11 spændende løbsarrangementer i Spanien

I de sidste par år har løb oplevet et enormt boom i popularitet på grund af tiltagende fitness-interesse, som har overtaget både de sociale medier og manges dagligdag. 
 
Marathoner, halve maratoner, løb og forhindringsløb af alle typer skyder op over hele verden, og flere og flere mennesker deltager. Spanien har været hurtig til at følge denne trend, og her afholdes flere spændende internationale løb både på fastlandet og på øerne
 
Mange af disse begivenheder afholdes i den fantastiske spanske natur, der sammen med det tempererede klima gør Spanien til det perfekte land at afholde løbsarrangementer. Har du mod på at teste dine evner?

Vil du være med? Hold ferie i Spanien og opdag de bedste marathoner og andre løb.

Maraton i Valencia

1. EDP Bilbao Night Marathon

I oktober finder det unikke "EDP Bilbao Night Marathon" sted. Her er der mulighed for at yde sit bedste, mens der løbes igennem nogle af de mest imponerende og kendte steder i byen.  I 2019 var antallet af deltagere rekordhøjt med på tæt på 12.000 løbere fra 54 forskellige lande. 
 

Løbet "EDP Bilbao Night Marathon" er en del af den officielle kalender for den kongelige spanske atletik føderation (Real Federación Española de Atletismo forkortet RFEA). Dette marathon er det eneste maraton, som afholdes om natten, og løbet bliver afsluttet med et spektakulært fyrværkeri. 

Bilbao Night Marathon
Bilbao Night Marathon har 3 forskellige distancer: marathon og halvmarathon og en distance på 10 km, som kaldes "Carrera Pirata" ‘(piratløbet), som er målrettet offentligheden i almindelighed. Denne begivenhed er fantastisk måde at opleve Bilbao i nyt og andet perspektiv.

2.  Menorca Cami de Cavalls Epic 360 Trail

Trail Menorca Camí de Cavals

I november vender Trail Menorca Epic 360º tilbage, et langdistanceløb opdelt i tre faser. Hver fase løbes på forskellige strækninger, både langs kystområder og i det indre af Menorca, hvor deltagerne kan nyde skønheden og de fantastiske landskaber, som øen byder på.

Trail Menorca Cami de Cavals

Hvis du ikke kan komme til Menorca til november, så afholdes der heldigvis også andre løb på denne skønne ø. I maj afholdes løbet Trail Menorca Camí de Cavalls. Dette løb er et af de længste og hårdeste i hele Europa. Løbernes grænser testes til det yderste på kysterne af denne smukke juvel ved Middelhavet. Langs den rute løbes der langs paradisiske strande med fantastiske udsigter og forbi eventyrlige kløfter. 
Starten går fra pladsen Placa dels Pins i Ciutadella og der er to forskellige starttidspunkter, klokken 8:30 og klokken 14:30. Løberne, som starter kl. 8:30 har en grænse på maksimalt 40 timer til at gennemføre, mens løbere, der forlader startpladsen kl 14:30, maksimalt må benytte 34 time til at gennemføre.

3. Canarias InfinityXtreme

Datoen for Infinity Xtreme i Puerto de la Cruz på Tenerife er endnu ikke offentliggjort. Dette løb er en af hårdeste sportsbegivenheder, som afholdes på de Kanariske øer. Løbet består af to forhindringsløb, der kun er forbeholdt de stærkeste og modigste. 
 
Der er to forskellige distancer. Den ene er Infinity Xtreme Sprint, hvor det gælder om at fuldføre et forhindringsløb på 4 kilometer på mindre end en time. Mens løberne, som vælger Infinity Xtreme Radikale, skal tilbagelægge to omgange (8 kilometer i alt) inden for maksimalt to timer.

Der er plads til maksimalt 800 deltagere i hvert løb, så hvis du vil deltage, er det vigtigt at tilmelde dig så hurtigt som muligt. På grund af løbets internationale popularitet er der også et ekstra aktivitetsprogram, der ligeledes tiltrækker et stort publikum.   

