De bedste begivenheder i Spanien

Spanien, landet for fester og festivaler. Enhver landsby, uanset hvor lille den måtte være, har sin egen unikke fest. Men hvilke er de bedste, som du ikke må gå glip af? Vi har udvalgt de 13 bedste begivenheder! Er du klar til at feste og holde ferie på den spanske måde?

Tomatina

1. Påskeugen - La Semana Santa

Påsken i Spanien fejres en hel uge med fantastiske processioner og andre religiøse fejringer. Selv hvis ikke du er religiøs, er det en fest, du bør opleve mindst én gang i livet. De mest imponerende fejringer er uden tvivl påsken i Sevilla og påsken i Malaga

Broderskaberne i de vigtigste kirker bruger måneder på at øve sig, hvilket resulterer i en højtidelig og ærefrygtindgydende oplevelse. Tusindvis af mænd og kvinder marcherer gennem gaderne og bærer statuen af deres kirkes protektor flankeret af hundredvis af stearinlys. Denne begivenhed, selv om det måske lyder mærkeligt, er en af de bedste begivenheder for alle i Spanien: hele familier medbringer stole og snacks, og de slår sig på fortovet for at se de imponerende processioner.

Nazareno - et medlem af et broderskab til påske

2. Karneval

Vi tager fra det religiøse videre til det sjove. Farverige og rytmiske karnevaller er de mest ekstravagante fester i Spanien, hvor de største holdes på Tenerife og i Cadiz.

På Tenerife, karnevallernes hovedstad i Europa, har de dedikeret hele februar måned til fejring af karnevallet. Øen er fuld af kilovis af glitter og glimmer, sjov, farver og de mange deltagere, parader og fester tilbyder masser af underholdning. Det er en fest, som tiltrækker tusindvis af turister fra hele verden, som kommer for at nyde og deltage i en autentisk karnevalsoplevelse.  

Karnevallets dronning

Forestil dig et karneval med i den andalusiske kultur og atmosfære? Det er netop, hvad karnevallet i Cadiz tilbyder sine besøgende, hvor byen omdannes til en stor byfest med masser af musik, gøgl og glæde over hele byen. Gå ikke glip af denne fantastisk oplevelse, som fejres hvert år i februar. 

3. Papmache-figurernes fest - Las Fallas de Valencia

I midten af ​​marts eksploderer Valencia i en gigantisk fest i krudt og underholdning. Glem alt, hvad du har set hidtil, for ingen steder i verden afholdes en så speciel og fascinerende begivenhed som Las Fallas, som er blevet erklæret for “Immaterielle Kulturarv” af UNESCO.
 

I en hel uge er byen fyldt med flere meter høje, smukke og farverige figurer (Las Fallas), som er kreeret med satiriske og provokerende undertoner, med referencer til politiske og kulturelle ting, som er sket i det forgangne år. Hver og en af disse figurer er meget imponerende og detaljerede. At gå gennem byen fra falla til falla er en imponerende måde at opleve byen på.

Las Fallas i Valencia - Papmache-figurernes fest

Hver dag klokken 14:00 fejres de store figurer med fyrværkeri og masser af underholdning. Højdepunktet er dog den sidste nat, hvor alle papmache-figurerne brændes af i en fantastisk fest med masser af lys, lyd og fyrværkeri.

Las Fallas i Valencia - Papmache-figurernes fest

4. Tomatkrig i Valencia - La Tomatina

Har du nogensinde haft lyst til at kaste en stor moden tomat efter nogen? Så har du muligheden til begivenheden El Tomatina i Buñol! Denne festival er blevet afholdt i over 70 år, og hver sidste onsdag i august kaster tusindvis af mennesker tomater på hinanden til denne sjove og mærkværdige fest hvert år. 
 

Tomatkrigen La Tomatina er det sidste punkt og højdepunktet for en uge med masser af fester, traditionelle parader, messer og markeder. Madkampen er så original, forfriskende og sjov, at folk kommer fra hele Spanien for at deltage. Antallet af deltagere er begrænset til 20.000, og selvom det kan synes af mange, så bliver billetterne udsolgt på et øjeblik. Så hvis du vil til tomatfest i Buñol, så husk at køb din billet i god tid. 

