De bedste nationalparker i Spanien

Spanien er hjemsted for mange spektakulære nationalparker, alle med deres eget unikke sammensætning af fantastisk flora og fauna. En af de bedste måder at komme væk fra hverdagens stress og jag er at komme ud i naturen. Oplev naturen når den er mest pragtfuld, lej en feriebolig på landet i Spanien, se sjældne arter i deres naturlige habitat og slappe af, mens du udforsker disse unikke og majestætiske steder. 

Picos de Europa nationalpark

Picos de Europa ligger i de Cantabriske bjerge, der med sine 646 km ligger fordelt i provinserne Asturias, Leon og Cantabria. Området kan prale af nogle af de bedste landskaber i Spanien, hvor is, vind og regn har skabte et storslået karst-system. For vandreentusiaster er der mange pragtfulde ruter, der går gennem både dybe kløfter og frodige dale. Oplev det traditionsrige liv i bjergene, smag den lokale gastronomi og beundre den særlige arkitektur, når du besøger nogle af de smukkeste landsbyer i området. Ved foden af ​​bjergkæden finder du landsbyerne Posada de Valdeón på sydsiden, Arenas de Cabrales på nordsiden og Potes i øst.

Klimaet er fugtigt og regnfuldt, og mange steder kommer der sne om vinteren. Hvis du er en ivrig vandre, er der mange spændende vandreruter i hele Picos de Europa. Vær opmærksom på de hyppige tågebanker, der ruller ind, hvilket kan gøre det svært at se stien foran. Hvis vandreture ikke lige er dig, kan du stadig opleve områdets enorme skønhed ved at tage svævebanen Fuente Dé, som er beliggende i hjertet af Picos de Europa i Cantabria. Turen tager de besøgende op i 1823 meters højde på 4 minutter.

Caldera de Taburiente nationalpark, La Palma

Caldera de Taburiente dominerer den nordlige del af La Palma. Området Caldera, der strækker sig over 10 km, er skabt nær et vulkankrater gennem erosionsprocesser for omkring 2 millioner år siden. Det var her, de sidste af øens oprindelige befolkning boede på øgruppen, indtil det 15. århundrede, hvor spanierne kom hertil.

Hele øen La Palma er blevet erklæret som et UNESCO biosfærereservat. Det unikke landskab i Caldera de Taburiente er kendetegnet ved dybe raviner, farverige vandfald, tæt fyrreskov og spidse klipper. Den bedste måde at opdage denne rå natur på er til fods, og der er et omfattende netværk af vandrestier, der er skiltet og velholdte. En af hovedattraktionerne i Taburiente-parken er vandfaldet 'Cascadade Colores'. Det er dog let at gå glip af, da det kræver en lille afvigelse fra stien gennem Las Angustias-kløften for at nå det. Nyd de grønne, gule og orange nuancer, der skifter i løbet af året afhængigt af vandstrømmen fra kløften.

Er man ude efter en helt speciel oplevelse om natten er La Palma et enestående sted at se på stjerner. For at undgå overdreven lysforurening er øen blevet beskyttet ved lov. Book en astronomitur, hvor guiden tager dig med på en rejse gennem nattens stjerner og konstellationer og forklarer deres historier og mytologi.

Selvom La Palma får masser af sol næsten hele året rundt, er det bedste tidspunkt at besøge Taburiente nationalpark på fra maj til oktober. Der er også en campingplads beliggende i parken, som er åben hele året. Du har brug for en forudgående tilladelse (mindst 24 timer før) til at campere her, og antallet af nætter er begrænset til 2 om sommeren og i religiøse uger. Resten af ​​året kan du campere her i op til 7 dage

Aigüestortes nationalpark, Pyrenæerne

I provinsen Lleida finder du denne fantastiske natur. Området er et sandt paradis for naturelskere og strækker sig over 141 km. Her er vandreture omkring krystalklare søer, barske bjerge, brusende floder og spektakulære vandfald. Aigüestortes er også en af ​​de bedste nationalparker i Spanien for at få øje på vilde dyr. Spot kongeørne, den Pyrenæisk gemse og rådyr. Besøgscentrene ligger i landsbyerne Boí og Espot, mens hovedindgangene til parken ligger ved Pallars Sobirà og Alta Ribagorça. Et af de mest ikoniske steder i denne nationalpark er søen Sant Maurici, der giver en betagende udsigt ud over bjergtoppene.

