Landsbyen Pals: middelalderhistorie, strande, gastronomi og natur

Pals er kendt som en af ​​de mest charmerende landsbyer, du kan besøge på din ferie på Costa Brava. Pals blev oprindeligt bygget rundt om en fæstning, som ligger på en bjergtop. Byen har formået at beholde sit oprindelige middelalderlige udseende så godt, at et besøg i Pals er som at rejse tilbage i tiden.
 
Det historiske centrum er velholdt, og lokale traditioner og gastronomi er blevet holdt i hævd i generationer, hvilket gør en tur til denne landsby til en virkelig speciel oplevelse. Der afholdes adskillige gastronomiske og kulturelle arrangementer i løbet af året. Dertil kommer, at byens omgivelser simpelthen er betagende med en uspoleret strand, flotte klitter, vådområder og rismarker, hvor alle disse smukke elementer udgør en lille del af en naturpark. Denne guide giver dig alt, hvad du behøver at vide for at opleve det bedste, som Pals kan tilbyde. 

1. Udforsk denne historiske landsby

Pals

At gå en tur rundt på må og få i Pals er en afslappende oplevelse, hvor du kan give dig tid til at nyde byens autentiske skønhed og spændende historie. På din tur rundt i landsbyen vil du kunne nyde overraskende detaljer og arkitektoniske elementer som pittoreske buer og døråbninger fulde af blomster, som giver farve til de smukke stenmure.

Pals er så smukt bevaret takket være en lokal læge, der efter at byen var ganske forsømt, påtog sig ansvaret for, at byen blev restaureret. Det gjorde han så godt, at Pals i 1973 blev erklæret for et område af historisk interesse.

Pals

Den første omtale af Pals går helt tilbage til det 9. århundrede, selv om der er tegn på, at området var beboet endnu tidligere. Navnet kommer fra det latinske 'Palus', hvilket betyder 'mosejord', da byen var omgivet af damme og marskland.

Et par historiske højdepunkter 

Torre de las Horas, Pals

- Det runde romanske tårn Torre de las Horas (timetårn/tidens tårn) skiller sig virkelig ud. Det blev bygget mellem det 11. og 13. århundrede. Hovedvejen ind til landsbyen går op mod tårnet. Tårnet er alt der er tilbage fra et tidligere slot, som blev ødelagt under den catalanske borgerkrig i det 15. århundrede. Tårnet blev derefter omdannet til et klokketårn i gotisk stil, hvilket forklarer navnet 'Timetårn'. I alt er der fire tårne ​​tilbage fra den oprindelige fæstning, og de er forbundet via store forsvarsmure.

- På det højeste punkt finder du udsigtspunktet Josep Pla, der er opkaldt efter en forfatter fra den nærliggende kystby Palafrugell, som beskrev Pals i sit arbejde og engang udtalte: "Pals er ikke blot til et, men til hundrede besøg." Fra dette udkigspunkt har du en skøn panoramaudsigt ud over Medes-øerne, Montgrí Massif, Canigó og Sierra de l'Albera.

Iglesia de Sant Pere, Pals

- Kirken Sant Pere har eksisteret i over 1000 år. En del af de sten, som blev brugt til at bygge den, kommer fra Pals’  gamle slot. Gennem århundrede af år er der blevet ændret på kirken, og den er derfor en blanding af forskellige arkitektoniske stilarter: Den har et romansk fundament, gotiske og barokke elementer samt et klokketårn fra det 18. århundrede.

Museum - Casa de Cultura Ca La Pruna, Pals

- Museu-Casa de Cultura Ca La Pruna dateres tilbage til det 15. og 16. århundrede. Det har en permanent udstilling af catalanske vine og cavaer og en replika af et apotek fra det 18. århundrede. Det huser også et arkæologisk museum. Her kan du se ting, der er fundet på et engelsk krigsskib, som sank under uafhængighedskrigen i 1808 i forbindelse med belejringen af Roses, som i dag er en behagelig badeby.

Pals

Når du udforsker landsbyen, kommer du forbi flere kunstgallerier og hyggelige små butikker, hvor du kan købe farverige catalansk keramik til en god pris.

Når du har brug for en pause eller bare vil slappe af, kan du nyde en drink på en af ​​de mange fortovscafeer i fantastiske historiske omgivelser. Slå dig ned på for eksempel det centrale torv Plaça Major, hvor du også finder rådhuset.

