Vegansk madguide: Malaga

Kystbyen Malaga er kendt for sine mange tapasbarer og chiringuitos (strandbarer), og byen bliver konstant mere og mere veganervenlig. Byens borgere bliver konstant mere og mere bevidste omkring deres fødevarer og interesserede i nye trends og deraf følger også meget mere åbne for nye smage og anderledes produkter. Helse restauranter, juicebarer med friskpresset juice og økologiske butikker opstår i øjeblikket som svampe efter regnen. Det samme gør veganske og såvel som vegetariske restauranter i Malaga. Vegetariske restauranter har længe været en fast bestanddel af Málagas gastronomiske scene, men der er i øjeblikket et stort indtog af rene veganske barer og restauranter i byen.

Tapas på en bar

Vi har udarbejdet en liste over de bedste steder i Malaga at spise en vegansk morgenmad, frokost og middag. Nedenfor finder du spisesteder med rene veganske menukort foruden spisesteder med ikke-veganske retter, hvor disse tilbydes i meget velsmagende veganske versioner. Hvis du ville vide, hvad du kan spise i Malaga, når du følger en vegansk kost, så finder du svaret nedenfor!

Traditionelle veganske tapas

Generelt er spanske restauranter ikke kendt for at være oplagte steder for veganer, men der er faktisk populære retter, som er en permanent del af det traditionelle spanske køkken, og som samtidig er veganske.

Der vil så godt som altid være mulighed for en skål eller et glas afkølet andalusisk gazpacho, en skål salmorejo lige fra Cordoba eller en skål ajoblanco (mandel- og hvidløgssuppe). Salmorejo serveres normalt med æg og serrano skinke, så det er en god idé at informere tjeneren på forhånd, at hvis du ikke ønsker dette tilbehør. 

Vin og tapas

Andaluserne elsker friturestegte fødevarer, så hvis du har chancen for at prøve de stegte krydrede grønne peberfrugter kaldet pimientos del padrón eller de stegte auberginer kaldet berenjena frita, bør du ikke gå glip af dem. Auberginerne er normalt toppet med sød sukkersirup, hvilket er en himmelsk kombination!

En ensalada mixta (en blandet salat af salat, tomater, gulerødder og sukkermajs) eller retten verduras a la parilla (grillede grøntsager) vil sikkert være et hit, hvis du vælger at spise aftensmad med nogen, som ønsker at spise kød. Vi anbefaler at bestille en salat af ristede peberfrugter, der hedder ensalada de pimientos asados og som smager fantastisk, eller en ret med kikærter og spinat (espinacas con garbanzos), de er begge meget traditionelle, populære og fejler aldrig.

Hvor kan jeg få en vegansk morgenmad i Malaga?

Selvom der i Malaga er en kaffebar på næsten ethvert hjørne, så forvent ikke, at de har en lang liste over veganske muligheder. Pan/tostada con tomate y aceite (ristet brød med tomat og olivenolie) er som regel den eneste mulighed, og i de fleste af de traditionelle cafeer er sort kaffe eneste mulighed for kaffe, da de oftest ikke har plantemælk.

Julia Bakery

Vegansk scones, Julia Bakery, Malaga

Denne kaffebar har i flere år været et af det steder, man bør besøge i Málaga, og det er ikke kun turister, der er helt forelsket i Julia Bakery. Hver morgen er denne cafe fyldt med lokale, der passerer for at hente en af de bedste kaffer i Malaga eller få den perfekte morgenmad, som også veganere kan nyde. 
 
Denne cafe er berømt for sine bagværk, surdejsbrød og søde godbidder. Veganer vil finde friske smoothies, god kaffe med plantemælk og lækre scones i flere varianter på menuen.
 
Ejerne af Julia Bakery forsikrer veganer, at der hver dag vil være et lille udvalg af varer for dem at vælge imellem såsom scones og gulerodskage. Tøv ikke med at spørge, om der er nogen nyheder, for de tilføjer ind imellem nye kager!
 
Du kan også spise frokost her, og menuen er meget indbydende. Bed om den søde kartoffel-falafel eller en veganske burger, her går du ikke galt i byen. 

Priseksempler:

Kaffe med mælk 1,50€
Scones (forskellige smagsvarianter) 1,85€
Kage2,00€
Sød kartoffel-falafel7,50€
Veganske burger 8,50€
Superfood smoothies5,50€

Åbningstider: Mandag - Lørdag: kl. 10:00 - 14:30 og kl. 17:00 - 20:30, Søndag: Lukket.

