De 10 bedste, uspolerede strande i Andalusien

Andalusien er kendt for sin storslåede, knap 1000 kilometer lange, kystlinje. Her findes alt, hvad hjertet begærer, og netop diversiteten gør området til en af Europas mest populære kyststrækninger.

Her får I vores egen Top 10 over de bedste strande i Andalusien. Vi bevæger os fra øst mod vest og kommer forbi mange små, næsten ukendte strande. Mange af dem ligger uden for de gængse turistområder, og de fleste ligger i beskyttede naturreservater. Så gå stille med dørene, så de små uspolerede perler ikke bliver overrendt!

Går jeres ferie til Sydspanien, kan I her finde overnatning i nogle af Andalusiens bedste ferieboliger.

Og lad os så finde badetøjet frem og tage på strandtur! Vi starter i øst, i provinsen Almería...

Playa el Playazo

Playa el Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Første stop er den storslåede nationalpark Cabo de Gata-Nijar. Her er klimaet varmt og tørt langt størstedelen af året, og vandtemperaturerne er derefter! Hele vejen langs Cabo de Gatas kyststrækning findes spektakulære strande, såsom de nordlige Playa de los Muertos og Las Negras, og den sydlige Playa de los Genoveses. Men skal vi snævre udvalget helt ind, må førstepladsen gå til Playa el Playazo.

Playa el Playazo ligger omtrent midt på nationalparkens lange kyststrækning, ikke langt fra landsbyen Las Negras. Det er den ideelle strand at besøge, hvis I har børn med. Der er nem adgang i bil, og parkeringspladsen ligger lige ved siden af stranden. Derudover er vandet ikke ret dybt og godt beskyttet af de omgivende klipper. Playazo er – ligesom de fleste af nationalparkens strande – også et fantastisk sted at snorkle.

Få yderligere information om Playa el Playazo og Cabo de Gata.

Playa de Monsul

Monsul strand, Cabo de Gata

Playa de Monsul ligger også i nationalparken Cabo de Gata-Nijar. Denne billedskønne strand er et stjerneeksempel på Cabo de Gatas største fortrin, nemlig de utallige kilometer uspoleret kystlinje og paradisiske strande. Monsul har således optrådt i både Hollywood-film, reklamer og adskillige spanske film.

Playa de Rijana

Playa de la Rijana, Costa Tropical

Fra Almerías ørkenlignende landskab bevæger vi os nu vestpå til Costa Tropical og den smukke kysttrækning Granadino.

Det tørre, rå landskab afløses efterhånden af mango-, avocado og citrusplantager. Jo længere mod vest, man befinder sig, des mere fugtigt og tropisk bliver landskabet. Det er intet under, at dette næsten 100 kilometer lange stykke af kysten kaldes Costa Tropical, den tropiske kyst.

Det tropiske mikroklima ligger og putter sig mellem Sierra Nevada-bjergene og det varme Middelhav. Kystens klipper når helt ud i vandkanten, og skaber et utopisk landskab af skjulte strande og bugter. Kommer man kørende ad kystvejen N-340 er udsigten helt enestående, og er man heldig, kan man spotte en flok delfiner.

En af de bedste strande på disse kanter er Playa de Rijana nær landsbyen Castell de Ferro – men ser I et sted, der tiltaler jer, er det bare om at parkere bilen og finde vej ned ad skrænten.

La Herradura

Strand ved La Herradura, Costa Tropical

Denne strand på Costa del Sol har fået navn efter sin form, da Herradura betyder hestesko. Stranden ligger nemlig i en bugt, afskåret i begge ender af enorme klipper. La Herradura er et populært sted at udøve vandsport såsom windsurfing. Det er også et godt sted for familier, da faciliteterne er i top. Der er rigeligt med barer og restauranter langs stranden og i den tilstødende landsby.

Det kan anbefales at køre ned til den vestligste ende af stranden ved campingpladsen. Her giver klippestykkerne i vandet lidt afskærmning og dermed roligt vand, som er ideelt for børnefamilier og giver gode forhold for snorkling. Dele af året kan man endda finde en flydende rutschebane på en ponton i vandet.

Lige efter La Herradura ligger et fredet marinereservat. Det er en del af Parque Natural de los Acantilados de Maro-Cerro Gordo, et naturreservat der strækker sig helt ned til kysten. Fiskeri er forbudt, hvilket har gjort området til et af de absolut bedste steder at snorkle. De mange små bugter er milevidt fra den typiske strand på Costa del Sol – selvom de fysisk er lige om hjørnet.

