Cykelferie i Spanien

Cykelferier bliver mere og mere populære. Den stigende interesse for en sund, grøn og bæredygtig livsstil får flere og flere mennesker til at benytte deres cykler ikke blot som transportmiddel til og fra arbejde men også i stigende grad til spændende dage i naturen, ferie og familieudflugter.

Cykling giver dig muligheden for at komme rundt i smuk natur og nyde den i dit eget tempo. Mange cykelentusiaster ser mod Spanien, når de vil deltage i et spændende cykelløb eller blot ønsker at opleve fantastiske landskaber på en bæredygtig og aktiv måde. Denne guide har de mest populære og spektakulære cykelruter i Spanien, hvor nogle er mest velegnede til cykelentusiaster, mens andre er ideelle til en sjov familiedag i naturen. Hvilken rute vil du opleve først?

Camino Frances

Camino de Santiago er en af ​​de mest populære pilgrimsruter i verden. Camino Francés er det afsnit, der går fra Roncesvalles i Nordspanien lige ved den franske grænse til Santiago de Compostela. Med sine cirka 800 km er det en af ​​de mest populære ruter for dem, der agter at nå Santiago de Compostela på cykel.

Langs denne rute vil både gående og cyklende pilgrimme opleve nogle af de mest imponerende landskaber i Spanien med muligheden for at udforske gamle byer, slotte og klostre.

Ruten er ikke særlig vanskelig, men der kræves dog alligevel en god fysik på grund af længden. Langs ruten kan du drage fordel af den husly, der tilbydes på de mange pilgrimsherberge. Her har du muligheden for at nyde en kold øl og hygge dig med andre pilgrimme efter en lang dag med cykling og måske endda få et par tips.

CiclaMadrid

CiclaMadrid er en 420 km lang rute, der er opdelt i 17 etaper. Denne rute forbinder Madrid by med verdensarvsteder, landskaber og naturparker, hvor du passerer slotte, fæstninger, hvidkalkede landsbyer, klostre, vingårde og vinmarker.

Du kan tage forskellige dele af ruten afhængigt af, hvad du vil se, og hvem du cykler med. Ruten i Aranjuez-regionen er ideel for grupper af venner og familier, da den ikke er mere hård end man godt kan tale sammen undervejs. Der er bakker, flade veje, olivenlunde og steder at stoppe for forfriskninger. For dem, der foretrækker mountainbiking, er ruten i Sierra Norte de Madrid fremragende. Ruten går gennem fantastiske landsbyer som Patones, der er beliggende på en bakketop. Her er maleriske stenhuse og gode steder at stoppe for at spise og holde et velfortjent hvil

Via Verde de Ojos Negros

Den længste Via Verde (grønne vej)  i Spanien er Via Verde de Ojos Negros. Den er 160 km og løber på restaurerede jernbanespor, der krydser provinserne Teruel, Aragon og Valencia. Jernbanen blev engang brugt hovedsageligt til industrielle og kommercielle formål, men er ikke længere nødvendig på grund af det forbedrede og udbyggede vejsystem. Dette spor blev bygget til at transportere materialer til minedrift og minearbejdere mellem Sierra Menara-minerne og Valencia.

Ojos Negros tilbyder en behagelig overflade at cykle på med lange asfalterede strækninger og stier med komprimeret jord. Den løber gennem utallige beskyttede naturområder og en mange typer af landskaber. Ruten er perfekt til at kombinere en strandferie i Valencia-området med sport og sightseeing. Vælg at tilbagelægge den del af Via Verde, som løber ved Sagunto, hvilket vil give dig mulighed for at besøge de historiske byer Segorbe og Jerica, der ligger 20 km inde i landet, og som er fulde af historiske seværdigheder.

Camino del Cid

Denne meget lange rute (ca. 2000 km) skjuler et rigtig eventyr, ikke kun på ruten, hvor den første sektion løber gennem nogle af de mest fascinerende og isolerede områder i det nordvestlige Spanien, men også på grund af den legende, der ligger bag. Ruten er opkaldt efter historien om El Cid Campeador, en ridder fra det 11. århundrede, der blev forvist fra sit land og efter en lang pilgrimsrejse sluttede med at erobre Valencia.

Ruten er opdelt i 10 sektioner, hvor hver del er mellem 60 til 350 km. Ruten strækker sig over et stort område fra Burgos som det mest nordlige punkt og Orihuela (Alicante) som det sydligste punkt. Ruten er ikke særlig krævende og kan nydes af både amatører og familier med børn såvel som af langdistancecyklister. Ruten krydser mere end 60 naturområder, 8 spanske steder, der er erklæret af som verdensarv af UNESCO samt middelalderlige slotte, tårne, romerske og arabiske bygninger og utallige landdistrikter.

Ruta de Don Quijote

Consuegra, Castilla-La Mancha

At udforske Spanien på cykel er en god måde at opdage den spansk kultur på. På denne rute vil du se de steder, der hører til den mest berømte spanske roman: Don Quixote. I 2005 i forbindelse med 400-årsdagen for romanens udgivelse, blev en rute med de vigtigste steder i bogen og i Cervantes liv lanceret.

