Spanien fra en ny vinkel - 10 vidt forskellige ferieideer

Asturias, Picos de Europa hiking

 

Fra de højeste tinder i nord til de paradisiske strande i syd...

Fra pittoreske landsbyer til pulserende storbyer...

Fra hæsblæsende sportsbegivenheder til den ypperligste gastronomi...

 

Spanien har det hele!

 

Her får du 10 vidt forskellige forslag til, hvor og hvordan du kan holde ferie i Spanien - hvad enten du rejser med din partner, familie eller venner.

1. Enoturisme: Vinsmagning i Ronda

Bodegas Schatz, vin i Ronda

Er ferie i dine øjne lig med natur, god mad - og ikke mindst den gode vin, der hører sig til?

I den nordlige del af Malaga-provinsen ligger Ronda, en hyggelig by på en klippetop omgivet af marker, bjerge og vinplantager. Her produceres adskillige vine med interessante historier om alt fra tyske prinser til barfodsmunke (du kan læse historierne i vores artikel om vinturisme i Ronda).

Udover rundvisninger og vinsmagninger på de traditionelle bodegas byder Ronda også på flotte naturoplevelser. Var det noget med en tur i luftballon eller motordrevet hangglider? En køretur i en i buggy? Eller en gedigen cykeltur i det storslåede landskab?

Ronda har noget for enhver smag!

2. På fotojagt: Cabo de Gata

Nationalparken Cabo de Gata, Almería

Foto: Juan García-Gálvez

Nationalparken Cabo de Gata i Almería-provinsen byder på nogle af kystens mest bjergtagende udsigter over alt fra kridhvide sandstrande til klipperev og vulkansk landskab. Ikke overraskende er området kendt for sit store udbud af fotokurser!

I de smukkeste af nationalparkens mange bugter finder I de berømte og utroligt fotogene strande Playa del Mónsul og Playa Los Genoveses. Og i den sydligste del af Cabo de Gata findes et udsigtspunkt med kig over et imponerende rev med vulkansk oprindelse,  Arrife de las Sirenas. Særligt om eftermiddagen er lyset helt spektakulært!

Læs om endnu flere storslåede naturoplevelser i Cabo de Gata.

3. Med vandrestøvlerne på: Picos de Europa

Asturien, Picos de Europa vandretur

Glemmer du alt om hverdagens trængsel, når du traver kilometer efter kilometer ad stenede stier, omgivet af den øde natur? Så er Picos de Europa det helt rigtige sted at holde ferie!

Det nordspanske landskab er milevidt - også i overført betydning - fra Sydspaniens hvidvaskede landsbyer og paradisiske sandstrande. Der er et utal af vandreruter, som fører gennem det mørkegrå klippelandskab forbi frodige marker, dybe skove og blanke søer - krydret med nogle ubeskriveligt smukke udsigter.

Dette paradis for vandrere og naturelskere ligger lunt i smørhullet mellem regionerne Asturien, Cantabrien og Castilla y León.

4. Romantik i luften: San Sebastian

Zurriola, San Sebastian

Der findes mange romantiske byer, men San Sebastian er nu helt sin egen.

Om det skyldes den elegante arkitektur, de imødekommende indbyggere, den ypperlige gastronomi eller den storslåede natur omkring byen, er svært at sige - men San Sebastian er en enestående by, som du med fordel kan opleve sammen med din partner!

Byen ligger på den nordspanske kyst i selvstændige region Baskerlandet. Regionen er kendt for sin spektakulære natur og gastronomi, og dette er et oplagt tema for ferien i San Sebastian - eller Donostia, som byen hedder på baskisk. Gå lange ture på stranden hånd i hånd, tag på eventyr i det spektakulære nordspanske landskab og nyd et delikat måltid på en af byens stjernespækkede restauranter - selv maden er en oplevelse på disse kanter!

Læs mere om, hvad I kan lave i San Sebastian.

5. Gastronomi på højt plan: Málaga

Udsigt fra en af Málagas tagbarer

Málaga har de senere år udviklet sig til en førsteklasses feriedestination.

Byens myndigheder arbejder tilmed på at blive blandt de 10 bedste feriebyer i Europa i år 2020. Med renoveringen af havneområdet og den smukke promenade Muelle Uno har Malaga rullet den røde løber ud for tusindvis af turister, der kommer for at opleve Costa del Sol's gastronomiske og kulturelle højborg.

En af de store attraktioner - udover byens mange museer - er den unikke kombination af innovative og traditionelle kreationer, man finder på Malagas kulinariske scene. Frisk fisk og skalddyr slår tonen an, bl.a. ledsaget af  den berømte spanske skinke, smagfulde gedeoste og det legendariske Malaga-lam, chivo lechal.

Hvis I for alvor vil opleve Malaga, må I tage jer tid til at sidde lidt i skyggen på en eksotisk strandbar og nyde de friskfangede sardiner og ansjoser grillet over åben ild. Eller I kan slå jer ned på en barstol og nyde den mest smagfulde ost og skinke sammen med god lokal rødvin eller øl.

Få tips til, hvor I kan få de bedste kulinariske oplevelser på 10 af Malagas bedste tapasbarer.

6. Fart over feltet: Moto GP 2015

Motogp

Skal der fart over feltet, kan I lægge ferien samtidig med motorcykelløbet Moto Gran Premio.

