De 20 smukkeste landsbyer i det nordlige Spanien

I det nordlige Spanien ligger mange fremragende større og kendte byer, mens de charmerende landsbyer langs Spaniens nordlige kystregioner noget mere ukendte.  Her er særdeles skønne steder at besøge, hvis du foretrækker at holde ferie væk fra alfarvej. 

Baskerlandet

 • Hondarribia 

Du finder Hondarribia lige ved grænsen mellem Frankrig og Spanien. Du kan endda se Frankrig hen over vandet, og hvis du vil en tur til Frankrig, er der en båd, som sejler mellem landene. 

Hvorfor ikke gå en tur rundt i det  charmerende historiske centrum med sine typiske baskiske huse og slentre en tur ned ad byens hovedgade Calle San Pedro?

Stranden (Playa de Hondarribia) er også ganske populær, især i sommermånederne, og selvom vejret ikke bliver helt så varmt som ved Middelhavskysten, kan du alligevel nyde temperaturer i midten af ​​20'erne fra juni til august.

Huse i baskisk stil, Baskerlandet

 • Pasai Donibane og Pasai San Pedro

Pasai San Pedro og Pasai Donibane er to bycentre beliggende i Pasaia, en by bygget omkring Pasaia-bugten i Gipuzkoa-provinsen i Baskerlandet. Som mange af de andre byer i regionen var Pasaia tidligere en vigtig havn.

En af de mest populære attraktioner er Albaola, La Factoría Marítima Vasca, et UNESCO-støttet aktivt museum der er dedikeret til bevarelse af den baskiske maritime arv, et spændende museum hvor der bygges historiske træskibe på traditionel vis.

 • Getaria

Getaria ligger på Spaniens nordlige kyst i Baskerlands Gipuzkoa-provins. Det er en smuk lille fiskerby, der også var fødested for Juan Sebastián Elcano, en af ​​de første personer til at sejle hele vejen rundt om jorden.

Byen har eksisteret i en eller anden form siden romertiden, men blev grundlagt i sin nuværende form i middelalderen, hvilket gør den til en af ​​de ældste byer i regionen.

I dag kan du nyde denne rolige lille fiskerbys hovedattraktioner som den spanske designer Cristobal Balenciagas museum, kirken Iglesia de San Salvador og fiskerihavnen. Eller du kan gå en tur op ad Monte San Alton for at nyde den dejlige udsigt over byen.

 • Mutriku

Mutriku bør du besøge, hvis du lejer en feriebolig i Baskerlandet. Det er en smuk baskisk by, der ligger lige ved Biscayabugten. Der er fundet beviser for, at der har boet mennesker i området i tusindvis af år. Byen blev dog først formelt grundlagt i 1209 af kong Alfonso VIII af Castilla.

San Andrés kirken, som blev bygget i 1080, er en af ​​de ældste i regionen. Byens historiske centrum består af adskillige charmerende byhuse, rådhuset, kirken Nuestra Señora de Asunción og en statue af Cosme Damián de Churruca, en flådeofficer fra byen, som døde i slaget ved Trafalgar.

Biscayabugten, Baskerlandet

 • Zarautz

Zarautz er en lille kystby, du simpelthen bør besøge, hvis du bor i San Sebastián, da den blot ligge lidt under 16 km væk. Der er en hel del ting at lave her, men en af ​​de mest populære attraktioner er stranden, som er den længste i hele Baskerlandet.

Kunstelskere kan nyde Fotomuseum eller Zarautz kunst- og historiemuseum. Sidstnævnte er især interessant, da det ligger i Tower of Zarautz, byens ældste bygning.

Ligesom mange spanske byer og landsbyer har Zarautz flere smukke kirker, herunder kirken Santa Maria la Real og kirken Santa Clara.

Sportslige typer kan surfe her, en aktivitet som er blevet mere og mere populært i de senere år.

Cantabrien

 • Castro Urdiales

Hvis du ønsker at leje en feriebolig i Cantabrien, er Castro Urdiales en dejlig lille by i den østlige del af provinsen. Den ligger ved Biscayabugten og er populær blandt turister på grund af de smukke strande og havnen.

Den gamle bydel (Puebla Vieja) huser mange historiske monumenter og seværdigheder. Den mest populære er kirken Santa María de la Asunción, en smuk bygning i gotisk stil fra det 13. århundrede, som det tog næsten 2 århundreder at færdiggøre!

Blot en kort gåtur fra kirken ligger slottet og fyret, et fantastisk sted, hvor du kan nyde en pragtfuld udsigt ud over både byen og kysten.

 • Santillana del Mar

Santillana del Mar er en interessant by. På trods af at have ordet hav (mar) i sit navn, er det nemlig ikke en kystby. Det betyder dog ikke, at den ikke er værd at besøge, snarere tværtimod. Når alt kommer til alt kaldte Jean-Paul Sartre den jo for smukkeste by i Spanien!