De reservatet er beskyttet, er der om sommeren kun begrænset adgang til kystområdet. En shuttlebus kører til de største og mest populære af strandene, mens der kun er adgang til de mindre strande til fods. 

Playa de Cantarriján

Playa de Cantarrijan, Costa Tropical

Her er en af Andalusiens bogstaveligt talt mest naturlige strande. Playa de Cantarriján siges nemlig at være den bedste nudiststrand på Costa del Sol – og det er i hvert fald kystens smukkeste! Om sommeren er der kun adgang med bus, men det er turen værd.

Stranden tiltrækker både unge mennesker og er mere modent publikum. Barerne på Cantarriján holder længe åbent, og der er et glimrede natteliv på stranden med bl.a. koncerter og temafester.

Playa el Cañuelo

Playa el Canuelo, Costa del Sol

Et par bugter længere inde ad kysten fra Cantarrajín ligger den magiske lille strand Cañuelo. Det er den perfekte familiestrand med krystalklart vand og adskillige små, afskærmede bugter.

De mange klippeformationer under vandet gør stedet ideelt til snorkling, og over vandet er der basis for nogle gode vandreture, eksempelvis til Cantarrajín.

Læs mere om Playa Cañuelo.

Playa las Calas del Pino

Las Calas del Pino, Maro Nerja

Las Calas del Pino er opkaldt efter områdets mange nåletræer, pinos. Man skal vide, hvor man skal lede for at finde strnanden, og de fleste kører blot forbid uden at lægge mærke til det paradis, der – bogstaveligt talt – ligger for deres fødder.

Las Calas del Pino er en af de mest afsides strande på vores liste. Der er ingen adgang for køretøjer, og selv til fods er der kun adgang via en stejl nedstigning. Men sikke en belønning, der venter! Det er hele turen værd. Nudisme er tilladt, men ikke påkrævet.

Læs mere om Las Calas del Pino.

Playa la Caleta de Maro

Playa La Caleta de Maro - Nerjas bedste strande
La Cala de Maro er udnævnt til Spaniens næstbedste strand af seerne på tv-stationen Antena 3. Afstemningen varede et helt år og involverede tusindvis af stemmer. Som følge heraf nåede strandens popularitet uanede højder, og det samme gælder besøgstallet.

Vil man gerne lidt væk fra den tætbefolkede strand, kan vi anbefale at besøge dens mindre kendte, men lige så smukke lillesøster, kendt som La Caleta (den lille bugt) de Maro.

Læs mere om La Caleta de Maro.

Er man i form til det, kan man nemt svømme til den større La Cala de Maro.

Playa Cabopino

Cabopino strand, Marbella

Vi bevæger os nu endnu længere mod vest, om på den anden side af Malaga, i retning af de populære feriemål Mijas, Fuengirola og Marbella. Her finder vi Cabopino, som er en af de absolut bedste strande på denne del af Costa del Sol.

På Cabopino er der noget for enhver smag: barer, restaurater og utallige aktiviteter. Stranden er opdelt i to sektioner - den ene er for børnefamilier, mens den anden (som går under navnet Dunas de Artola, Artola-klitterne) er forbeholdt homoseksuelle og nudister. Det er ikke her, man skal gå forkert...

Playa de Bolonia

Bolonia strand, Costa de la Luz

Vi er nu nået til Costa de la Luz, lysets kyst. Dette er Andalusiens vindblæste Atlanterhavskyst, som strækker sig fra Tarifa til den portugisiske grænse. Hele strækningen er et paradis for surfere, og området er et meget populært feriested for spaniere. Her finder I kilometer efter kilometer af gyldent sand, krystalklart vand og fantastiske restauranter, som er specialister i fisk og skaldyr.

Strandene er uden tvivl blandt Spaniens bedste, og det er næsten umuligt at vælge en favorit. Dog vender vi gang på gang tilbage til Playa de Bolonia, som har alt, hvad man kan ønske sig af et ægte ferieparadis.

Dette var et lille udpluk af vores favoritter, men hvert af de områder, vi har besøgt, huser flere paradisiske strande, end vi har plads til at nævne.  Det er bare om at gå på opdagelse og ikke lade sig nøje med kedelige strande og overfyldt fluepapir.

Listen over smukke strande i Spanien er endeløs!