Ruten strækker sig over 2500 km veje i Castilla-La Mancha-regionen, og ruten kan opdeles i 10 kortere stier, der hver passerer gennem nogle af Spaniens smukkeste landsbyer og pragtfulde landskaber. De steder, der især er værd er besøge, er de historiske byer (Albacete, Toledo, Ciudad Real og Zaragoza), de smukke middelalderlige byer (Almagro, Puerto Lapice, Argamasilla de Alba, Toboso) og den fantastisk natur især ved Campo de Criptana, stedet for bogens berømte kamp med vindmøller.

Sværhedsgraden er lav til medium, da det meste af ruten er flad. Husk, at regionen kan være rigtig varm om sommeren, og at størstedelen af ​​overfladen er komprimeret jord, så det kan blive meget mudret i regn, hvilket området normalt oplever om foråret og om efteråret. På disse tidspunkter er ruten bedst til mountainbikes

TransAndalus

TransAndalus er en spektakulær cirkulær rute, der strækker sig over 2000 km og løber gennem hele regionen. TransAndalus går igennem alle de andalusiske provinser og de vigtigste byer i Andalusien. Den er en fantastisk måde at opdage noget af alt det skønne, som det sydlige Spanien har at byde på med et overflødighedshorn af naturlige vidundere samt kulturelle og historiske seværdigheder.

Denne rute er omfattende og tilbyder en blanding af afmærkede og ikke-afmærkede sektioner, så det er vigtigt at få de rigtige indikationer om adgangspunkter og ruter fra den officielle webside. Når du tager denne rute, har du muligheden for at bo på nogle af de bedste steder i det sydlige Spanien. Et af de smukkeste landskaber langs denne rute er Cabo de Gata i Almería. Vær opmærksom på, at om sommeren stiger temperaturerne til brændende højder, så denne rute er bedst om foråret eller efteråret. Den er også velegnet til mountainbikes og vandrere i god form. 

Via de la Plata

Via de la Plata er en del af Camino de Santiago-netværket. Ruten forbinder Sevilla med Santiago de Compostela og løber gennem landet fra syd til nord, hvor den krydser Andalusien, Extremadura, Castilla y Leon og Galicien.

Ruten kan køres på cykel og er 960 km lang. Det er ikke en nem rute, da den består af en blanding af landeveje, grusveje og smalle stier i bjergene. Klimaet ændrer sig radikalt fra nord til syd, hvilket kan gøre forberedelsen til turen lidt udfordrende. Ruten giver mulighed for at besøge nogle af de smukkeste historiske spanske byer: Sevilla, Merida, Caceres, Salamanca, Zamora og Astorga. Ruten er en gammel romersk vej, men ruten var sandsynligvis allerede i brug i forhistorisk tid.

TransCantabrica

Denne rute er ideel til naturelskere og mountainbikere, da den tilbyder udfordrende og smukke 600 km med grusveje og smalle stier, der løber gennem skovene og bjerglandskaber i Galicien. Ruten starter i Piedrafita del Cebrero (Lugo-provinsen) og slutter i Reinosa (Cantabria) efter at have krydset bjergkæden Cordillera Cantabrica, hvor man kommer op i 2500 meters højde. For at cykle i det bedste vejr anbefales det at tage turen om foråret eller om efteråret. Ruten er fysisk krævende men er dog ikke forbeholdt professionelle cyklister. 

Lanzarote Cycling Circuit

Takket være det fantastiske klima og overflod af gode landeveje og grusveje er Lanzarote et ægte paradis for cykelentusiaster. Hele øen blev erklæret for et UNESCO biosfærereservat i 1993 og byder på en unik natur bestående af vulkanske landskaber og ørkenlignende områder.

Du må ikke gå glip af turen til La Graciosa, en holme, der ligger blot et par kilometer ud for øens nordlige kyst. Du kan tage din cykel med på færgen, der forbinder Lanzarote til Caleta de Sebo (den eneste havn på La Graciosa) og nyd, at der er forbud mod at medbringe egen bil, hvilket gør det meget sikkert at cykle rundt på øen. Nyd udsigten og de mange virkelige smukke og isolerede bugter, som du kan udforske i total stilhed. 

Via Verde del Aceite

Via Verde del Aceite er en nem og indbydende rute perfekt til familier med børn. Du vil opleve denne ofte oversete del af Andalucia, som er hjemsted for nogle af de fineste spanske olivenolier. Via Verde del Aceite, der løber gennem nogle spektakulære landskaber, er 120 km lang. Den starter i Jaen og slutter ved togstationen i Puente Genil i Cordoba provinsen.