Adresse: Calle Carreteria 44

Málaga 100% plantebaserede restauranter

Alle Malagas vegetariske restauranter tilbyder også veganske retter. Følgende restauranter er specialister i 100% vegansk køkken. God fornøjelse!

Raw Attitude

Vegansk frokost på Raw Attitude, Malaga

I Soho er der en lille økologisk madbutik og lille dejligt spisested med plantebaserede delikatesser. Raw Attitude er et vegansk cafeteria, der byder på et udvalg af morgenmad- og frokostretter, som alle er frisklavede og pænt præsenteret. Vi anbefaler at besøge Raw Attitude særligt ved frokosttid, som er mandag til fredag mellem kl. 13:00 og kl. 16:00. Cafeteriet tilbyder en frokostmenu bestående af to retter og dessert til 13 €.

På menuen finder du også en ret kaldet Buddha foruden frugt smoothies og andre lækre retter, som er ideelle til en sund snack. Alle kager og bagværk er hjemmelavede og tilberedt dagligt, og de er også alle sukkerfrie. Hvis du ønsker en dejlig vegansk brunch, bør du besøge Raw Attitude på en lørdag, da de serverer lækre pandekager indtil kl. 14:30. Gå endelig ikke glip af dem!

Priseksempler:

Avocado-toast5,00€
Acai-ret9,90€
Et stykke kage6,00€
Portobello burger9,00€

Åbningstider: Mandag - Fredag: kl. 10:00-17:00, Lørdag: kl. 10:00 - 14:00, Søndag: Lukket.

Adresse: Calle Tomás Heredia 19

Woodstock Café Bar

Vegansk tapas på Woodstock Cafe Bar, Malaga

Ejerne af denne restaurant satte sig som mål at fremme ikke-animalsk mad, og de ønsker vise deres kunder de mange muligheder, som den veganske kost tilbyder. På deres omfattende menu finder du en række internationale retter, som alle skabt med det formål at demonstrere det store udvalg af veganske retter, der kan laves og nydes uden at indeholde animalske produkter. 
"Vi vil vise, at fodring af sjælen er lige så vigtig som en fuld mave", siger Luciano og Sara, ejerne af Woodstock Cafe Bar.
 
De retter, der tilbydes i menuen, omfatter vegetabilske burgere, Málagas populære "camperos" (som er en stor sandwich), falafel, samosas, gryderetter, veganske versioner af traditionelle tapasretter som ensaladilla rusa og selvfølgelig et udvalg af veganske kager og drikkevarer.

Priseksempler:

Ensaladilla rusa4,00€
Vegansk Caesar salad7,00€
Seitan wraps6,50€
Et stykke kage 3,60€

Åbningstider: Tirsdag - Lørdag: kl. 13:00 - 16:00 og kl.  20:00 - 23:30. Søndag: 13:00 -16:00. Mandag: Lukket.

Adresse: Calle Mendoza 2

Karmem Yoga Café

Lola, ejeren af El Karmem Yoga Cafe, Malaga

Dette lille, familiedrevne etablissement ligger kun få skridt fra butikscenteret Vialia. At træde ind i denne café, er som at gå ind i en privat bolig, og Karmem er faktisk Lolas hus. Lola byder indenfor, hun kokkererer og serverer sine specielle retter til gæsterne selv. Tilfredse kunder nævner ofte Lola som hjertet og sjælen på denne lille café. Når du kommer til Karmem, forvent da hjemmelavede veganske retter tilberedt med friske, økologiske ingredienser.

Priseksempler:

Mandelsuppe "Ajoblanco"6,00€
Rødbedesuppe med quinoa8,00€
Olivenpate på toast5,75€
Grøntsagsgryderet med ris5,75€
Hjemmelavet bananis6,00€

Åbningstider: Mandag-fredag kl. 12:00 til 17:30. Søndag: kl. 12:00 til 17:30.

Adresse: Ancha del Carmen 35

Veganervenlige restauranter i Malaga

Heldigvis er dette ikke slutningen på vores liste. Nedenfor finder du en liste over vores yndlingsrestauranter, hvor du udover de almindelige retter også finder nogle gode veganske muligheder. Personalet er velinformeret, og når dine venner, som normalt spise kød, ser de lækre veganske måltider, der serveres, kan det jo være, du ikke får lov til at beholde hele din ret for dig selv. 

