De 4 største og bedste karnevaller i Spanien

Der er kun få uger om året i Spanien, hvor der ikke er en fejring af en eller anden slags. Selv i de lidt mørkere måneder mellem jul og påske, finder Spanien stadigvæk på en årsag til fest, og den største fest i denne periode er uden sammenligning karnevallerne. 

Karnevallerne er ligesom enorme gadefester, hvor byerne vækkes til live i et orgie af feststemning, latter, sjov og smil. Når du går en tur i gaderne under karnevallet, finder du middelalderens riddere, klovne, pirater, superhelte, eventyrskabninger og meget mere i en skøn rodet blanding, hvor glæden er i højsæde.

Karnevallet i Cádiz

Historien bag karnevallerne

Karneval fejres over hele verden, men Spaniens version har sit eget, unikke touch. Karnevallerne i Spanien er ikke så æstetiske ekstravagante eller danseorienterede som eksempelvis de kendte karnevaller i Genova (Italien) og Brasilien.

I stedet er de spanske karnevaller mere inkluderende af alle typer af mennesker og i alle aldre, hvor der vil være oplevelser for store som for små. De spanske karnevaller bør du bestemt ikke gå glip af, hvis du vælger at besøge Spanien i februar måned.

Karnevallet i Cádiz

De festende deltagere benytter lejligheden til at pynte sig, ændre deres identitet og give slip på stress og eventuelle bekymringer i dagligdagen og i stedet hoppe ind i den alternative virkelighed, som disse fantastiske karnevaller tilbyder i nogle dage.
 
Karnevallernes oprindelse går helt tilbage til det gamle Rom, og derfra spredte disse fantastiske fester sig til resten af Europa.  Det var en kærkommen lejlighed til at fæste i ugerne før fasten, som var en tid med både moralske og madmæssige restriktioner. Så borgerne benyttede karnevallerne til at holde enorme fester med rigelige mængder mad og alkohol, før fastens restriktioner begyndte.
 
Karneval i Spanien
 
Mange myndigheder, herunder Franco-regimet i Spanien, har i årenes løb forsøgte at forbyde karnevallerne og deres festligheder, men ønsket om at fejre karneval og den særlige atmosfære omkring festlighederne har alligevel overlevet og fortsætter i dag med at vokse i popularitet. Karnevallerne begynder normalt med, at en berømthed entrerer festlighederne, og kort herefter er gadefesterne i fuld sving. Karnevallerne varer normalt omkring en uge og omfatter blandt andet parader, konkurrencer, kostumer, cirkusartister og gadeteater.
 
Karnevallet på Tenerife, Santa Cruz, Tenerife
 
Den største dag i fejringen er karnevalstirsdag, som efterfølges af afslutningsceremonien på askeonsdag, når "Entierro de la Sardina" (begravelsen af sardinen) finder sted. Denne ceremoni er en parodi på en begravelse, hvor en gigantisk sardin på en flåde sættes i brand for dermed at sige  farvel til livets glæder, før fasten begynder.
 
Karnevallets dronning, Spanien

Spaniens karnevaler

Karneval fejres i mange forskellige regioner over hele Spanien, men de største fester findes på de De Kanariske Øer, på Tenerife; i den historiske by Cadiz i regionen Andalusien; i de pragtfulde grønne landskaber i Galicien i det nordlige Spanien; og på stranden i festbyen Sitges.
 
Karnevallet på Gran Canaria Carnival

Karnevallet på Tenerife 

Det største karneval på Tenerife finder sted i hovedstaden Santa Cruz i februar og tiltrækker folk fra hele øen og og sågar fra hele verden, denne fest bør ingen, som er på ferie på Tenerife, gå glip af. Det centrale torv i Santa Cruz er overstrøet med dekoration og bugner af spændende boder, god musik og en sprudlende og anderledes feststemning.
 
Karnevallet på Tenerife
 
Karnevallet varer en uge og er fyldt med non-stop gadeaktiviteter, herunder bands, dansetrupper, fancy-kjole konkurrencer og parader med antikke biler. "Coso" er karnevallets vigtigste begivenhed og finder sted om tirsdagen. Det er en kæmpe parade og samtidig også den officielle lukning af karnevallet, og selvom det er slutningen, så er den helt spektakulær og det arrangement, som tiltrækker flest tilskuere i hele ugen.