Pals - Plaça Major

Når du bliver sulten, bør du sørge for mindst en gang at bestille den traditionelle risret Arròs de Pals a la Cassola på en af ​​de lokale restauranter. Pals har nemlig produceret ris i næsten fem århundreder. Der er derfor en særlig byfest hvert år i det tidlige forår, som omhandler ris. Mere herom i artiklens næste punkt. 

2. Oplev og nyd den lokale ris og gastronomi

Ruter eller ture mellem rismarkerne

Rismarker, Pals

Forestil dig at opleve rismarker til fods eller på cykel ad stier, som tager dig lige igennem dem. Eller du kan tage et lille turisttog, hvorfra du kan nyde en fantastisk udsigt ud over rismarkerne, de har en intens grøn farve i sommermånederne, med det majestætiske Montgríbjerg i baggrunden.

Denne rundtur med 'Xiulet de Pals'-toget tager ca. 90 minutter og omfatter et besøg på en mølle, som har forarbejdet ris siden det 15. århundrede. Turen omfatter også demonstrationer, som guiden står for. Turen er også tilgængelig på engelsk. (Fra april til oktober, mere info: http://www.elxiuletdepals.com/en/route-of-pals-rice/ eller ring på +34 628 59 79 72).

Den gastronomiske byfest “Pals y la cocina del arroz” og en vinfestival (april-maj)

Pals, risret

- Hvis du besøger i Pals i april eller første halvdel af maj, kan du nyde en særlig risbegivenhed i Pals: "Pals y la cocina del arroz” (Pals og dens risretter), hvor både rismøllen, byrådet og de lokale restauranter deltager. Det er en unik chance for at finde ud af alt om Pals’ primære produkts kvalitet og historie, da der vil blive afholdt guidede besøg om historien og traditionerne relateret til ris, der vil være markeder med lokale produkter, madlavningskurser og konferencer, værksteder for traditionelle håndværk og meget mere.

Den bedste del af hele dette arrangement er den specielle menu, der serveres på de lokale restauranter, hvor en gryderet lavet med Pals’ ris udgør hovedretten sammen med restauranternes vanlige forretter og desserter.

- April er også den måned, hvor Vivid Wine Festival finder sted på Costa Brava. Her vil være mere end 100 forskellige aktiviteter i hele Empordà-regionen, herunder vinsmagning, behandlinger med vinterapi, naturture, åbne dage og specialiserede aktiviteter for fagfolk i branchen. (Mere info: doemporda.cat).

Den traditionelle "Såning af ris": en festlig oplevelse (juni)

Rismarker, Pals

En god måned at besøge området i er juni, hvor besøgende kan se, hvordan folk i Pals plejede at plante ris manuelt, inden der blev opfundet maskiner til dette. Det foregik stående i vandet med ryggen bøjet og har givetvis givet mange ømme muskler og rygge. 

Under såningsfesten (La Plantada) viser erfarne og ældre bønder hvert år områdets besøgende, hvordan såningen foregik. Denne unikke demonstration er efterfulgt af en lokal landmorgenmad og flere aktiviteter med fokus på landdistrikternes liv og rislandbrug.

Den traditionelle høstning af ris: en festlig oplevelse(oktober)

Rismarker, Pals

I oktober kan du se, hvordan risen, der blev plantet manuelt i juni, bliver høstet manuelt. De samme erfarne og ældre bønder fra juni skærer stænglerne, laver stakke og placerer dem på en trækærre trukket af en hest. Disse festligheder slutter med et måltid mad, hvor hovedingrediensen naturligvis er ris.

En Michelin-stjerne restaurant, valgt som verdens bedste 

Hvis du holder meget af rigtig god mad, bør du ikke gå glip af et besøg på den berømte trestjernede restaurant Celler de Can Roca i Girona. Den har flere gange været nummer 1 på listen over 'de 50 bedste restauranter i verden’ som kåres af Restaurant Magazine. Sørg for at bestille et bord mange måneder i forvejen!

Pals’ ost og vinmesse (august)

Vinmesse, Pals

Hvis du besøger Pals i slutningen af ​​august, vil du også kunne nyde en fremragende gastronomisk begivenhed: den catalanske messe for vin og ost (Fira de Vins og Cavas de Pals), som især har fokus på Empordà regionen.

