Guide til Malagas bedste strande

Malaga har de senere år charmet sig ind i hjerterne på feriegæster verden over.

Rejseeksperternes lister over verdens bedste feriedestinationer peger i stor stil på Malaga. Mange har opdaget, at byen er meget mere end en lufthavn eller et stop på vejen til andre rejsemål på Costa del Sol.

Historisk og kulturelt er Malaga et sandt skatkammer. Byen huser nogle af de bedste museer i Spanien. nogle fantastiske tapasbarer og utallige aktiviteter, der ikke flår din pengepung.

Men Malaga er også et mekka for badegæster! Se med her...

 

Byen ligger lige ud til vandet, så du kan gå direkte fra sightseeing til solbadning. Næsten alle de strande, som vi nævner nedenfor, er nemme at nå i gåafstand fra en feriebolig i Malaga by. Malagas strande er rene, velholdte og huser nogle rigtig gode strandbarer! Og så er de nemme at komme til; de fleste kan nås til fods eller i bus.

Det er ikke de typiske turistfælder med række efter række af solsenge og turister så langt øjet rækker. Her er unge og gamle, spaniere og udlændinge, sportsudøvere og strandløver blandt hinanden.

Ifølge Malagas myndigheder har byen 15 strande. Nogle af dem optræder som én på denne liste, hvor vi har fundet de bedste og lettest tilgængelige strande.

Malagas kystlinje mod øst

1. Playa del Campo de Golf - San Julián

Stranden har sit navn efter den nærliggende golfbane, som tilhører det ene af Malagas to statsejede hoteller (paradores), Parador Malaga Golf Hotel. Stranden er særligt populær blandt kitesurfere, så når vejret er gunstigt, er himlen spækket med de farvestrålende "drager", der trækker surferne.

Playa del Campo de Golf - San Julian er ganske lang: 3,5 km fra Los Alamos til floden Guadalhorce. Der er altid rigelige parkeringspladser, selv i sommermånederne. Man kan også komme dertil ved at gå fra en af togstationerne Los Alamos eller Plaza Mayor.

Faciliteter: brusere, toiletter, strandbarer

2. Playa de Guadalmar 

Stranden ved Guadalmar ligger lige på den anden side af ovennævnte golfbane, neden for bydelen San Juan.  Stranden er kun 450 meter lang og slutter ved Guadalhorce-flodens udløb. Playa de Guadamar er Malaga bys eneste officielle nudiststrand, men ikke-naturister er velkomne. Naturisterne holder oftest til ved sandbankerne tættest på floden.

Når sulten melder sig kan man sætte sig på en af de mange strandbarer og få en gang friterede blæksprutteringe (calamares) eller sardiner grillet over åben ild på spyd (espeto). Baren Chiringuito Servando er nok en af de bedste barer i området.

Stranden ligger lige neden for Malagas lufthavn, så vær forberedt på lavtflyvende flyvemaskiner. Hvis I har børn med, er det måske netop en grund til at vælge denne strand!

Faciliteter: brusere, toiletter, strandbarer

Når I alligevel er i området kan det anbefales at besøge Guadalhorce naturreservat.

3. Playa de la Misericordia 

Playa de la Misericordia, Malaga

Endnu længere øst på i retning af Malaga centrum, midt mellem Guadalhorce og boligkvarteret Huelín, finder vi Playa de la Misericordia (på vejen ligger dog den undselige Playa deSacaba). Det mørke sand strækker sig over 1,2 km og stranden er omtrent 30 meter bred. Det er en af Malagas mest populære strande.

Man kan nemt genkende stranden på den gamle industriskorsten der ligger lige ved siden af. Det er dog ikke så ucharmerende, som det kan lyde - stranden er ren og har gode faciliteter. Et godt tip er at indtage frokosten på Restaurante Vicen-Playa.