Byen har dog endnu et fantasifuldt påfund i ærmet. Hvert år placeres der på byens torv en pæl indsmurt i sæbe med en god spansk skinke på toppen. Mon du er i stand til at klatre op på toppen og få fingre i den lækre præmie? 

5. Festival de los Patios i Cordoba

Maj er Cordobas måned, og Cordoba Patios Festival er kirsebærret på lagkagen for alle dem, der vælger at tilbringe et par dage i denne by. Festivalen foregår hvert år i begyndelsen af maj. I løbet af denne tid åbner ejerne af de smukkeste gårdhaver (patio) dørene til disse, så offentligheden kan besøge disse ellers skjulte perler, som normalt er lukket for andre end beboerne. 

Festivalen bringer glæde, musik og en stor mængde turister til Cordoba, som vil deltage i denne fantastiske farverige begivenhed. Det er ikke bare planteelskere, der vil nyde deres besøg i denne by, for Cordoba er kendt for sin gode mad, meget interessante historie og de mange steder, hvor man kan mærke den traditionelle andalusiske atmosfære. 

Gårdhave fuld af blomster, Cordoba Patios Festival

6. Byfest i Sevilla - La Feria de Abril, Sevilla

En af de skønneste begivenheder, som finder sted i 2021, er uden tvivl “La Feria de Abril” (aprilfesten). Den starter med tænding af lyset på den traditionelle indgangsport ved midnat, og i den følgende uge vil byen være fuld af farver, underholdning og den bedste andalusiske kunst såsom flamenco. 

Udover at nyde de mange spændende stande på messen, er disse dage nogle af de bedste til at opdage selve Sevilla. Hele byen summer af autentisk spansk festatmosfære. Når natten falder på, kan du i gaderne opleve spontane flamenco optrædener, som foregår rundt omkring i byen. Det er en oplevelse, som ikke kan beskrives med ord, du er nødt til at opleve det!

Feria de Abril - Seville

7. Hestetræf i Jerez - Feria del Caballo, Jerez  

Hvad kan du forvente dig af byfesten “La Feria del Caballo” i Jerez de la Frontera? En forunderlig fest med masser af flamenco, bedste andalusiske retter og naturligvis rigtig mange heste!

Under festugen er denne lille by et paradis for sanserne. Festen starten med lystænding af porten ind til festpladsen. Der vil være parader med heste og over 250 forskellige stande, som serverer lækre tapas. Gå en tur og nyd en af de mange optrædener med flamencodans. 

Ryttere i traditionel klædningsdragt

Alle er klædt på til lejligheden, kvinderne i de traditionelle flamencokjoler og og herrerne i tætsiddende bukser og kort jakke. Men det vigtigste er dog at more sig og nyde denne skønne lokale tradition fuldt ud. 

8. Byfest i Málaga - La Feria de Málaga

Byfesten Feria de Malaga i august strækker sig over en hel uge med masser af sjove aktiviteter i hjertet af Costa del Sol. Det er det bedste sted og tidspunkt på året til at slappe af og nyde en skøn ferie. Byfesten i Malaga er en af de bedste begivenheder om sommeren. 
 

Midt i august vil byens centrum være vært for “feria de dia” (dagsfesten) som er den mest traditionelle med gademarkedet, musik og traditionelle danse. Feria de noche (nattefesten) foregår derimod lidt udenfor byen, hvor der vil være et tivoli, madboder og telte med dans. 

Byfest i Málaga - La Feria de Málaga

9. Fest i Gracia-kvarteret - La Fiesta Mayor de Gracia i Barcelona

Sommeren igennem fejrer de forskellige kvarterer i Barcelona deres egne festivaler, men ingen er så speciel, kreativ og sjov som Fiestas de Gràcia, der afholdes i august.
 

Det fascinerende Gracia kvarter bliver en sand forestilling af farver, kunst og gøgl. Hver gade konkurrerer om at vinde førstepræmien for bedste og mest originale udsmykning, så alle, som besøger denne begivenhed, bliver forkælet med en sand visuel fornøjelse. Hver gang de besøgende runder et nyt hjørnet, trædes der ind en ny verden af farver og kreativitet.  