To aftener udgør den smukke gårdhave i Ca La Pruna-bygningen et udstillingsområde for catalanske vine og håndlavede hjemmelavede oste, som både lokale og udenlandske gæster kan smage og dermed opleve forskelligheden i de forskellige catalanske "Denominaciones de Origenes". Du kan købe en billet til enten vinsmagning eller ostesmagning, eller en billet, der kombinerer begge.

Vinmesse, Pals

Nit d'Espelmes: en magisk sommernat i Pals (august)

Ud over alle disse lækre gastronomiske arrangementer arrangerer Pals også en helt speciel aften midt i august, Nit d'Espelmes, hvor alle lys i landsbyen erstattes af levende lys.

I hele byen tændes der mere end 10.000 stearinlys, som giver byen en endnu mere  vidunderlig atmosfære. Der kommer kunstnere fra hele verden, som giver udendørskoncerter i disse nærmest magiske omgivelser. Begivenheden er inspireret af Notte delle Candele, som fejres hvert år i den italienske landsby Vallerano.

Espelmes, Pals

3. Slap helt af i naturparken

Pals er en del af naturparken Montgrí, les Illes Medes i El Baix Ter. Hvis du kan lide at være aktiv, er det bare om at komme ud i denne fantastiske park, som tilbyder et væld af skønne udflugter til fods, på cykel eller endda også på hesteryg.

Der er også en dejlig gåtur eller cykeltur til et fugleobservatorium. Sumpene og vådområderne tiltrækker mange fugle, så der er rigtig gode muligheder for at se mange spændende fugle, hvis du tager en tur herud. 

Basses d'en Colls, Pals

Hvis du ønsker en længere vandretur eller cykeltur, kan du udse dig bjergtoppen Massís del Quermany som dit mål. Du vil blive belønnet med en fantastisk udsigt ud over skønne Pals på toppen af ​​Mont Aspre, rismarkerne og vådområderne, Pals-stranden og Medesøerne foruden Pyrenæerne og Gavarres-bjergene. Du kan her tage de mest fabelagtige billeder for derefter lade dig omslutte af skønheden og bare suge det hele til dig..

Hvis du rejser med børn eller er interesseret i et spændende udendørseventyr, bør du læse om Parc Aventura Costa Brava i vores familieguide til Pals.

4. Vær aktiv eller slap af på stranden i Pals

Middelalderlandsbyen Pals er ikke en traditionel strandby, hvilket gør den mere fredelig (især uden for juli og august), den har i stedet for en helt speciel landlige charme. Og blot 3 kilometer fra landsbyen ligger en af de længste strande på Costa Brava!

Basses d'en Coll, Pals

 Platja de Pals er en lang strækning med smukt gyldent sand. Da denne strand er en del af naturparken, er den ikke kun et sted, hvor du kan sole dig og nyde udsigten over Medes-øerne. Du kan også benytte den til at gå lange ture langs de beskyttede klitter og det særlige økosystem, som vådområderne og rismarkerne langs stranden udgør.

På denne strand er der et stort udvalg af aktiviteter, herunder vandsport, golf og dykning, som du kan deltage i. Hvis du kan, er det en god ide at besøge denne strand og område uden for de travle sommermåneder. September og oktober har normalt godt vejr, og havvandet er stadig varmt efter en lang varm sommer. Find alle de oplysninger, du har brug for i vores guide til stranden i Pals.

5. Oplev de bedste steder omkring Pals

Der er masser af spændende dagsture, du kan vælge at tage på i området omkring Pals. Hvis du synes om middelalderlandsbyer, bør du også besøge landsbyen Peratallada kun 10 kilometer væk, da denne landsby ligger omkranset af en gammel smuk mur

Begur

De nærliggende landsbyer Begur og Palafrugall er fantastiske destinationer for en badeferie, da de begge har nogle pragtfulde strande og bugter, som er kendte for deres skønhed. Du er måske allerede fortrolig med nogle af navnene på disse strande: Sa Tuna, Tamariu, osv.

Den maleriske og historiske by Girona ligger kun 45 km væk og er et fremragende udflugtsmål til en dagstur. Evigt overraskende Barcelona må bestemt ikke glemmes her. Denne pulserende storby ligger blot 130 km væk og her er altid noget nyt at opleve. Med så mange ting at nyde og opleve i og omkring Pals, er en enkelt ferie i dette område ikke helt nok!

Kort