Karnevallet i Cádiz 

Inspirationen til karnevallet i Cadiz kommer fra den italienske by Genova. Efter Amerikas opdagelse var Cadiz en meget vigtig handelsby, hvilket betød at mange italienere, særligt fra Genova, bosatte sig i denne smukke andalusiske kystby. Længsel efter de prægtige festligheder i forbindelse med karnevallet i Genova siges at være årsag til, at de italienske tilflyttere startede deres eget karneval i Cadiz. Det blev meget godt modtaget af de lokale beboere og det er siden vokset til at blive et af ​​de største karnevaller i hele Spanien.
 
Karnevallet i Cádiz
 
Til karnevallet i Cadiz er det ikke flotteste kjole eller jakkesæt, som skal medbringes. Her er udklædning i ordets forstand i fokus. Det gælder om at forvandle sig til en ny karakter, få sit “indre skjulte jeg” frem og kaste sig ud i festivitas med krum hals. På den måde bliver du en integreret del af galskaben og er ikke blot en tilskuer.  
 
Ligesom karnevallet på Tenerife er Cadiz karnevallet en fantastisk palet af musikalske grupper, dansetrupper, cirkusnumre, parader, flåde og fantastiske kostumer, som kan nydes af deltagere og tilskuere i hele 10 magiske dage.
 
Karnevallet i Cádiz

Karneval i Sitges 

Sitges er en af ​​Spaniens foretrukne destinationer for homoseksuelle. Karnevallet her er særligt flamboyant og prangende, nogen vil nok kalde det løssluppent på den festlige måde. I de 7 dage karnevallet varer, besøges denne lille festglade kystby af over 250.000 mennesker, som fylder gaderne med fest, farver og masser af musik. 
 
Karneval i Sitges
 
Paraderne til Sitges karneval er særligt imponerende, og til dette karneval kåres både en karnevalsdronning så vel som en karnevalskonge.

Karneval i Galicien

Karnevallerne i Galicien noget helt for sig selv. På galicisk kaldes de enten "Entroido" eller "Antroido", hvilket giver et hint om, at de er ganske forskellige fra karnevallerne i blandt andet Cadiz, Sitges og på Tenerife. Hver by i Galicien har deres eget karneval med deres eget særlige og meget anderledes tema, hvor disse ofte er af historisk eller traditionel karakter modsat de mere moderne karnevaller.
 
Peliqueiro, karneval i Galicien
 
I provinsen Ourense afholdes det største antal af de mest imponerende, anderledes og største af de galiciske karnevaller. Hvis du besøger dette område kort efter jul, kan du se forberedelserne til festlighederne folde sig ud i fuldt flor. En interessant detalje, Galicien er hjemsted for flere rekorder indenfor karnevaller. 
 
Peliqueiro, karneval i Galicien
 
Karnevallet i Xinzo er det karneval i Europa, som er blevet afholdt i længst tid, mens karnevallet i Laza er det ældste karneval i hele verden. Hovedpersonerne til dette karneval er "los peliqueiros", hvis udsøgt (og tunge) beklædning, som vejer næsten 20 kilo, består af en høj hovedklæde med pomponer, en maske, kort jakke, hvid skjorte og hvidt tørklæde, slips, bælte, snøret shorts med kvaster, røde strømper, strømpebånd og ornamenterede bukser.

Sardinens begravelse og afslutningen på karnevallet 

Uanset hvor du vælger at fejre karneval i februar i Spanien, så ender de alle på samme måde, nemlig med den lidt besynderlige tradition: "Entierro de la Sardina" (sardinens begravelse). Til dette afsluttende arrangement vil en kæmpe sardin lavet af klude eller papmache paradere gennem gaderne på en enorm vogn for blot at blive sat i brand som del af et stort bål og et spektakulært fyrværkeri.
 
Sardinens begravelse, Tenerife
 

Karnevallerne i Spanien byder på en mærkelig men fascinerende uge med masser af unikke fester og mærkværdige traditioner, som giver de besøgende en smag på Spaniens pragtfulde kultur og enorme kærlighed til at feste! Hvis du besøger Spanien i februar, så anbefaler vi, at du besøger en af ​​disse fantastiske gadefester og kaster dig ud i flere dages fest!