Mallorca vs Menorca: Hvilken ø er den bedste til din ferie?

Fantastiske Mallorca og pragtfulde Menorca, begge er solrige øer i Middelhavet. De har hver især mere end 300 solskinsdage om året - med en rekord på 12 timer om dagen om sommeren! 
 
Sant Vicenc Playa, Mallorca 
Mallorca og Menorca  tilhører begge øgruppen Balearerne og har en masse til fælles. Begge øer tilbyder de mest fantastiske strande og masser af attraktioner for en sjov ferie. Men hvad er det lige de tilbyder? Og hvad adskiller egentlig de to øer fra hinanden? 
 
Find ud af, hvilken en af ​​disse to øer, der passer bedst til din ferie på Balearerne med svarene på de ti spørgsmål nedenfor. De omfatter også lokale tips og information, så du kan få en dejlig ferie.

Hvilken ø ville du vælge til din ferie, hvis ...?

1. ... du hovedsageligt går efter strandene?

 
Strandene alene er en god grund til at besøge de Baleariske Øer. Mallorca er den største ø med en kystlinje på 555 km og et samlet areal på 3640 km². Der er lidt over 200 strande at vælge imellem. De mest berømte eller smukke strande kan findes i vores top 10 strande på Mallorca.
 
Playa de Es Trenc, Mallorca
 
Du kan bestille et sommerhus til leje på Mallorca for at nyde øens store udvalg og variation af strande, fra komfortable med masser af faciliteter til næsten uberørte strande omgivet af natur. Es Trenc, for eksempel, er helt vidunderlig med en sandstrand på næsten to kilometer med rent hvidt sand og klart turkis vand. Det er den slags strande, der gør Mallorca til en pragtfuld destination. Du kan nemt forledes til at tro, at du er i Caribien!
 
Mallorca - playa de Pollensa
 
Port de Pollensa er et andet eksempel på en af  Mallorcas meget fotograferede strande. Her kan du stå på stranden og nyde de smukke og fredelige Tramuntana bjerge i baggrunden samtidig med, at du har et væld af tilbud på stranden i form af masser af barer, restauranter, en marina, en promenade og andre faciliteter, herunder vandsport.
 
Mallorca har i mange år tiltrukket besøgende, nogle af de første danskere faldt endda for øen for over 50 år siden. Øen har også været et yndet mål for turister i længere tid end Menorca, hvilket betyder, at der som regel er flere faciliteter og muligheder for underholdning på de mallorcinske strande. Det betyder imidlertid også, at disse strande ofte kan være meget velbesøgte.
 
Cala Mitjaneta, Menorca
 
Menorca er Mallorcas lillesøster og mere stille med færre besøgende. Øen tilbyder alligevel mange strande på dens mindre og mindre befolkede område. Næsten 700 kvadratkilometer udgør øen - en femtedel af Mallorca - men alligevel med hele 216 kilometer kyststrækning.
 
På Menorca kan du vælge mellem over 75 strande hver dag. Mange af disse er små charmerende, skjulte "calas" eller sandede bugter mellem klipper med kun få eller ingen andre gæster, hvilket gør Menorca til et vidunderligt og afslappende sted at være. Menorcas topografi og natur er fantastisk for rejsende, der kan lide at vandre, gå ture og udforske hemmelige strande og bugter. For mere information om tilgængelighed og andre karakteristika, tjek vores guide til Menorca smukkeste strande.
 
Cala Macarella, Menorca
 
Nogle af de mest spektakulære strande på Menorca er Son Saura, Cala Turqueta og Cala Macarella. Den berømte strand, Cala Macarella, huser i samme bugt en lille lidt fjerntliggende nudiststrand med næsten samme navn, Cala Macarelleta, en lille detalje, som man nemt kan overse. Begge strande ligger omkring 16 km fra byen Ciutadella. 

2. ... du elsker at besøge hyggeligt byer og landsbyer på din ferie?

Palma er hovedstaden på de Baleariske Øer med den største population. Næsten halvdelen af ​​Mallorcas indbyggere er koncentreret her, hvilket gør Palma de Mallorca en livlig by med masser af ting at foretage sig. 
 
La Seu, Palmas katedral
 
Den mest berømte attraktion er uden tvivl La Seu, katedralen i Palma og symbolet for byen.
 