Moto GP er et hæsblæsende event, hvor tusinder af motorcykelentusiaster samles for at hylde deres helte og tilbringe en weekend uden fartgrænser. Der afholdes løb flere forskellige steder i Spanien, så I kan frit vælge hvor I har lyst til at holde ferie.

Jerez lægger bane til årets mest berømte løb i maj (Gran Premio bwin de España), og her kan I holde ferie tæt på nogle af Spaniens bedste strande, kendt for de gode surfing-forhold. I juni står Catalonien for skud, så I kan kombinere med Costa Bravas smukke strande eller Barcelonas storbyliv. I september kommer løbet til Aragón, en af de mindst turistede egne af Spanien. Og sidst men ikke mindst er Valencia vært i november 2015 (læs denne guide til at se Valencia på 3 dage).

hjemmesiden for Moto GP kan I se nærmere detaljer om, hvor og hvornår løbene afholdes.

7. Ferie i eventyrland: Las Alpujarras

Las Alpujarras - Capileira

Las Alpujarras er et af de smukkeste bjergområder i Andalusien, beliggende midt mellem provinserne Granada og Almería, syd for skisportsstedet Sierra Nevada.

Hvis I vil have en pause fra civilisationen kan I i Las Alpujarras få en fornemmelse af det traditionelle liv på landet, formet af hundreder af års primitivt landbrug og en baggrund med arabisk kultur. Først for godt 20 år siden blev vejene asfalteret, så større lastbiler fik adgang til området, hvilket åbnede op for en betydelig modernisering. Men traditionerne holdes i hævd, og mange af de lokale har bevaret deres traditionsrige livsstil.

Om vinteren bliver området ofte sneet til, men om foråret står Las Alpujarras i fuldt flor med mandeltræernes hvide og lyserøde blomster, rislende kilder af smeltevand og frodige skove. De mange små hvide landsbyer med stenbelagte gader har hvert deres særpræg, fra vand-byen Lanjarón til tæppe-byen Capilera og skinke-byen Trevélez. Det er bare med at finde din egen favorit!

8. Mad sand mellem tæerne: Costa Brava

Tossa de Mar-fortet

Costa Brava - som har sit navn efter sin storslåede natur ('brava' betyder modig eller brav) - er garant for smukke strande og de hyggelige små byer, der hører til. Dette stykke af Spaniens østkyst, som strækker sig fra Cadaqués i nord til Blanes i syd er domineret af pragtfulde strande. Landskabet består af en række små bugter og skønne små fiskerbyer - alletiders ramme om en hyggelig, afslappende ferie.

Et par eksempler på typiske kystbyer, som fortjener et visit, er Cadaqués - hvor kunstneren Salvador Dalí boede i en periode - Begur med sine charmerende små gader og Roses med sit livlige havneområde. I bør heller ikke gå glip af Tossa del Mar, som stadig er omgivet af den oprindelige middelalderlige bymur. Er I på familieferie, kan det anbefales at besøge Blanes, som er rig på underholdning for store og små.

Lad jer inspirere af vores store udvalg af ferieboliger på Costa Brava.

9. Udforsk kulturhovedstaden: Madrid

Madrid - Gran Via

Hvis I er til museumsbesøg, teaterstykker, slentreture i parken og rigeligt af god mad, er Madrid det perfekte sted at tage på ferie. Her er kulturen i centrum, og udvalget af aktiviteter er uendeligt; fra finkulturelle kunstudstillinger til et kig ind i hverdagslivet på Rastro-markedet.

For de modige kan byen udforskes på cykel, men selvom myndighederne har igangsat adskillige tiltag for at gøre byen cykelvenlig, er det ikke just et paradis for cyklister. Man kan dog nemt og sikkert tage på en en guidet cykeltur rundt i byen.

Madrid er fyldt af verdensberømte kulturperler som Museo Reina Sofia og Kongepaladset, men vil man have en pause fra den travle storby kan man finde et stille hjørne i Parque Retiro eller udforske byens mindre museer.

Læs mere om byen I vores artikel Madrid på 3 dage.

10. Kvalitetstid med familien: Menorca

Cala Macarelleta - Menorca

På Menorca er I er garanteret fantastiske ferieminder for livet!

Denne smukke lille ø ligger lidt isoleret fra sine større søstre blandt de Baleariske Øer. Man glemmer nemt, at man overhovedet har civilisationen inden for rækkevidde, når man sidder i en lille bugt med kridhvidt sand mellem tæerne og krystalklart vand så langt øjet rækker.

I kan også tage på eventyr i ørkenlignende landskaber og blandt præhistoriske megalitter (store stenkonstruktioner). Eller I kan besøge den utroligt charmerende by Ciutadella, som bl.a. er centrum for Menorcas hummerfiskeri. På sydøen finder I hovedstaden Mahón, hvis 5 km lange havn er en af verdens største naturlige havne.

UNESCO udnævnte Menorca til Biosfære i 1993 på grund af øens forskelligartede miljøer og storslåede natur.

--------

Uanset jeres præferencer har Spanien noget at byde på. For børn og voksne, strandløver og eventyrere, gastronomientusiaster og sportsinteresserede.

Hvilken side af Spanien vil I opleve på jeres næste ferie?