Det er værd at besøge museet og den arkæologiske udgravning ved Altamira, et museum dedikeret til Altimira-hulen og dens fabelagtige hulemalerier. Helt fortjent er dette område på UNESCOs verdensarvsliste.

Selve hjertet af byen er også vidunderligt, og Plaza Mayor de Ramon y Pelayo er det sted, hvor du kan få de smukkeste feriebilleder.

Hvis du rejser med børn, er der også en zoologisk have, der kan underholde alle i et par timer.

 • Comillas

Comillas er et fascinerende sted. Byen var engang hovedstaden i Spanien, og selvom det kun var for en dag, den 5. september 1881, så kom den med i den eksklusiv klub af spanske byer, som har været hovedstad. 

Det var en populær destination for den spanske kongefamilie og spanske adel, og der ligger mange prægtige palæer i den ældste del af byen. Ved at kigge på bygningernes våbenskjolde kan man finde ud af, hvilke berømte familier der tidligere kaldte disse vidunderlige bygninger for deres hjem. 

De smukke omgivelser og populære attraktioner som et palads designet af Antoni Gaudí, Palacio de Sobrellano (et andet palads), stranden og det udsøgte Comillas Pontifical University er også med til at gøre byen til et populært sted for turister at overnatte.

Strandområde i Cantabrien

 • Cicera

Cicera er en lille landsby i Peñarrubia, Cantabria. Hvis du vil have en autentisk oplevelse af det landlige Spanien, er dette stedet at tager hen. 

Landsbyens mest populære attraktion er kirken, men hvad der virkelig trækker for de fleste besøgende til Cicera er de mange smukke vandreruter. Med Cicera som base kan du tage af sted i næsten enhver retning og finde herlige vandrestier, der vil fører dig hen til utallige udsigtspunkter, hvor du kan nyde mageløse udsigter ud over de eventyrlige dale.

 • San Vicente de la Barquera

Det er svært at kalde San Vicente de la Barquera en by, da det meste af området ligger i Oyambre naturpark. godt nok er der en lille by, som man kan besøge, men parken er hovedattraktionen.

Oyambre naturparken dækker 196 hektar og har nogle fremragende vandrestier. Du kan gå langs havet, gennem bjergene eller langs floden. Ud over at nyde en skøn gåtur i naturen kan du også besøge galleriet eller nyde workshops for hele familien.

Nede i byen kan du vælge at besøge et tidligere kongeslot, kirken Santa María de los Ángeles og stranden Playa de Oyambre.

Asturien

 • Llanes

Llanes strækker sig over Costa Verde i Asturien. Traditionelt var dette en fiskerihavn, og du kan se byens piscatoriale historie i byens monumenter og traditioner, især statuen af ​​fiskermandens hustru, der ser ud over havet og venter på, at hendes mand vender tilbage.

Fiskerihavnen er fuld af små både og en kort gåtur derfra ligger et par af byens strande og andre attraktioner.

Dele af bymuren fra det 13. århundrede står der stadig, og det samme gør tårnet Torreón de Llanes, som bestemt er et besøg værd. Byen huser også den smukke basilica Santa Maria del Conceyu og Iglesia de la Virgen de la Guía, en anden kirke, der ligger lidt længere uden for byen.

Llanes, Asturien

 • Cudillero

Denne by omtales ofte som en af ​​de smukkeste byer i hele Spanien, og når man ser på billeder, så kan man nok forstår hvorfor. Men endnu bedre er det at se byen selv. 

Mens du kunne tilbringe hele dagen i byen, er der også nogle gode grunde til at tage lidt ud af byen og op langs kysten. Både Cabo Vidio og fyret bør stå højt på din liste over steder, du vil besøge. 

Hvis du går på den nordlige del af Camino de Santiago, vil du være så heldig at passere gennem Cudillero. Byen er så hyggelig og smuk, at den sagtens kan gøre sig fortjent til at blive et af de steder, hvor du overnatter.

Cudillero, Asturien

 • Luarca

Luarca er en anden by, der findes på den nordlige del af pilgrimsruten Camino de Santiago. Denne lille fiskerby på den asturiske kyst er berømt for sin smukke arkitektur, maden og sine få men  hyggelige turistattraktioner.

De mest populære attraktioner inkluderer fiskerihavnen, Palace of the Marquis of Ferrera og fyret. Det historiske kvarter i byen er bestemt et besøg værd og ganske specielt deler en lille flod i to. Det er charmerende at gå en tur langs floden Rio Negro og krydse de mange smalle broer, som forbinder bydelene. Du kan slutte af nede ved havnen og dens hyggelige promenade.  

Hvis du rejser til Luarca, kan du også overveje at besøge haverne med udsigt ud over havnen. Haverne ligger kun en kort gåtur fra centrum af byen og herfra er der en skøn udsigt ud over hele byen.