Palma er en behagelig by, som tilbyder en masse aktiviteter for de besøgende. Tag en spadseretur gennem de charmerende gader og langs Paseo Marítimo, en dejlig promenade langs havneområdet.
 
Porta de Sant Sebastià, Alcudia, Mallorca
 
Hvis du foretrækker mindre byer, kan du besøge en by som Alcudia, en smuk og velbevaret middelalderlig landsby med en marina og en skøn lang strand. En perfekt udflugt for hele familien!
 
Mahóns naturlige havn, Mallorca
 
Menorca har du også fantastiske strande og mange muligheder for skønne dagsture til landsbyer og byer. De største byer er Ciutadella og hovedstaden Mahón, begge har omkring 30.000 indbyggere - en del mindre end de næsten en halv million indbyggere i Palma de Mallorca.
 
Fordi de er relativt små er en udflugt til byerne på Menorca en afslappende oplevelse. Tag en dejlig spadseretur i den romantiske gamle bydel i Ciutadella. Eller vælg en bådtur fra den næststørste naturlige havn i verden, Mahón!
 
Binibeca, Menorca
 
Den maleriske hvidkalkede landsby Binibeca er også et af de steder, du ikke bør gå glip af på den østlige side af Menorca.

3. ... du ønsker underholdning eller tur i byen?

Mallorca Rocks, Magaluf
 
Besøgende, der elsker at gå i byen om aftenen og natten, vil sandsynligvis foretrække Mallorca. Især hovedstaden Palma de Mallorca har et livligt natteliv, og her finder du mange barer og natklubber såsom Try Tio’s og Pacha Mallorca.
 
Nætterne på Menorca er generelt mere stille. Berusede festende er langt fra almindeligt på denne ø. Mængden af steder for underholdning om natten er også temmelig sparsom. 
 
Cova d'en Xoroi, cave, Menorca
Foto: Cova d’en Xoroi
 
Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at lave på Menorca. Dens atmosfære beskrives undertiden som "hippieagtig", da mange af de sociale aktiviteter på øen ofte er ganske afslappende.
 
Et must for en aften i byen er Cova d'en Xoroi, øens meste berømte grotte. Den er blevet forvandlet til et diskotek, hvor du kan nyde en drink til afslappende musik, mens du nyder en smuk solnedgang. Når solen er gået ned, og natten begynder, ændres musikken og atmosfæren, hvor stedet enten afholder temaaften eller lader musikken vælges af en DJ. 

4. … du foretrækker lokale og autentiske oplevelser fremfor de mest besøgte?

Cala Macarelleta, Menorca

Strand og ro i naturen. Ifølge mange spaniere er Menorca er den mest autentiske af de Baleariske Øer. Dens landskab og strande er også vildere end Mallorcas.
 
Menorca føles som en helt anden verden, fuld af calas eller små strand og bugter, solskin og krystalklart turkis vand. Et rent paradis!
 
Playa de Formentor, Mallorca
 
Mallorca er mere tætbefolkede, men tilbyder også nogle dejlige rolige pletter. Der kan behøves lidt mere indsats for at finde dem - især i højsæsonen - men Mallorca har også uspolerede hjørner og uberørt natur, hvor du kan slappe af.
 
Alcudia
 
Både Mallorca og Menorca tilbyder besøgende rige mulighed for at nyde det lokale liv. Besøg de lokale markeder i byer som Palma og Alcudia på Mallorca, mere lokalt bliver det ikke. 

5. ... du ønsker at udforske den lokale gastronomi?

Vinture Mallorca

Mallorca og Menorca har fantastiske lokale gastronomiske produkter og retter, som bare venter på, at de besøgende opdager dem. Her kan blandt andet nævnes produkter som ost fra Mahón på Menorca og kagen Ensaimada de Mallorca. Du kan finde dem på de farverige lokale markeder eller smage dem på restauranter eller barer i landsbyerne og byerne på øerne. Du kan også tage på en ostesmagningstur eller vintur.
 
Der produceres vin på begge øer. Mallorca er den største producent, hvor de vigtigste vinmarker ligger i Binissalem og Santa Maria, men der er også andre og mindre vinproducenter spredt over hele øen.
 
Menorca har færre vinproducenter, men også her kan du tage på en vintur.  For vinentusiaster bør man huske at besøge vinproducenten Binifadet i den sydlige landsby Sant Lluis. Stedet har også en restaurant. 

6. … du kan lide at nyde naturen på din ferie?

Mirador de la Creueta o del Colomer, Serra de Tramuntana, Mallorca

De Baleariske Øer er mere end strand og sol. Sierra de Tramuntana er en næsten 100 km lang bjergkæde, som dækker omkring 30 procent af hele Mallorca. I 2011 blev dette landskab i og omkring Serra de Tramuntana erklæret et UNESCO World Heritage Site.
 
I disse bjerge er der pragtfulde udkigspunkter, hvoraf et af dem med den mest storslåede udsigt er Mirador de la Creueta. Blandt Tramuntanas bjerge finder du Puig Major, som er det højeste punkt på både Mallorca og de Baleariske Øer (1445 meter).
 
Deià, Sierra de Tramuntana, Mallorca
 
Foruden en betagende udsigt kan du også nyde romantiske landsbyer i Tramuntana-bjergene på Mallorca - fra Andratx til Deia og Pollensa. Alle ligger de smukt omgivet af en fantastisk natur, hvor du kan nyde masser af udendørsaktiviteter.
 
Naturparken Mondragó på Mallorca, som ligger langs imponerende klipper og tæt på idylliske hvide strande med turkis, krystalklart vand, er også et populært udflugtsmål. Parken ligger lidt væk fra alfavej, men alligevel finder mange vej hertil, og der kan være helt optaget omkring picnic områderne (merenderos) især i højsæsonen.   
 
Landskab, Menorca
 
Menorca er overvejende fladt med kun ét bjerg, Monte Toro (358 meter). Det ligger midt på øen, og på en klar dag kan du se omridset af hele øen Menorca fra toppen. Menorca er en lille ø, men tilbyder alligevel mange grønne områder, hvoraf mange afgrænses af små stenmure.
 
Takket være sin landlige karakter, mindre turisme og en lavere befolkningstæthed, er en ferie på Menorca ofte ensbetydende med ro og afslapning. Ønsker du at koble helt af, er det ydermere et oplagt valg at leje en feriebolig, så du får det maximale ud af denne skønne ø. 
 
Albufera des Grau - Lagoon, Menorca
 
Glem ikke at besøge S'Albufera Naturpark des Grau, Menorca største naturreservat på mere end 5.000 hektar. Det er levested for flere hundrede dyre- og plantearter, især vandfugle, og byder på smukke vandrestier
 
Faktisk blev hele øen Menorca erklæret et UNESCO Biosphere Reserve i 1993. Det forklarer, hvorfor der ofte ingen faciliteter er på strandene. Nogle gange er der af æstetiske grunde ikke engang skraldespande. Så vær forberedt og medbringe både madpakke og poser til at tage dit affald med dig.
 
Cala Fustam, Menorca
 
Næsten halvdelen af ​​Menorcas strande er ikke direkte tilgængelige med bil, og nogle få har kun adgang fra havet. Det forklarer, hvorfor mange både og yachts ligger forankret i mange bugter. En anden mulighed for at komme til strandene er i kajak.
 
Du kan selvfølgelig vælge at tage til de forskellige strande i bil, hvilket er den nemmeste og mest bekvemmelige måde at komme rundt på begge øer på. Men for at komme til Menorcas jomfruelige strande, kan du dog oftest nødt til at parkere bilen et stykke væk fra stranden og derefter gå dertil. Det er altid gåturen værd trods afstanden og besværet. Bare sørg for at du ikke behøver at bære for meget eller tag en god rygsæk med.

7. … vandre eller cykle er din yndlingsaktivitet på ferie? 

Camí de Cavalls, nordlige Menorca

Menorca er fantastisk til vandreture, cykling og ridning. Den mest berømte og populære vandrerute er Camí de Cavalls (betyder 'hestesti"), som er en 185 km sti, der løber langs kanten af øen.
 
Mallorca tilbyder Tramuntana bjergene mere udfordrende ruter, især for cyklister. Der er også en mere almindelig sti, Es Pla, som kræver en mindre indsats, og hvor du kan cykle fra landsby til landsby i et vidunderlig landskab!
 
 Vandretur i Tramuntana, Mallorca
 
Landskabet er meget smukt på De Baleariske Øer især om foråret, hvor der er mange blomster. Det er en god idé at holde en aktiv ferie her mellem september og juni, hvor der er færre rejsende, men stadig masser af dage med sol og lidt regn. Forår og efterår er også dejlige, hvor du kan  nyde strandene uden store folkemængder. 

8. ... du rejser med børn?

Mallorca og Menorca har et væld af strande og naturområder, hvor børn kan lege og nyde alle former for udendørsaktiviteter som ridning, snorkling, svømning og meget mere. Byerne er heller ikke for store men derimod ofte børnevenlige.
 
Cala Barques, Mallorca
 
Mallorca kan du finde et stort udvalg af strande, hvoraf mange er familievenlige med nem adgang, livreddere, masser af faciliteter og roligt, lavt vand, hvor børn kan lege og hygge sig uden fare for store bølger. Du kan ofte parkere tæt på strandene, og selv de mest uberørte strande på Mallorca kan tilbyde basale faciliteter.
 
Lille cala eller bugt, Menorca
 
Alligevel kan Menorca også være tiltrækkende for familie på grund af sin skønhed og ro. Det er sandt, at mange af sine uberørte strand og bugter, er sværere at nå, og at det til tider kræver en tur på mindst en halv time at komme dertil. Disse er ikke meget bekvemme for forældre med små børn, men den gode nyhed er, at der også er ganske fine strande på Menorca, som er perfekte for familier med børn.

9. ... du eller dine børn er fan af vandsport og andre udendørsaktiviteter?

Både i Cala Escorxada, Menorca

Menorca har måske ikke mange strande, som tilbyder forskellige former for vandsport, men en af de muligheder, som er flere steder, er at udforske det rolige, gennemsigtige hav langs de smukke strande i kajak. Sådan en tur er en fantastisk tur for hele familien.
 
Er du og familien mere til windsurfing, sejlads eller vandski, bør du besøge Ses Salinas og Fornells i nord med dens spektakulære bugt. Du kan også smage fantastisk middelhavsmad i havnen i den hvide fiskerby Fornells. Vi anbefaler den lokale ret Caldereta de Langosta, som er en gryderet med hummer!
 
Cala Galdana fra el Mirador de Sa Punta, Menorca
 
Cala Galdana i Menorca er en anden stor strand kendt for sine fremragende faciliteter, herunder vandsport.
 
Menorca er perfekt til snorkling og dykning. Det varme turkisblå vand byder på mange grotter, farverige fisk og endda skibsvrag, som du kan udforske.
 
Snorkling, Es Trenc
 
Mallorca er også fantastisk til dykning og snorkling. Der er en masse steder, hvor du kan nyde vandsport, og du kan her også vælge udendørsaktiviteter såsom canyoning og klatring. Her er masser af muligheder!

10. ... du tager en interesse i lokale traditioner og fester?

Jaleo hestefestival, Menorca

Menorca er en ø med en unik tradition for underholdning og opvisninger med heste, traditioner som går tilbage til middelalderen. "Jaleo' er en spektakulær festival med heste på Menorca, som afholdes om sommeren, og selv for ikke-heste interesserede er denne festival meget seværdig. Den fejres på forskellige datoer i forskellige byer og landsbyer over hele øen.
 
Mallorca Ses Salines er det eneste sted på Mallorca, som har overtaget denne særlige tradition  fra Menorca. La Festa del Cavall de Ses Salines finder sted i august hvert år.
 
Vi kunne blive ved med at omtale skønne festivaler, da beboerne på de Baleariske Øer ikke er anderledes end resten af den spanske befolkning, når det kommer til deres kærlighed til fest! For flere festlige begivenheder, tag et kig på den kulturelle dagsorden på ​​de Baleariske Øer.
 
Uanset hvilken ø du vælger, vil du ikke kede dig. Mallorca og Menorca har begge to
unikke ingredienser til masser af fantastiske oplevelser. Så uanset hvor du vælger at leje et sommerhus på de Baleariske Øer, vil du helt sikkert få en uforglemmelig ferie.
 
Udover fantastiske strande og et betagende bjerglandskab anerkendt af UNESCO, tilbyder Mallorca en pulserende hovedstad og et fantastisk natteliv og underholdning. Palma de Mallorca er endda rost af pressen som et af ​​de bedste steder i verden at bo.
Menorca, på den anden side, giver ægthed og ro på en lille tyndt befolket ø, og øen er som helhed anerkendt som et UNESCO Biosphere Reserve. Den er fuld af hemmelige paradisiske strande og bugter med flere autentiske små byer og landsbyer placeret på smukke steder på øen.