Der er en lang række stier til rådighed, hvor der både er lange ruter til vandreentusiasterne og kortere gåture for familier. Besøgscentrene tilbyder information om parkens regler og dyrene i parken. Du kan besøge Aigüestortes nationalpark året rundt, og hver sæson tilbyder hver sin unikke skønhed. Om vinteren kan parken opleve hårde vejrforhold, og mange områder er dækket af sne, mens der er mere behagelige temperaturer fra maj til september.

Monfragüe national park, Extremadura

Monfragüe nationalpark ligger i Extremadura, og hele provinsen er berømt for sin naturlige skønhed. Monfragüe National Park er hjemsted for et overdådigt fugleliv foruden nogle fantastiske huler, der rummer prægtige forhistoriske malerier. Parken løber langs floden Tagus med stier, der skærer gennem bjergene. Med over 280 fuglearter kan du beundre sorte gribbe, spanske kejserørne, sorte storke og den egyptiske grib, der glider stille hen over dette fantastiske landskab.

Der er mange vandrestier i hele parken, som varierer i sværhedsgrader. Hvis du er heldig, kan du opleve andre dyr i parken, såsom den sjældne iberiske los, hjorte, vilde katte, skildpadder og oddere.

Et andet imponerende trækplaster i denne park er den forhistoriske skematiske klippekunst i områdets mange hule. Disse malerier er registreret på over 100 steder i området og afslører, at der var bosættelser her i området både i kobber-, bronze- og jernalderen.

Det bedste tidspunkt på året at besøge Monfragüe nationalpark er om foråret, hvor der er størst chance for at se fuglene i parken. Om sommeren kan det være meget varmt, og hvis du gerne vil se på fugle, er det bedst at gå ved solopgang eller solnedgang

Cíes-øerne, Galicien

Cíes-øerne er intet mindre end et naturparadis. Øhavet består af hvide sandstrande og krystalklart vand blot en færgetur væk fra Vigo. Området består af tre øer; Monteagudo, Faro og San Martiño, og strande er blevet sammenlignet med dem i Caribien. Den mest berømte strand er Playa Rodas, der engang blev valgt som den smukkeste strand i verden. Øerne kan også prale af frodige fyrreskove, dramatiske klipper og imponerende klitter.

Adgangen for besøgende er strengt begrænset, og du skal have en tilladelse. Der er en campingplads på øen, hvis du gerne vil gøre mere end bare et dagsbesøg. Campingpladsen er åben fra maj til september og også her har du brug for en tilladelse.

Det bedste tidspunkt at besøge Cíes-øerne på er i løbet af foråret og i sommermånederne. Vejret er behageligt, så du vil være i stand til at nyde de smukke strande og de mange vandrestier, som ligger godt fordelt i øens uberørte natur

Cabreras skærgård, Balearerne

Cabrera-øhavet ligger ca. 15 kilometer sydøst for Mallorcas kystlinje. Bestående af 19 øer er området det største naturreservat i Spanien. Der er ingen faste beboere på disse øer på grund af deres fjerne beliggenhed, hvilket betyder, at området er forblevet smukt uberørt og bevaret. Øerne kan kun nås med båd.

Parken er hjemsted for truede dyrearter som skildpadder og hvaler samt sjældne arter af fisk og koraller, som kan findes i undervandsgrotterne. For at bevare dyrelivet her begrænser Cabrera Archipelago nationalpark adgangen for krydstogter, og både må kun ankre i den naturlige havn eller i et andet udpeget område.

En af de bedste attraktioner i Cabrera er "Cova Blava" eller "Den blå hule". På grund af dens orientering mod solen oplyser strålerne fra eftermiddagssolen hulens vægge, hvilket giver vandet nedenunder en spektakulær safirfarve. Du kan arrangere båd- og vandsportudflugter her, hvor du kan opleve svømning i disse magiske blå farvande.

Hvis du vil se disse fantastiske øer til fods, er der mange stier, der spænder fra let til svær i sværhedsgrad. En af de nemmeste vandrestier fører dig op til slottet, hvor der er en unik udsigt ud over Tramuntana-bjergkæden og Arta-bjergene på Mallorca. Her er guidede ture dagligt rundt i skærgården.

Cabrera-øhavet er et populært sted for dykkere. Her er mere end 400 botaniske arter og 200 fiskearter, som lever i den beskyttede og tætte eng af Posidonia oceánica. For at bevare dette habitat, er der begrænset antal dykkerudflugter tilladt dagligt. Hvis du lejer en villa på Mallorca, er det bedste tidspunkt at besøge Cabrera-øhavet om foråret og sommeren, når temperaturerne er mellem 21 ° C og 25 ° C, hvilket betyder, at du virkelig kan nyde strandene og vandrestierne.

Doñana vådområder, Andalusien

Doñana nationalpark, som ligger i Andalusien er en fantastisk blanding af ferskvandsområder, sandstrande, klitter og middelhavskov. Dette store område dækker 543 kilometer, som strækker sig over provinserne Huelva, Cadiz og Sevilla. Parken er hjemsted for to unikke økosystemer og er Europas mest omfattende vådområde. Oplev denne rå natur og få øje på den sjældne iberiske Lynx og maurisk landskildpadde samt over 300 fuglearter, inklusive flamingoer.

Der er flere måder, hvorpå du kan besøge parken. En af de bedste udflugter er bådturen fra Sanlúcar de Barrameda. Turen fører dig gennem en del af nationalparken, hvor du kan observere de lyserøde flamingoer og hejrer. Udforsk området til fods gennem de forskellige vandrestier og besøg den sandede klippe ved Asperillo, vandreklitterne ved udmundingen af ​​floden Guadalquivir og kilometervis af uspolerede strande.

Det bedste tidspunkt at besøge Doñana national park på er fra marts til maj og fra september til november. I disse måneder er der mest aktivitet blandt fuglene med redebygning og fodring af unger i foråret og fuglevandring om efteråret

Teide nationalpark, Tenerife

El Teide nationalpark er et af de mest imponerende naturlige vidundere på Tenerife. Det er her, du finder det højeste bjerg i Spanien - El Teide. Denne vulkan (som stadig er aktiv) kan ses fra næsten alle dele af øen, da den rækker hele 3718 meter op over havoverfladen. Det vulkanske landskab, der omgiver bjerget, har mange vandrestier, der samlet strækker sig over 190 kilometer og tilbyder et væld af flora og fauna samt huler og imponerende spor af lava.

El Teide nationalpark er et af de mest populære steder at besøge i Spanien, og parken tiltrækker hvert år over 3 millioner turister. En af de bedste måder at se parken på er med svævebanen. Når du når toppen, har du en spektakulær panoramaudsigt ud over dette imponerende landskab, tilsyneladende fra en anden planet.

Området byder på mange vandreruter. Hvis du vil gå rundt i vulkankrateret, har du brug for en særlig tilladelse, som kan fås online. Læg mærke til den gule farve i landskabet, og lugten af  svovl, der gennemsyrer luften fra fumarolerne ( åbninger i jorden)

El Teide nationalpark tilbyder natteture, hvor du kan se bjerget kaste sin skygge over havet i lyset af månen og stjernerne. Denne “Sunset and Stars Teide Tour” inkluderer transport i små grupper med en guide, som viser dig, hvordan du bruger et teleskop og fortæller dig om historier om græsk mytologi, som er skjult bag konstellationerne. Luften her er blandt de klareste i verden sammen med Chile og Hawaii, og det er muligt at se 83 ud af de 88 officielt anerkendte konstellationer.

Du kan besøge El Teide nationalpark året rundt, og på grund af parkens beliggenhed har Tenerife behagelige temperaturer hele året rundt. I sommermånederne forlænger parken åbningstider, men vær opmærksom på, at temperaturer kan gøre lange vandreture ubehagelige

Timanfaya nationalpark, Lanzarote

Hvis du lejer en feriebolig på Lanzarote, er et besøg i Timanfaya nationalpark et must. Dette barske terræn blev dannet ved flere vulkanudbrud mellem 1720 og 1736 og igen i 1824. Landskabet strækker sig over 51 kilometer og ser ud til at være fra en anden verden.

Parken, som udgør en fjerdedel af øen, blev erklæret UNESCO Biosphere Reserve i 1993. Adgangen til området er strengt reguleret for at beskytte flora og fauna, som har været næsten den samme i over 300 år. Den bedste måde at besøge Timanfaya nationalpark på, er ved at tage med en organiseret busstur eller vandreture for små grupper. I løbet af foråret og sommeren anbefales det at booke på forhånd for at være sikker på at komme med.