Misericordia var tidligere kendt for at være et godt sted at opleve fænomenet Ola del Melillero, Melillero-bølgen. Hver aften ved 19.30-tiden sommeren igennem ankom hurtigbåden fra byen Melilla i Marokko til Malaga, og med den bragte den en enorm bølge, der fik vandstanden til at stige over en meter på Malagas kyst. Børn i alle aldre stod klar med surfbrædderne, og de lokale trak deres ting længere op på stranden for at undgå at blive gennemblødt. Desværre lukkede og slukkede hurtigruten i sommeren 2014, så det er slut med Melillero-bølgen.

4. Playa de San Andrés

San Andrés-stranden er kendt som stedet hvor General Torrijos og hans mænd blev henrettet i 1831. Torrijos ledte en revolutionær gruppe, der forsøgte at vælte det konservative lokalstyre og give Malagas borgere mere politisk indflydelse. De gik i et baghold, da de forsøgte at gå i land nær Mijas-området, og 12 af dem blev henrettet. Ofrene mindes med en obelisk på Plaza de la Merced.

Trods den blodige historie oplever San Andrés stadigt voksende popularitet. De mange legepladser, græsområder og gode faciliteter gør den særligt attraktiv for børnefamilier. Stranden er 650 m. lang og 50 m. bred.

Til at stille sulten kan Restaurante Gutiérrez Playa anbefales.

5. Playa de la Malagueta 

Playa de la Malagueta

Denne store, kunstigt anlagte strand ligger ved  bydelen af samme navn, Malagueta. En ferielejlighed i Malaga ved Malagueta er en oplagt mulighed, hvis du ønsker at være helt tæt på en af byens mest populære strande. Den benyttes af turister og lokale i Malaga, da den ligger i gåafstand fra centrum, lige ved siden af det nyrenoverede havneområde Muelle Uno. Her er barer, restauranter, butikker og legepladser i hobetal inden for en radius af 300 meter. Stranden er 1,2 km lang og omtrent 45 m bred.

Blandt de bedste strandbarer kan nævnes MamiBeach, som kendes på den lyserøde farve på både den lille bygning og tjenernes t-shirts. Der bliver fyldt ved 14.30-tiden om eftermiddagen, så kom i god tid eller sidst på eftermiddagen. Alternativt er Chiringuito Tropicana på nabostranden La Caleta et godt valg.

Playa de la Malagueta er den første strand i verden, der bruger en ny type livredderudstyr. 'Punto Naranja,' det orange punkt, er en betonstruktur med en elektrisk motor og 400 meter reb. I den ene ende af rebet er fastgjort en sele. Livreddere - og den almene befolkning! - kan svømme ud og sætte selen fast om en person, der så kan blive trukket ind automatisk. Maskinerne har desuden indbygget GPS, der kan bruges til at lokalisere ulykker. De i alt tre maskiner blev taget i brug i april 2014.

6. Playa de la Caleta

En af Malagas mest populære strande er La Caleta, som ligger på Paseo Marítimo Pablo Ruíz Picasso, mellem Malagueta og Baños del Carmen (se nedenfor). Stranden er 1 km lang og 20 m bred, og den er yderst populær blandt de lokale malagueños, som spiller beach volley, cykler, løber eller træner i de udendørs træningsfaciliteter langs Paseo'en.

Stranden gøres ren dagligt og er kendt for at være en af de reneste strande i Malaga. Der er rigtig gode faciliteter, herunder adgang for rullestole. For mere information om handicapfaciliteter se vores guide til handicapvenlig ferie i Malaga.

7. Baños del Carmen

Banos del Carmen, Malaga

Baños del Carmen var Malagas første badeanstalt. "Balneario Nuestra Señora del Carmen" åbnede for offentligheden i 1918, som Spaniens første offentlige badeanstalt der tillod mænd og kvinder at bade sammen.

Badeanstalten, som i dag er indrettet som restaurant og bar, er et af Malagas mest berømte kendetegn. Bygningen er blevet beskyttet af de lokale i årevis og har dermed undgået at blive moderniseret. Stedet er en smule medtaget, men den gamle bygning og den fabelagtige udsigt har en helt unik charme, der gør Restaurante Natural&Mente til et meget populært mødested til en drink eller en bid mad. De serverer lækre marokkanske retter (prøv deres couscous med grøntsager!). Om sommeren afholdes der koncerter og andre events.