 • Covadonga

Hvis du holder ferie i Asturien, bør du besøge Covadonga og de omkringliggende søer. Covadonga ligger lige ved bjergkæden Picos de Europa og den perfekte destination for ivrige vandrere.

Der er ikke mange overnatningsmuligheder i selve Covadonga, så langt vil de fleste rejsende finder i stedet for indkvartering i den nærliggende by Cangas de Onis og tager derfra på en endags udflugt til Covadonga og Covadongas søer.

Der er en fantastisk udsigt over den omgivende natur, de religiøse helligdomme, og der er også  nogle smukke kirker, som du kan besøge i området. 

Selve området var hjemsted for en vigtig tidlig spansk sejr mellem spanske katolikker og maurerne under generobringen, en sejr som var en af ​​de første i en langt række af kampe over de næste syv århundreder

 • Ribadesella

Ribadesella er en lille by ved det cantabriske hav og er en af ​​de mest charmerende landsbyer i Asturien. Byen kan bryste sig af, at den spanske dronning Letizia blev født her. 

Du kan enten slappe af i det dejlige centrum, besøge kirken eller gå ned til havnefronten.

Den nærliggende grotte, Cueva de Tito Bustillo, er kendt for sine næsten 30.000 år gamle hulemalerier og de er en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Hvis du er lidt af en gastronomisk kender, så kan du vælge at besøge Ribadesella under fiskefestivalen eller ostefestivalen, to populære begivenheder i dette lille by..

Ribadesella, Asturien

Galicien

 • Sobrado

Sobrado, også kendt som Sobrado dos Monxes på det lokale galiciske sprog, er en lille by i A Coruña-provinsen i Galicien.Byen er berømt for sit Trappist-kloster, og hele området er en fantastisk destination for naturelskere.

Byen har en kunstig lagune, der blev bygget af munkene fra det førnævnte kloster for at hjælpe med lokalt landbrug. Der er også en smuk egetræsskov ved byen og i den nærliggende landsby Portacal kan du se regionens næstældste egetræ.

 • Combarro

Combarro er en smuk lille fiskerby i Poio i Galicien. Byen er blevet særlig populær i de senere år, og det er næppe overraskende i betragtning af, hvor smukt området er.

Ud over at bare nyde byens skønhed, vil du helt sikkert få øje på de lokale hórreos, som er typiske galiciske kornkammer af træ eller sten, der er bygget oven på søjler for at forhindre gnavere i at spise kornet.

Det kan også være en god idé at besøge Igrexa de San Roque, byens kirke eller bare slentre rundt i fiskerihavnen i Combarro.

 • Monforte de Lemos

Monforte er lidt større end den typiske landsby i dette område, men det ville være en skam at ikke medtage den på denne liste. Landsbyen har knapt 20.000 indbyggere. 

Hvis du elsker tog eller rejser med små børn, er Museo del Ferrocarril de Galicia et fremragende jernbanemuseum med et fint udvalg af lokomotiver at kigge nærmere på.

For at opleve lidt historie kan du gå en tur rundt i den middelalderlige del af byen, se slottet eller besøge en af ​​mange kirker, der blev bygget mellem det 14. og 17. århundrede.

Camino de Santiago

 • O Cebreiro

O Cebreiro er en landsby på Camino de Santiago, og i løbet af juli og august, hvor mange vandrere vælger at gennemføre pilgrimsfærden, er vandrerhjem, hoteller og restauranter i denne ellers rolige landsby godt optagede.

Med en placering på godt 1.300 meter over havets overflade er det en god stigning at forcere til fods, og i de koldere måneder af året kan du forvente, at området er dækket af sne og is.

Der er nogle vidunderlige runde stenhuse med stråtag i området, og det er gratis at besøge det etnologiske museum, hvor du kan lærer om livet i landsbyen.

 • Ribadavia

Ribadavia er en smuk landsby ved bredden af ​​Miño-floden i Ourense-provinsen i Galicien. Du kan lære mere om livet i byen på det etnologiske museum eller besøge resterne af slottet fra det 14. århundrede.

Hvis du interesserer dig for vin, bør du besøge Museo del Vino de Galicia. Der er gratis adgang, og du kan se, hvordan vin fremstilles, især den lokale Ribeiro som har en officiel betegnelse, den ældste i hele Galicien.

Nordspaniens charme

De fleste turister tager til Catalonien, De Baleariske Øer, De Kanariske Øer, Andalusien, Valencia og Madrid, men der er bestemt også meget at se og opleve i det nordlige Spanien.

Baskerlandet, Asturien, Cantabrien og Galicien er alle ganske unikke, og selvom de alle er del af det nordlige Spanien med næsten samme vejr, så varierer både historien, kulturen, geografien og gastronomien en hel del fra den ene region til en anden.

Hvilken landsby vil du besøge først?

Foreslået læsning til dig: