Road Trip i Andalusien - fra Malaga til Cádiz

Andalusien er ideelt til bilferie, eller road trip, på grund af regionens udmærkede veje, perlerækken af bedårende byer og den smukke udsigt til både hav og bjerge!

Vi har taget en tur gennem provinserne Malaga og Cádiz med udgangspunkt i Solkystens 'hovedstad'. Malaga er et oplagt sted at starte et road trip i Andalusien, da det er nemt at flyve til dertil, og man kan leje bil i lufthavnen. Man kan dog også vælge at starte eller slutte i Sevilla, som er blandt mine absolutte favoritbyer i Spanien.

Først en kort video om Andalusiens bedårende landsbyer, smukke natur og traditionsrige kultur:

 

Vi starter som nævn ved Spaniens sydkyst, hvorefter vi bevæger vi os mod nordvest til nogle af Andalusiens mest storslåede naturområder og mest betagende landsbyer, inden vi slutter af i sherryens fødeby, Jerez de la Frontera.

Malaga - Solkystens hovedstad

Plaza Constitución, Malaga

Malaga har de senere år undergået lidt af en forvandling og er blevet en rigtig kulturby med en lang række museer - Centre Pompidou og Det Russiske Museum er seneste tilføjelser - og et varieret udbud af film, teater og musik.

Desuden ligger stranden lige om hjørnet, og der er gode bus- og togforbindelser til de fleste nærliggende strande og kystbyer.

Hvis I har god tid til at udforske Malaga og omegn, er her en guide til, hvordan I kan opleve det bedste af Malaga på 4 dage.

El Chorro - verdens farligste gangsti

Caminito del Rey, El Chorro

Kun 45 minutters kørsel fra Malaga ligger det storslåede naturområde El Chorro. Der er tale om en gigantisk kløft, flankeret af et par store kunstige søer. Der er gode vandreruter i området, men man kan også vælge at slå sig ned på den lille kunstige strand ved søens bred og nyde udsigten.

Derudover er El Chorro berømt for at være hjemsted for en af verdens farligste vandrestier, El Caminito del Rey. Stien er netop blevet renoveret, så man kan gå turen uden at frygte for sit liv, men blot nyde den spektakulære udsigt.

Ronda - Spaniens ældste vinområde

Ronda

Ronda er en af Malaga-provinsens mest kendte landsbyer. Den ligger på et klippeplateau oven for en dyb kløft, omgivet af frodige dale og vinmarker. Det mest kendte monument er den imponerende romerske bro, der går over kløften. Den oprindelige bebyggelse blev etableret af romerne i det 4. århundrede ef.Kr. under navnet Acinipo, men 400 år senere erobrede maurerne byen, omlagde den og døbte den Izna-Rand-Onda - Ronda.

Ronda er et af Spaniens ældste vinområder, da Acinipo (Vinens By) var et af de få områder, hvor der dyrkedes vin, som blev eksporteret til Rom.

Den korte afstand til Middelhavet, det særlige klima og varierede geologiske forhold, giver vinene en helt unik karakter, og det kan varmt anbefales at tage på visit på Rondas vingårde.

Grazalema - tradtionel bjergby

Grazalema, Cadiz

Nationalparken Sierra de Grazalema ligger i provinsen Cádiz. Den blev som den første park i Andalusien udnævnt til nationalpark i 1984. Grundet den høje beliggenhed tæt på Atlanterhavskysten er det en af de mest regnfulde egne i Andalusien, men forår og sommer holder det tørt.

Den lille, hvide bjergby Grazalema er et tilløbsstykke for vandrere og klatrere, men er man ikke lige på aktiv ferie kan det stadig anbefales at lægge vejen forbi denne lille lomme af tradtionel, spansk levevis. Prøv den lokale ost Queso Payayo - en lidt sød gedeost - og besøg det eneste tilbageværende uldspinderi, hvor der laves ponchoer, tørklæder og tæpper.

Zahara de la Sierra - den mest spektakulære udsigt

The castle at Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra ligger i den nordligste spids af Sierra de Grazalema, oven for den kunstige sø Embalse de Zahara-El-Gastor. Navnet Zahara er blevet fortolket som en version af det arabiske ord Azahar, som betyder 'orangeblomst', men byen er nok snarere opkaldt efter sin beliggenhed - Zahara betyder nemlig 'kæmpe klippe' på arabisk.

Den var i hvert fald nyttig under de årelange kampe mellem maurere og kristne, som på skift erobrede byen. I lange perioder boede der stort set kun soldater i byen. Man kan stadig se resterne af den borg, maurerne byggede i 1200-tallet, men man skal først og fremmest gå den stejle vej op til ruinen for at nyde den storslåede udsigt over de omkringliggende dale.

Centrum af Zahara har været på UNESCOs Verdensarv-liste siden 1977. Det er ganske bedårende, omend det meste af byen sov, da vi besøgte den en søndag morgen. Der var ikke en lyd at høre, bortset fra tv’et i en lille bar, hvor et par morgenfriske landmænd er ved at indtage dagens første kaffe.

Arcos de la Frontera - yndig hvid landsby

Arcos de la Frontera, adiz

Arcos er endnu en af Andalusiens smukkeste landsbyer. Den blev udnævnt til ‘historisk-kunstnerisk monument’ i 1962 og nyder ligesom Zahara det privilegium at have den mest utrolige udsigt over det omgivende landskab.

De smalle, snoede gader bærer vidne om maurernes indflydelse i området, og det samme gælder byens ‘efternavn’ de la Frontera, der  refererer til områdets rolle som frontlinje i kampene mellem maurerne og de kristne. Besøg bl.a. Callejón de las Monjas, Plaza de Cabildo og Mirador de la Peña Nueva.

Jerez de la Frontera - hestenes og sherryens by

Jerez de la Frontera - San Salvador-katedralen

Jerez er primært kendt for to ting: heste og sherry. Førstnævnte finder man bl.a på den kongelige rideskole, Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre. Her kan man se nogle af landets mest imponerende opvisninger i dressur, ofte kombineret med et touch af flamenco, der har givet Jerez’ andaluserheste tilnavnet “de dansende heste”.

I 2014 blev Jerez kåret som årets europæiske vinby, og det er fuldt ud fortjent. Herfra stammer nemlig den verdensberømte sherry - hvis navn kommer af briternes udtalelse af ‘Jerez’. Man kan bestille en omvisning med sherrysmagning på en af de mange vinlagre, bodegas, eller man kan besøge en af byens tabancos, barer der serverer sherry direkte fra tønden, og hvor man kan købe en flaske nytappet sherry med hjem.