Potattoo

Potattoo, Malaga

Denne lille restaurant ligger muligvis et af de bedste steder i byen - nemlig i Parque de Málaga. Beliggende lige midt i byens lange tropiske park ligger den også ved siden af et udendørsområde, der om sommeren ofte er vært spændende koncerter. På en sommeraften er den lille restaurant fyldt med musikelskere, og stedet kan prale af en tropisk, afslappet atmosfære. Restauranten er omgivet af palmer, bananpalmer, buske, planter og blomster, så Potattoos kunder kan nemt glemme, at de stadig er i byens centrum kun få skridt fra Muelle Uno havnen. På den veganske menu finder du blandt andet gourmetbagte kartofler og friske salater.

Priseksempler:

Wabi Sabi Kartoffel (shitake, havtang, wasabi mayonnaise) 6,50€
Eco vegansk kartoffel (guacamole, tomat og løg salat, tahini) 6,00€
Rå salat (quinoa og grøntsager med jordbærsauce)8,50€
Smoothies4,00€

Åbningstider: Mandag-søndag: kl. 11:00 - 22:00. Lørdage: til kl. 2:00.

Adresse: Paseo del Parque

Recyclo Bike Café

Vegansk chorizo, Recyclo Bike Cafe, Malaga

Recyclo er cykel-tema restaurant, der er elsket af både cyklister og ikke-cyklister. Restauranten har en venlig atmosfære, god service og meget bekvemme åbningstider. Der er en række forskellige muligheder til morgenmaden at vælge imellem, herunder juice, veganske tacos, veganske chorizo og veganske burgere. Glem ikke at bede om et glas vermouth, det er lækkert her!

Det er værd at bemærke, at alle retterne i menuen er godt markerede, så det er let at finde alle de veganske og vegetariske retter.

Priseksempler:

Avocadosandwich med tomater og ristede peberfrugter2,50€
Taboule salat (tapa)3,70€
Plantemælk0,20€
Acai-ret4,50€
Veganske chorizo-pølser6,50€
Vegansk burger med salsa7,00€

Åbningstider: Mandag - Torsdag: kl. 9:00 - 00:00. Fredag - Lørdag: kl. 9:00 - 14:00. Søndag: kl. 10:00 - 00:00.

Adresse: Plaza Enrique García Herrera, 16

Vegan pizzas - La Fainá

Pizzeria La Faina, Malaga

Indtil for nylig ville det være umuligt at finde vegansk pizza i Malaga centrum. Men heldigvis er veganske pizzaer ikke længere blot en vegansk drøm, men virkelighed. Dette familie-pizzeria tilbyder ikke kun otte forskellige typer af pizza (alle med vegansk mozzarella), men også burgere, hvidløgsbrød, calzones, pasta og veganske lasagne.

Alle måltider kan tilberedes til at tage med hjem, hvilket der betales en ekstra euro for per ordre. Dette er en god mulighed til de dovne dage, når du ønsker et godt måltid men ikke ønsker selv at stå i køkkenet. 

Priseksempler:

Vegansk BBQ pizza (familiestørrelse)8,80€
Vegansk pizza bianca(familiestørrelse) 9,80€
Calzone6,60€
Pommes frits med vegansk ost4,00€

Åbningstider: Mandag-Lørdag: kl. 12:00 - 16:00 og 19:30-00:00.

Adresse: Avenida San Sebastián 8

La Casa del Perro

La Casa del Perro

Denne restaurant er en skjult juvel i de smalle gader i Malaga. Menuen indeholder kød og fisk, men også vegetariske og veganske retter. retterne er meget udførlige, opfindsomme og meget lækre. 

På denne bar kan du vælge nogle af navn kendte retter, men her serveres de på en helt ny måde. Den mest populære ret er tofu-bollerne i en cremet salsa af kokosmælk. Sørg for også at prøve de marinerede porrer, de er fantastiske!

Priseksempler:

Hummus med Azuki bønner, endive og frugt8,20€
Tofu og gulerod "kød"-boller9,20€
Forårsruller med sød og sur sauce8,20€
Cremet tomatsuppe med lille tærte7,80€ 

Åbningstider: Tirsdag - Søndag: kl. 13:30 - 16:00 og kl. 20:30 - 23:30. Mandag: Lukket.

Adresse: Calle Hernán Ruiz 7

Green Iguana

Vegansk tapas, Green Iguana, Malaga

Denne bar ligger skjult i de smalle gader i byens centrum, tæt på alle de største seværdigheder i Malaga. Hvis du vil gå ud med venner om aftenen til et par drinks og lidt tapas, er Green Iguana det perfekte sted for alle. Du finder her masser af veganske og vegetariske retter på menuen, som alle er afmærkede for at gøre dit valg nemmere. Tre ud af de fire salater er veganske, og du kan også bestille nogle veganske tapas og dele dem med dine venner.