Selve stranden er lille - 150 m lang og 15 m bred - og den bliver især frekventeret af studerende og andre unge. Det er ikke nogen familiestrand, men alletiders sted at mødes med vennerne og nyde solnedgangen.

8. Playa de Pedregalejo - Las Acacias

Playa de Pedregalejo, Malaga

Pedregalejo er et af Malagas mest populære kvarterer. Rent, traditionelt og imødekommende. Området bebos primært af spaniere, omend de mange sprogskoler leverer en lind strøm af udenlandske studerende. På strandpromenaden ligger barer og restauranter af alle slags side om side. Stranden er 1,2 km lang og 20 m bred.

Nattelivet i Pedregalejo er ganske livligt, men med plads til alle. Mandag aften plejer at være mest højlydt, med "ladies night" på barerne.

Anbefalelsesværdige restauranter er Maricuchi, El Caleno og La Galerna, hvoraf sidstnævnte særligt er gode til morgenmad, salater og burgere. 

9. Playa de El Palo

Playa de el Palo, Malaga

El Palo vest for Pedregalejo er primært beboet af arbejderklassen. Stranden i El Palo er en forlængelse af stranden i Pedregalejo, som ligeledes frekventeres af lokale samt udenlandske studerende.

Strandpromenaden, Paseo Marítimo, med farvestrålende fiskerhuse, summer af aktivitet fra de mange barer og restauranter.

Faciliteter: brusere, toiletter, parasoller, solstole

10. Playa El Dedo

Det næste stykke strand går under navnet El Dedo (fingeren). Den er meget lig de forrige strande hvad angår størrelse og faciliteter, med barer og restauranter langs strandpromenaden.

Særligt anbefalelsesværdig er restauranten El Tintero, som med årene er blevet lidt af en institution. Her går tjenerne rundt med store tallerkener fisk og salat, og så er det bare om at være hurtig og pege på dem, I vil have. Til sidst betaler man for antallet af tallerkener på bordet. En autentisk spansk oplevelse!

11. Playa El Candado

El Candado er en lille, eksklusiv strand der ligger i forbindelse med klubben Club Náutico El Candado og en lille havn. Stranden er blog 200 m. lang og 30 m. bred.

Restaurant Candado Beach har borde helt ned til strandkanten og serverer traditionelle retter i gourmet-versioner. Maden er fantastisk, men priserne også en anelse pebrede. En god mulighed er at vælge dagens menu med tre retter til 18 euro.

12. Peñon del Cuervo

Penon del Cuervo, Malaga

Endnu et berømt vartegn i Malaga er El Peñon (klippen), som ligger et stykke ude i vandet og tydeligt ses fra en stor del af kysten. Stranden ved El Peñon er særligt populær blandt det yngre publikum, som samles til events og grillfester om sommeren. Oven for stranden er indrettet et område med faste grillsteder og borde. Der er til gengæld ingen restauranter, barer eller andre faciliteter. De nærmeste spisesteder findes på den næste strand, La Araña. 

Stranden er 450 m. lang og ca. 25 m. bred. Det er et meget smukt sted, omend en mindre skønhedsplet er udsigten til Malagas cementfabrik. Alligevel er det en af egnens bedste strande.

Det kan være lidt omstændigt at finde stranden, som man nemmest kommer til i bil. Kør af hovedvejen ad afkørslen lige ved cementfabrikken og kør tilbage vestpå, til I kommer gennem en tunnel, som fører til stranden. Hvis I er i tvivl, så spørg om vej - alle kender picnicområdet ved El Peñon.

Hvis I vil besøge nogle af stranden lidt uden for Malagas bygrænse kan den næste i rækken, La Cala del Moral varmt anbefales. Kør østpå ad hovedvejen N340, forbi cementfabrikken og La Araña-stranden. Tag næste afkørsel mod La Cala del Moral. Denne strand blev tildelt det Blå Flag i 2013, en garant for strandens renhed og gode faciliteter.

Kort over Malagas strande