Beundre de taggede lavabjerge, imponerende kampesten, terrakotta-sand og vulkanernes silhuetter. Vulkanen Timanfaya (som parken er opkaldt efter) er stadig aktiv i dag. For en af ​​de mest unikke spiseoplevelser, spis på restaurant El Diablo. Kokkenes grillkød er lavet uden elektricitet eller gas og kun ved at bruge varmen fra vulkanen. Ved at placere en "vulkan-grill" over et hul, tilberedes din frokost over lava, der ligger kun 6 meter under jordoverfladen med en temperatur på 400 ° C.

Vær opmærksom på, at om sommeren kan temperaturen stige, og da parken er et stort åbent rum uden meget skygge, bør du sørge for at bringe solcreme og tøj, som dækker udsatte steder på kroppen

Ordesa og Monte Perdido nationalpark, Pyrenæerne i Aragonien

Landskabet i Ordesa og Monte Perdido nationalpark domineres af det store bjergmassiv Monte Perdido på 3355 meter. Træk vejret i den friske luft, når du vandrer rundt i de frodige skove, brusende floder, stejle bjergkamme og gamle gletscher.

Vandreruterne varierer i sværhedsgrad, og du kan vælge mellem korte stier til længere ruter, hvor du kan overnatte på vandrerhjem, campingpladser, landlige gæstehuse og krisecentre placeret i parken. En af de mest populære ruter er gennem Ordesa-dalen, der fører til et vandfald kaldet hestehalen. I løbet af cirka 2 timer føres du gennem tykke skove, grønne marker og vandfald dannet af Arazas-floden.

Der er forskellige virksomheder, der tilbyder adrenalinfyldte aktiviteter i parken såsom 4 × 4-udflugter, kajaksejlads, rafting og vandring i kløfterne. For dem, der kan lide at klatre, giver de unikke klippeformationer rige mulighed. Der er fire hovedområder for klatring i dalen og guidede stigninger varierer i sværhedsgrad og længde.

Parken er åben hele året rundt, men det bedste tidspunkt at besøge Ordesa og Monte Perdido nationalpark på, er i det sene forår og det tidlige efterår, når vejret er mildere, og parken er mindre overfyldt

Sierra Nevada nationalpark, Andalusien

Sierra Nevada nationalpark strækker sig over 850 kilometer, og dens fantastiske natur er kendetegnet ved en omfattende en imponerende bjergkæde, floder, gletscher og snedækkede toppe. I parken er der mange muligheder for vandreture, cykling, og du finder her Europas sydligste skisportssted. Skisæsonen i Sierra Nevada er også den længste i Europa, idet den starter i slutningen af ​​november, og afhængigt af snefaldet i løbet af vinteren, kan pisterne forblive åbne indtil begyndelsen af ​​maj.

En af de bedste ting at gøre i Sierra Nevada National Park er at besøge de hvidkalkede bjerglandsbyer i Alpujarras. Disse byer ligger ved foden af ​​Sierra Nevada på sydsiden og tilbyder en betagende udsigt ud over de sneklædte bjerge. Pampaneira er den mest maleriske hvide by i dette område, et ikonisk træk er kilderne, der strømmer gennem midten af ​​de smalle brostensbelagte gader. Besøg de lokale håndværksbutikker og sørg for at prøve den lokale og traditionelle gastronomi. Der er mange vandrestier på tværs af bakkerne, der forbinder landsbyerne, og her kan du få en fornemmelse af, hvordan det er at bo i en af disse fjerntliggende landsbyer.

Det bedste tidspunkt at besøge Sierra Nevada nationalpark er sent på foråret og det tidlige efterår. Om sommeren kan temperaturer blive meget høje, og om vinteren kan det være umanerligt koldt.

** Husk, at alle nationalparker i Spanien er beskyttede områder og er af stor miljømæssig betydning. Det er vigtigt, at besøgende respekterer naturen, de finder på hver af disse steder, for at dyrelivet kan fortsætte med at trives og overleve.

Foreslåede artikler til dig:

De 10 bedste skove i Spanien

6 storslåede vandreruter i Benalmádena, Andalusien

Vandring i Asturien