Infinity Xtreme Tenerife

4. Maratón Valencia Trinidad Alfonso

Maratón de Valencia blev løbet første gang i 1981 og har været afholdt uafbrudt lige siden. Den stort set flade rute og de milde temperaturer i december giver ideelle betingelser for løb, hvorfor dette marathon er meget populært hos alle typer af løbere.

Både startområdet og målområdet ligger i byens spektakulære område for kunst og forskning kaldet Ciudad de las Artes y las Ciencias. Dette gør løbet skønt for både løbere og tilskuere, da der også er mange andre aktiviteter organiseret i dette område til lejligheden. De sidste meter løbes på en gangbro, som går hen over vandet, hvilket er en behagelig måde for de trætte løbere at afslutte løbet på. 

Maraton i Valencia

5. Maraton og halvmaraton på Ibiza

I april afholdes den tredje udgave af Ibiza marathon. Løbet starter om eftermiddagen i byen Ibiza, og ruten kommer rundt til de mest kendte og smukkeste dele af øen, inden den ender i Santa Eularia des Riu.
 
Det forventes, at øens skønne natur og løbets pragtfulde omgivelser vil tiltrække op til 3.000 løbere fordelt på flere forskellige nationaliteter. For at nå ud til et bredere publikum vil sportsmessen Touribisport blive afholdt sideløbende, ligesom der vil være arrangeret et løb med en kortere distance.
 
Løbere kan deltage i tre forskellige løb: 21K + 21K stafet, 20K eller 12K løb. Den første er et nyt løbekoncept, hvor to personer hver især løber halvdelen af afstanden af et normalt maraton. 20K løber langs den klassiske afstand til et halvt maraton, mens 12k er dedikeret til atleter, der er vant til at løbe kortere afstande. Registrering er allerede åben.

I maj afholdes Ibiza Half Marathon, der starter inde i landet i San Jose med målstregen i Ibiza ved kysten. 

Running on the Balearic Islands

6. Ultra Run Sierra Nevada

Ultra Sierra Nevada, som normalt finder sted i april, tiltrækker tusindvis af løbere fra hele verden, der ønsker at teste deres udholdenhed i de spanske bjerge.

Startområdet kunne ikke være bedre, da løbet starter i det historiske centrum af Granada med udsigt til den forunderlige mauriske fæstning Alhambra. Målområdet ligger højt hævet over Granada ved det pragtfulde skisportssted Pradollano. Igen i år tilbyder Ultra Sierra Nevada fire forskellige distancer: Ultra på 100 kilometer, Trail på 62 kilometer og Maraton på 42 kilometer Marathon.

Ultra Sierra Nevada

7. Halvmaraton i Fornells

Halvmarathonet i Fornells bliver mere og mere populært blandt dem, der brænder for at løbe. Datoen er dog endnu ikke fastlagt. Dette løb er den perfekte mulighed for deltagerne til at opleve Menorcas utrolige natur på en anderledes måde. 
 
Denne halvmaraton på de obligatoriske 21 kilometer starter ved Es Mercadal og krydser El Camino de la Tramuntana, inden den slutter i landsbyen Fornells. Hele ruten byder på fantastisk udsigt, og den milde middelhavsbrise er ofte kærkommen for deltagerne til at køle lidt ned. For at komme til Es Mercadal indsættes der specielle busser fra Fornells, og busbilletter kan reserveres, når der købes billetter til løbet online.
 
Der er også mulighed for at vælge en kortere rute på 10 kilometer, hvor ruten ligger i og omkring den smukke fiskerby Fornells, hvor også både start- og målstregen ligger.

8. Maratón de Málaga

Den anden søndag i december går startskuddet til Malagas marathonløb, som af mange betragtes som et af de bedste maratonløb i hele Spanien. Ruten er temmelig flad og lige og undervejs krydses de vigtigste steder i byen: det historiske centrum, havnen og strandpromenaden, de vigtigste sportsfaciliteter.

De fleste løbere roser organisationens arbejde. Hvert år forsøger organisationen at forbedre løbet og faciliteterne ved at lytte til deltagerne og tilskuere. Malaga Marathon har en del stande, hvor løberne kan få mad og ved 5 af dem havde løberne mulighed for lægebehandling. Jo tættere på målstregen jo kortere var der mellem disse områder. 

Maratón de Málaga

9. Tenerife Bluetrail

Løbet Tenerife Bluetrail er det bjergløb i Spanien, hvor løberne kommer højest op, og det er et af de hårdeste bjergløb i Europa. 

Tenerife Bluetrail

Måske den store interesse skal findes i det unikke i ruten, hvor deltagerne starter ved havets overflade for derefter at krydse eventyrlige vulkanske landskaber på vej op i 3500 meters højde på El Teide, Spaniens højeste bjerg. Eller måske det skyldes, at da løbet starter ved midnat, er det undervejs muligt at opleve den smukke stjernehimmel over Tenerife, som er tildelt Starlight-certificeringen for sin høje kvalitet, uden lys fra omkringliggende byer. 

Tenerife Bluetrail

Tenerife Bluetrail afholdes i juni, og der tilbydes fire forskellige distancer: Ultra på 101,5 kilometer (den eneste som når op i 3500 kilometers højde), Trail på 66 kilometer, maraton på 44 kilometer eller halvmaraton på 21 kilometer. For atleter med handicap er der arrangeret ruter på 8, 4 og 1,2 kilometer. Du kan finde al information om tilmelding og ruterne for Tenerife Bluetrail på deres officielle hjemmeside

10. EDP Rock´n´Roll Madrid 

 
I september afholdes Madrid Marathon, bedre kendt som EDP Rock'n'Roll Madrid Marathon. Ruten krydser byens vigtigste monumenter, herunder Puerta del Sol, det nye stadion for Atletico Madrid og slutter ved Fuente de Neptuno ved siden af El Parque de El Retiro. Langs hele vejen vil der være forskellige stande med forfriskninger, og levende musik langs ruten gør dette maraton til en af de mest levende og glade i Spanien. 

Edp Rock´n´Roll Madrid

Der vil være tre forskellige distancer: maratondistancen på 42 kilometer (max antal deltagere: 15.000), halvmaraton på 21 kilometer, (max antal deltagere: 17.000)  og et kortere løb på 10 kilometer (max antal deltagere: 7000 løbere). 

11. Sherry Marathon, Jerez de la Frontera

Hvis løb er din lidenskab, men du ønsker også at opdage og nyde andre kulturer, mens du er på en løbetur, så er denne begivenhed for dig. Sherry Marathon i Jerez de la Frontera i Andalusien tilbyder den interessante mulighed at kombinere sport med besøg på de mange gamle bodegaer, der fortæller historien om hovedstaden i den region, hvor sherryvinen hører til, og om de landlige traditioner. 
 
Selve ruten løber gennem byens gader de første kilometer og fører dig herefter gennem Jerez´ imponerende landskab, et landskab lavet af bløde skråninger og uendelige vinmarker, der ligger udstrakte under den varme andalusiske sol. For at give dig mulighed for at dykke endnu mere ind i den vinkultur, der omfavner dette land, får du undervejs på rutens servicestande mulighed for at vælge mellem vand eller et glas sherry!

Programmet omfatter flere forskellige aktiviteter for at give deltagerne mulighed for at opdage Jerez´s seværdigheder og attraktioner.

Sherry Marathon - Jerez de la Frontera

Som du kan se, kan Spanien tilbyde sportsbegivenheder for enhver smag og på alle niveauer, fra løb i bjerge til maratonløb i byområder eller langs smukke strande, hvor løberne kan nyde havets friske brise. Her kan løbere skubbe til deres personlige grænser mens de nyder de smukke byer, strand, bjerge og landområder i Spanien. 
 
Så hvis du ønsker at kaste dig ud i et af disse spændende og udfordrende arrangementer og udfordre dig selv i smukke omgivelser i Spanien, så tøv ikke længe med at få dig tilmeldt.