Ruten er den gamle jernbane, der blev brugt i årtier til at transportere olivenolie til Malagas havn. Den er nem at cykle næsten uden stigninger og et godt underlag af asfalt og komprimeret jord. De forladte togstationer langs skinnerne er blevet restaureret, og mange er omdannet til restauranter og museer, så du kan både spise lækker mad langs ruten og lære om området

Via Verde de la Sierra

En perfekt familieaktivitet. Via Verde de la Sierra er en vandre- og cykelrute, der går langs en forladt jernbane. Ruten er næsten helt flad, ideel til en familie med børn og amatører, der ønsker at nyde naturen og en fantastisk udsigt.

Ruten løber hen over bjergkæden Sierra de Cadiz og berører den sydlige del af provinsen Sevilla. Den er kun 36 km lang og kan nemt deles op. På grund af den gennemsnitlige temperatur i Andalusien om sommeren, som kan være ganske høj, anbefales det at undgå at tage denne rute i juli og august måned.

Camì de Cavalls

At leje en ferievilla på Menorca er ideel til naturentusiaster og for dem, som holder af udendørssport. Hele øen er et UNESCO biosfærereservat. Med denne prestigefyldte anerkendelse fulgte der strenge foranstaltninger for at beskytte miljøet. Blandt dem var bevaring af det naturlige miljø langs kysten og restaurering af den gamle sti, der omgiver øen - Camì de Cavalls.

Denne unikke sti kan kun tilbagelægges til fods, på hesteryg eller på cykel. Den krydser fyrreskove og vådområder; passerer klitter og bjergområder og løber langs brede strækninger af hvidt sand og isolerede bugter, og der bydes på vidunderlige udsigter ud over det turkisblå vand i Middelhavet. På grund af øens flade natur er Camì de Cavalls ikke særlige vanskelig og den er derfor perfekt til familier med børn. Da der ikke er faciliteter undervejs, bør du huske at medbring nok vand og mad til hele turen.

Sierra da Tramuntana

Sierra de Tramuntana er erklæret for et biosfærereservat af UNESCO og er den vigtigste bjergkæde på den baleariske øhav. Den ligger i den nordligste del af Mallorca, og fra toppen er der en betagende udsigt ud over Middelhavet, frodige skove og smukke bjerglandsbyer.

Når du vil udforske denne fascinerende del af Mallorca og komme væk fra overfyldte byer og badestrande, er det et væld af bjergstier og veje, som du kan vælge imellem. De fleste af dem er forholdsvis stille og tilbyder mange muligheder for mountainbikere og landevejscyklister.

En af ruterne er ganske spektakulær, da vejen løber helt nede fra bugten Cala Sa Calobra og når helt op i bjergene med udsigt ud over havet. Det er en ret fysisk krævende rute, som kræver en del af rytterne. Men besværet betales tilbage med en unik panoramaudsigt, når du endelig når toppen. På grund af øens milde og generelt solrige klima året rundt, kan denne del af Mallorcas kyst udforskes selv om vinteren.

Camino del Levante

Camino del Levante er blevet brugt siden middelalderen som en del af Camino de Santiago-netværket. Den starter i Valencia og løber langs en del af den gamle romerske Via Augusta-vej. Som så mange af de andre forskellige dele langs pilgrimsruten Camino de Santiago byder Camino del Levante på utallige muligheder for at nyde prægtige landskaber, historiske byer og steder og møde nye venner undervejs.

Ruten spænder over en del højdemeter fra havoverfladen og helt op i 1300 meter i højde, hvor ruten passerer gennem flere bjergstier. Camino del Levante kan være fysisk krævende, og generelt anbefales det at undgå at køre turen i de varmeste måneder af sommeren, da temperaturerne kan komme højt op og gøre turen mindre behagelig

Parque Natural del Montseny

Naturparken Montseny er det ældste beskyttede område i Catalonien og er af UNESCO erklæret for et “Biosphere Reserve”. Cykelruten starter og slutter i den smukke middelalderlandsby Hostalric (40 km nord for Barcelona) og strækker sig over 140 km med 2000 meter mellem laveste og højeste punkt. Cykelentusiaster kan gennemføre denne rute på en dag.

På denne rute er der mange kulturelle seværdigheder foruden smuk natur. Montseny-bjerget er stolt og majestætisk og kan ses fra mange dele af ruten. Når du krydser målstregen, kan du udforske landsbyen Hostalric, som ligger smukt på toppen af ​​den vulkanske høj, og besøge slottet, der blev bygget omkring år 1145 på en gammel iberisk bosættelse.

Transpirenaica

Denne spektakulære rute løber både på vej og på mindre stier, som forbinder Atlanterhavet med Middelhavet. Den starter i Hondarribia (Baskerlandet) og slutter til Cabo de Creus (Catalonien) undervejs krydses 800 km betagende landskaber og hyggelige landsbyer.

Ruten inkluderer nogle hårde stigninger og svære passager, hvilket gør den svær for utrænede cyklister. Faktisk krydser Transpirenaica nogle af de mytiske bjergpas som Col de Aubisque, Aspin og Tourmalet, der er velkendt af cykelelskere og hvor legendariske Tour de France-slag er blevet udkæmpet.

Foreslåede artikler til dig: