Se Andalusien fra en ny vinkel med 360 grader-fotos

Vi har været rundt i det sydspanske landskab og taget en serie 360 graders billeder, der giver dig et smugkig på Andalusiens smukkeste natur.

Du kan se billederne i fuld skærm via "Vis i Google Maps" eller via linket under hvert billede.

El Acebuchal 

 
Den lillebitte landsby El Acebuchal ligger otte kilometer fra bjergbyen Frigiliana, i hjertet af naturparken med det mundrette navn Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Acebuchal kan høres omtalt som 'spøgelsesbyen' eller 'den skjulte by'. Den har bevaret sin traditionsrige kultur, men mange turister har efterhånden fundet vej ad den kringlede grusvej, der fører op til landsbyen.
 
Acebuchal er et skønt sted at tilbringe et par timer med en god frokost, en vandretur eller en tur til hest i de omgivende bjerglandskab. Byens eneste restaurant serverer helt enestående, hjemmelavet mad - reservér evt. i forvejen og huske at medbringe kontanter.
 

Den spanske kork-eg

Spanien er verdens største producent af kork.

Den betydningsfulde titel blev en realitet i 2003 som følge af ulykkelige omstændigheder, da voldsomme brande hærgede Portugals skove. Kører man gennem det vestlige Andalusien, særligt i bjergområdet Sierra de Aracena, kan man med egne øjne se de enorme skove af korkeg. Særligt én af skovene er endnu mere betagende end de andre; den majestætiske Parque Natural Los Alcornocales, nordvest for Gibraltar. Det er en af de største korkskove i verden og den største i Spanien.

Man fælder ikke korktræer, men bruger blot barken, som træet regenererer på 9 år. Man samler kork i sommermånederne, typisk mellem 15. juni og 15. august. Kork-skærerne - som har to års specifik uddannelse - arbejder i hold af fem personer, og de bruger æsler til at transportere korken ud af skoven.
 
Billedet ovenfor forestiller en samling korktræer i Serranía de Ronda. Der er noget ærefrygtindgydende ved at være tæt på disse meget gamle træer, har har overlevet flere hundrede års historie.

Ardales-søerne

På jagt efter et idyllisk picnic-spot?

Her er et af Malagas bedste, kun 45 minutters kørsel fra byen.

En dag ved Ardales-søerne er alletiders alternativ til en strandtur - her er færre mennesker, friskere luft og helt enestående naturomgivelser. Temperaturerne kan godt nå langt over 30 grader om sommeren, men så er der ikke langt til en forfriskende dukkert.

Ardales ligger i naturparken Desfiladero de los Gaitanes, ikke langt fra El Chorro og den berømte Caminito del Rey. Det er et sandt paradis til alt fra en fredelig picnic til en aktiv dag med mountainbiking, kajaksejlads, svømning, vandring og klatring - faktisk har egnen nogle af verdens bedste klatreruter!

Billedet er sat sammen af to fotos - klik på linket for at se begge billeder for sig.

El Torcal Naturreservat

Velkommen til Landet for længe siden!

Naturreservatet El Torcal ved Antequera er et af de mest betagende naturområder i Andalusien, og det er intet mindre end et geologisk vidunder. De bemærkelsesværdige stenformationer er formet gennem mere end 100 millioner år og er nogle af de mest spektakulkære i Europa. Der er tale om et såkaldt karstlandskab, betegnelsen for et område af bløde stenarter (typisk kalksten), der er formet af vind og vejr, herunder særligt floder og vandløb.

Der er anlagt tre vandreruter i området. Den gule og den grønne rute er let tilgængelige, og de tager 1-2 timer at gå. Terrænet er ujævnt visse steder, men er hverken stejlt eller meget udfordrende, så de fleste vil kunne være med.
 
Den tredje rute, den røde, er officielt lukket og kan kun tilgås med særlig tilladelse under ledelse af en guide. Den røde rute er væsentligt længere og hårdere, men byder også på den mest spektakulære udsigt.
 
El Torcal er alletiders sted at tage eventyrlystne børn med på en uforglemmelig dagstur.
 
Læs mere og få praktisk information i denne artikel om El Torcal.

Río Genal-floden

Ren idyl ved den reneste flod...

Efter sigende er floden Río Genal en af Europas reneste floder. Det er under alle omstændigheder et skønt område til en dags- eller weekendtur, og der er mulighed for at campere i området.

De små søer undervejs langs floden er på de færreste turisters køreplan, så egnen frekventeres primært af lokale, og der er ganske fredeligt. Den nærmeste større restaurant er Venta de San Juan, lige uden for landsbyen Jubrique.

Ovenstående foto blev taget en tidlig morgen, lige inden en kold dukkert!

Cerro Coros-bjerget i Sierra de Grazalema

De fleste, der kører gennem Grazalemas bjerge, gør holdt ved udsigtspunktet nær passet Puerto de Las Palomas. Dette sted er kendt for at have områdets bedste udsigt! Det ligger i 1350 meters højde og er således Andalusiens næsthøjeste bjergpas.

Når man står på den naturlige platform og skuer ud over dalen, kan man lige på den anden side af vejen se et højere bjerg. Dette bjerg er Cerro Coros, som man kan bestige hvis man er frisk på en gedigen vandretur til toppen. Strabadserne bliver til gengæld vel belønnet, for udsigten er helt ubeskriveligt smuk!

De fleste vil kunne klare turen til toppen, men det anbefales kun at gøre det i tørt, mildt vejr, da man er meget udsat ved både regn og stærk sol - og vejrforholdene skifter hurtigt i disse højder.

Zahara de la Sierra, Cádiz

På toppen af verden...

Andalusien er kendt for sine bedårende hvide landsbyer. Nogle af de mest charmerende finder man i den vestlige provins Cádiz. Om det er lyset, arkitekturen, landskabet eller de smukke ruiner af mauriske borge er ikke til at sige, men Cádiz kan noget helt særligt. Mange af de mindre landsbyer er stadig helt uspolerede, og her kan man virkelig fået et kig dybt ind i spansk kultur.

Her kan du læse om Zarahara og hvordan du kan kombinere et visit til landsbyen med et roadtrip fra Malaga til Cádiz.

Fotoet er taget fra toppen af det bjerg, Zahara de la Sierra er bygget på - ved siden af den mauriske borg, der blev bygget i det 14. århundrede. Det var et af de vigtigste forsvarsværker i Andalusien, som beskyttede Ronda og Malaga fra de kristnes angreb. I dag er det et af mest fredfyldte steder i Cádiz, og solnedgangene heroppefra er ganske betagende.

Río Majaceite-floden, Benahamona

Sydspanien har adskillige ikoniske floder, der om sommeren omdannes til interessante "vandreruter" (våde sko må påregnes!). De større af dem bliver brugt til udøvelsen af den populære sport canyoning.En af de mest familievenlige ruter er i Rio Chillar i Nerja.

En anden meget populær rute findes i nationalparken Grazalema langs Río Majaceite, hvor billedet ovenfor er taget. Denne rute starter i den lille landsby Benahamona (navnet betyder 'Muhammeds sønner') og ender i den billedskønne landsby El Bosque. Undervejs krydser I et fantastisk frugtbart landskab med bl.a. tunneler af vegetation og hængebroer.

Så pak badetøjet og madpakken i rygsækken og tag en dag væk fra civilisationen.

Playa del Cañuelo, Costa del Sol

Playa El Cañuelo er uden tvivl en af Andalusiens bedste strande. Den ligger i naturparken Los Acantilados de Maro, omtrent 15 minutters kørsel fra Nerja.  Denne del af Costa del Sol er utroligt smuk, og man kan bruge det meste af ferien på at udforske de forskellige strande og landsbyer.

 Der er et utal af små, skjulte bugter, hvoraf de fleste er åbne for - men ikke forbeholdt - nudister. Mange af dem ligger også neden for en skrænt, der kan gøre det lidt besværligt at komme dertil. Om sommeren er der ingen adgang for biler i Acantilados de Maro-parken.

Des sværere adgang, des smukkere er stranden. Med undtagelse af Playa del Cañuelo! Den er familievenlig, ren og har to restauranter. Man sparer den besværlige gåtur, da der går shuttlebusser ned til stranden. Vandet er exceptionelt rent, så tag snorkeludstyr med!

Læs mere om Playa del Cañuelo.

Pinsapo - Sierra de las Nieves Natural Park

Det spanske fyrretræ, Abies Pinsapo er et af de mest beskyttede træer i verden. Det har rødder tilbage til istiden, men i dag finder man kun store områder af pinsapo tre steder: Naturparken Sierra de las Nieves, Naturparken Grazalema og i Rif-bjergene i Marokko.

Mange betragter pinsapo'en som Andalusiens 'nationaltræ'. Det er genstand for stor stolthed og er strengt beskyttet. De mest tilgængelige områder af pinsapo-skov er i Grazalema, hvorfor dette område også er under strengest kontrol. Man skal derfor have særlig tilladelse for at få adgang til skoven, undtagen i vintermånederne.

Fotoet er taget i Sierra de las Nieves, som er kategoriseret af UNESCO som biosfærereservat. Naturparken ligger 50 km nord for Malaga by. Man kan se pinsapotræer flere steder i parken, men der er kun adgang til fods.

Monte San Antón - Malagas tagterrasse

Malaga by er omgivet af bjerge, der giver let adgang til udfordrende vandreture og spektakulære udsigter. Det meste kendte bjergområde er Montes de Malaga, men efterhånden som man lærer Malaga godt at kende, kan man få adgang til mere isolerede og ubetrådte tinder.

En af dem er Monte San Antón nord for boligkvarteret Pedregalejo. Man kommer dertil ved at køre op gennem villakvarterene på bjergets skråning og gå de sidste par kilometer rundt langs toppen.

Vi tog en lang frokostpause fra kontoret og var oppe og nede igen på knap halvanden time!