelsen er altafgørende, for alle detaljer skal være koordineret til perfektion, så de gigantiske tronos (egntl. 'troner') kan bæres gnidningsløst rundt i byen i et omhyggeligt komponeret scenarie af marchbands, traditionelle klædedragter og nøje planlagt koreografi.

Hvor foregår Malagas påskeprocessioner?

Alle påskeoptogene kommer i løbet af deres rute forbi centrale steder i Malaga. Den "obligatoriske" del af ruten er godt 800 meter lang og inkluderer hovedgaden Alameda Principal, shoppingstrøget Calle Larios og en del af Calle Granada. Mange af processionerne kommer desuden forbi Calle Carretería, og her kan det anbefales at se optogene fra trappen foran Hotel Tribuna. Processionerne starter altid forskellige steder, nemlig ved den kirke, det enkelte broderskab tilhører.

Jesusfigur og traditionelle påskedragter

Afgangen fra de lokale kirker er en særligt stemningsfyldt sceance. Uden for den store kirkeport - som netop er lavet i overstørrelse med tanke på påskeoptogene - venter hundredevis af spændte tilskuere. Når dørene endelig går op og broderskabets helgenfigur bæres frem på sin 'trone', lyder tilråb og klapsalver fra mængden.

Det kan derfor anbefales at møde op ved en lokal kirke og se starten af processionen. På dette tidspunkt er tidsplanen selvsagt også til at regne med, hvorimod der godt kan opstå forsinkelser undervejs. Det erogså en helt speciel oplevelse at overvære optogenes hjemkomst, når de udmattede bærere bringer deres helgen det sidste stykke hjem i sikkerhed bag kirkens porte.

Nedenfor vil vi gennemgå påskens vigtigste dage i påsken og deres mest interessante processioner.

Palmesøndag - Domingo de Ramos

Semana Santa i Málaga

Palmesøndag kan man om morgenen få en stor oplevelse med broderskabet La Pollinica, hvis optog har børn i hovedrollen.

Om eftermiddagen kan det anbefales at møde op i Trinidad-kvarteret og se hvordan Hermandad de la Salud forbereder sig til det store øjeblik, hvor de kan bære deres helgen ud af kirken.

Et andet anbefalelsesværdigt optog Palmesøndag er det som afholdes af broderskabet Hermandad del Prendimiento.

Påskemandag - Lunes Santo

Jomfru Maria, påske i Malaga

Mandagens hovedattraktion er den højt elskede kristusfigur El Cautivo, "El Señor de Málaga", som afgår fra Barrio de la Trinidad. Bag den følger et spektakulært optog af soldater fra det spanske Infanteriregiment i Melilla (den selvstyrende spanske enklave på Marokkos kyst). Et flot syn er også de bjerge af røde og hvide nelliker, der kastes foran "tronen" med kristusfiguren.

En anden procession, som er værd at se, er det populære Cristo de los Gitanos, 'Sigøjnernes Kristus'. som udgår fra Iglesia de los Mártires i centrum, akkompagneret af traditionel sigøjnermusik.

Endelig kan det anbefales at se optoget Estudiantes, som er tilknyttet Malagas universitet.

Hellig Tirsdag - Martes Santo

INRI - påskeoptog i Malaga

Tirsdag er turen kommet til de broderskaber, der holder til i kvarteret Barrio de la Victorias, herunder El Rocio, en Mariafigur klædt i hvidt og kendt som "Malagas forlovede", Jesús de El Rescate med sine farvestrålende rober, samt El Cristo Moreno fra broderskabet Cofradía de la Sentencia.

Det er også dagen hvor man kan opleve Virgen de las Penas, som bærer en kappe lavet af friske blomster.

Hellig Onsdag - Miércoles Santo

Jesusfigur til påskeprocession i Malaga

Om onsdagen kan det anbefales at se optoget med broderskabet Fusionadas, som er en sammenslutning af flere broderskaber. De kan derfor bryste sig af hele fire tronosHold øje med den del af optoget der ledes Sección de Ánimas, hvoraf en del af deltgerne er militære faldskærmsudspringere.

I kvarteret Capuchinos kan man opleve en af de tungeste tronos i Malaga, La paloma ('duen') fra broderskabet Salesianos, som bæres af 280 mand. Undervejs på jomfruens rute gennem byen sættes levende duer fri.

Broderskabet La Expiración, som er forbundet til den spanske politienhed, la guardia civil, afholder et andet af dagens mest populære optog.

En helt særlig begivenhed denne dag er frigivelsen af en fange, som barfodet og med ansigtet skjult går sammen med optoget for El Rico.

Skærtorsdag - Jueves Santo

Cristo de la Humillación (ydmygelsen) - påskeoptog

Torsdag kan man opleve broderskaberne Mena, Esperanza og Misericordia, nogle af de mest spektakulære påskeoptog i Malaga.

Tidligt om morgenen samles tusindvis af mennesker i Malagas havn for at opleve en af de mest overdådige øjeblikke under Semana Santa, når de spanske legionærer går i land.

Det er en ganske særlig oplevelse at overvære den militære parade, når de stolte legionærer ledsager deres tronoCristo de la Buena Muerte, mens de synger hymnen El Novio de la muerte, Dødens Forlovede.

Langfredag - Viernes Santo

Påske i Malaga, Semana Santa

På Langfredag hersker stilheden, og luften er tyk af sorgen over Kristu død. Denne dag kan man opleve processionen for Cristo del Santo Sepulcro, som foregår i total stilhed. Musikken er forstummet, og de normalt så livlige, hujende tilskuere betragter begravelsesoptoget i tavshed.

I dette optog optræder en af de mindste tronos. ServitasI takt med at den bæres frem, slukkes byens lys et efter et.

Påskedag - Domingo Santo

Semana Santa afrundes søndag, Påskedag, med optoget El Resucitado. Det er en af de mest farverige og underholdende processioner, hvor medlemmer af mange forskellige broderskaber ledsager den genopstandne Kristus.

Nazareno - processionsdeltager

Gode råd

  • Få mest muligt ud af dagen og besøg de lokale kirker om morgenen, når optogene klargøres
  • Gå ikke glip af legionærernes ankomst til Malagas havn Skærtorsdag!
  • Under Semana Santa har processionerne førsteret - passer kun gaden hvis der er god plads.
  • Undersøg på forhånd alternative ruter til centrum og tilbage til jeres feriebolig. Check skemaet over dagens processioner, så I ved hvilke områder, der vil være spærret.
  • Undgå at tage ind til Malaga i bil - tag tog eller bus.
  • Hav behagelige sko på - det kan blive en lang dag til fods.
  • Når sulten melder sig, så prøv en af Malagas bedste tapasbarer, hvor I kan smage nogle af byens bedste, traditionelle tapas.

Parkering i Malaga under Semana Santa

Parkering i Malaga under Semana Santa kan være noget af en udfordring. Mange veje spærres af til fordel for procesionerne. Der er en del officielle parkeringspladser og underjordiske parkeringshuse (se nedenfor), men der vil ofte være lange køer for at komme ind.

Den bedste mulighed er ganske enkelt at tage ind til byen med bus eller tog. Togplanen udvides denne uge, så der kører tog senere end det sædvanlige sidste midnatstog - visse dage endda det meste af natten. Du kan også benytte Malagas nye metro.