Priseksempler:

Sauterede svampe (tapa)2,50€
Quinoa salat8,00€
Vegetarburger med avocado mayonnaise7,50€

Åbningstider: Mandag - Søndag: kl. 20:00 - 02:00. Lørdage til kl. 3:00.

Adresse: Calle Ramón Franquelo 8

Siete Semillas

Siete semillas betyder syv frø. Denne restaurant ligger i det centrale Málaga og er et af de få steder i byen, der kun bruger økologiske produkter. Menuen er 80% vegansk og varierer afhængigt af sæson og tilgængeligheden af lokale produkter. Alle retter kan findes på et skilt, der hænger midt i restauranten. Restaurantens moderne, friske indretning vil sikkert tiltrække indretningsinteresserede. Bemærk at den vin og øl, der serveret her, også er 100% økologisk.

Priseksempler:

Toast med olivenolie og tomat1,60€
Quinoa salat4,50€
Grøntsagslasagne9,00€
Vegansk chokoladekage4,50€

Åbningstider: Mandag - Lørdag: kl. 9:30 - 17:00.

Adresse: Plaza Ariola 1

Veganske bagere og isbutikker

Hvis du har sød tand og bare ikke kan forestille dig, at din ferie i Malaga er perfekt uden at prøve noget is eller te og kage, så har vi her nogle anbefalinger, som du ikke må gå glip af.

Yummy

 Vegansk is hos Yummy, Malaga

Dette er bestemt vores yndlings-isbutik i Malaga. Ikke kun er halvdelen af deres is veganske (og jeg taler ikke om deres sorbeter), og derudover er alle deres is faktisk også glutenfri. De er lavet med ris, soja og kokosmælk. Vi anbefaler især mørk chokolade, chokolade/appelsin og hasselnød, de er fantastiske! Ydermere er deres vafler også glutenfrie! En mellemstor is koster 3 €, og der er også glutenfri crepes!

Åbningstider: Mandag - Søndag: kl. 12:00 - 00:00.

Adresse: Calle Molina Lario 6

Du kan også finde vegansk is hos Amorino (Calle Granada 6), Freskito (Calle Granada 66) og Nonna (Plaza de la Merced).

Macrodulces La Espiral

 Macrodulces La Espiral, Malaga

Denne butik er det første 100% veganske bageri i Malaga. Alle kager er tilberedt uden tilsat sukker og lavet med økologiske produkter. Bageriet sælger også deres produkter i nogle af de lokale helsebutikker. Konceptet med et sundt vegansk bageri er skabt af to søstre: Eva og Susana. Ved at overholde en makrobiotisk diæt, kom Susana af et langvarigt helbredsproblem, og da denne kost har nultolerance over for animalske produkter og sukker, var det umuligt for hende at købe søde sager i et normalt bageri. Herved blev ideen om et helt sukkerfri, vegansk bageri født.

Priseksempler:

Mini småkage0,70€
Mini brownie4,50€
Chokolade- og mandelbar1,30€
Muffins1,40€

Åbningstider: Mandag - Fredag: kl. 10:15 - 14:30 og kl. 17:00 - 20:30.

Adresse: Calle Dos Aceras 24

Hvor kan man købe vegansk mad og søde sager

Hvis du bor i en feriebolig i Malaga, vil du sikkert gerne vide, hvor du finder en butik, der sælger vegansk ost, frisk frugt og plantemælk. At besøge Mercado Atarazanas er et must, da dette marked har et stort udvalg af friske, lokale frugter og grøntsager, fantastiske oliven og juice!

For at købe korn i løs vægt og bælgfrugter, skal du besøge butikken El Reloj - La Tienda de Especias (Pasillo Santa Isabel 16). De har et stort udvalg af sunde produkter, herunder både gær,  store sukkerrør og oliefri jordnøddesmør, alt til meget rimelige priser.

Bioshop El Cambio (Calle Carreteria 39) er det første 100% økologiske supermarked i Malaga. Her finder du mad, kosmetik og endda rengøringsprodukter. Perfekt til alle, der følger en særlig kost.

Hvis du ikke kan finde noget i Bioshop El Cambio, finder du helt sikkert noget i Luz y Tierra (Calle Carretería 74), en anden fødevarebutik, der ligger kun et par døre længere nede af gaden. Ejerne af denne butik har promoveret sund livsstil i årevis, og de har masser af god mad og kosmetik. Du kan også besøge stedet for at få en yogatime eller et madlavningskursus.

Kort