Fest i Gracia-kvarteret - La Fiesta Mayor de Gracia i Barcelona

Som om udsmykningen af gaderne ikke var nok, så afholdes der under Fiestas de Gracia også parader, udstillinger, correfocs (fyrværkeri), traditionelle markeder ... og om natten fortsætter alt det sjove med de mange koncerter, som organiseres på kvarterets mange pladser. 

10. Sankthansaften - La noche de San Juan

Der er en aften i Spanien, som er særlig speciel for alle: aftenen den 23. juni, Sankthansaften. Den markerer starten på sommeren og fejres som i Danmark med bål ved kysterne og mange steder også med fyrværkeri. 

Sankthansaften - La noche de San Juan

Sankthansaften er en magisk aften i Spanien, fuld af overtro. Mange hopper over bål og ved midnat går mange ud i havet baglæns, da det efter sigende skulle tiltrække held og lykke. I nogle dele af Spanien, såsom på den galiciske kyst, er maden en central del af fejringen. Her laves blandt andet sardiner, som steget i gløderne fra bålene. Andre steder, som i Barcelona og Valencia, er højdepunktet et gigantisk fyrværkeriet, som man ser allerbedst fra et højt punkt med udsigt ud over havet. 

11. Boloencierro i Mataelpino, Madrid

Forestil dig at du løber så hurtigt du kan, mens du bliver forfulgt af en kæmpe kugle på 3 meter i diameter og som vejer mere end 150 kilo vægt! Det er netop, hvad du kan opleve hver august til “Boloencierro” i Mataelpino, en landsby i bjergene i Guardarrama. Landsbyens borgere besluttede at udskifte encierro (tyreløb) med boloencierro, hvor forfølgeren er en enorm plastikbold. 

Løb fra bolden til Boloencierro i Mataelpino, Madrid

Børn kan også få lov til at føle adrenalinet ved at flygte fra bolde, men disse er meget mindre og malet i klare farver, så børnene bedre kan se dem. Er du klar til denne adrenalinfyldte begivenhed? 

12. Vinkamp i Haro - Batalla de Vino de Haro

Om morgenen hvert år den 29. juni i byen Haro i La Rioja samles mere end 10.000 mennesker i gaderne og på byens pladser med blot ét formål: at kaste med litervis af vin, indtil ingen mere er rene. 

Uniformen til denne vinkamp er helt enkelt typisk tøj fra Rioja: hvidt tøj og et rødt tørklæde. Men dette udseende ændres øjeblikkeligt efter starten på slaget, som markeres ved, at en raket eksploderer. En meget rammende måde at sætte slaget i gang på for umiddelbart efter eksploderer pladserne og gaderne i et sammensurium af vin og røde farver! 

Vinkamp i Haro - Batalla de Vino de Haro

Indtil de 40.000 liter vin, der er reserveret til denne fest, er opbrugt, vil orkestre ikke stoppe med at spille populær musik. Der er garanti for masser af sjov og spas til denne skøre begivenhed.

13. Bilbaos store uge - La Semana Grande de Bilbao

At tage til Bilbao er altid en god ide. Byen er levende og konstant i forandring og et skønt bekendtskab for dem, som gerne vil kende den ikke så solrige men stadigvæk spændende side af Spanien. 

I midten af august afholder Bilbao i Baskerlandet hvert år sin grandiose byfest Aste Nagusis eller Semana Grande (store uge). Festen varer hele ni dage, hvor der afholdes et væld af fester, koncerter, udstillinger, skuespil og hundredvis af populære aktiviteter i hele byen. Et af højdepunkterne er de vidunderlige natlige konkurrencer i fyrværkeri, som oplyser hele nattehimlen over byen.

PPå festens sidste dag vil der ikke være noget fyrværkeri. Som afslutning på festen vil La Marijaia (Semana Grandes maskot) blive sat på en lille flåde og sejlet ud i floden, hvor hun omspændt af flammer vil forsvinde for atter at dukke op til festen året efter. 

Aste Nagusia - “stor uge” på baskisk

Spanien tilbyder arrangementer og begivenheder for enhver smag, fra religiøse fejringer til skøre og mærkelige fester! Vi har her skrevet om 13 af de allerbedste, men der er mange flere, så det er blot om at gå på opdagelse. God ferie!