Madrid eller Barcelona: Hvilken by ville du vælge? Her er 10 forskelle!

Den travle hovedstad Madrid eller den dragende metropol Barcelona ved Middelhavet? Disse to skønne storbyer er på hver deres måde helt fantastiske at besøge. Læs de ti spørgsmål nedenfor og find ud af hvilken en af ​​disse to byer, som passer bedst til dig og din ferie. 

Hvilken by bør du vælge, hvis ...

1. ... du holder af mad og af at udforske den lokale gastronomi?

Rambla del Poblenou, Barcelona
 
Besøgende i Barcelona kan vælge at nyde spændende retter fra det berømte katalanske køkken eller skønne internationale retter, som interessante restauranter serverer over hele byen og ofte til meget rimelige priser, hvis du finder de helt rigtige steder.
 
Barcelona har udråbt sig selv som “'Vegetar-venlig". Intet sted i Spanien finder du så mange vegetariske restauranter som i Barcelona, ligesom byen også huser masser af veganske restauranter. Friske lokale madvarer kan købes på det spændende marked La Boqueria på Ramblaen, som nok er et af de mest kendte madmarkeder i Spanien og måske i hele Europa. 
 
Madrid - Mercado de San Miguel
 
Hovedstaden Madrid byder ligeledes på masser af kulinariske eventyr. Byen er fuld af alle slags barer og restauranter, fra berømte navne og internationale køkkener til de mest traditionelle spanske tapasbarer. Der er også et stort udvalg af gourmetmarkeder i Madrid, som er spændende at udforske og populære blandt de lokale.
 
Vidste du, at det var i Madrid, at den første rigtige restaurant åbnede sine døre? Guinness Rekordbog har optaget den spanske restaurant Botin som den ældste restaurant i verden! Den ligger i den gamle bydel i Madrid, er super hyggelig, og er bestemt et besøg værd.   

2. ... du kan lide en god aften i byen?

Gau & Cafe tagterrasse, Madrid
 
Madrid er kendt blandt spanierne som 'la ciudad que nunca duerme', hvilket oversat betyder 'byen, der aldrig sover". Der er således en grund til, at madrilenerne selv kalder sig for 'gatos' (katte)!
 
Du kan bedst opleve dette i centrum af byen omkring Puerta del Sol pladsen, hvor der altid er folk omkring midnat og langt ud på de små timer. Og det er ikke kun turister, som fylder her. Det er oftest de lokale borgere, som meget gerne går ud om aftenen og nyder Madrids omfattende underholdningsprogram, både i weekenderne og på hverdagsaftener.
 
Flamenco i Madrid
 
I Madrid kan du bogstaveligt talt hver aften gå i teatret, til en musical, en koncert, en fest eller anden natlig begivenhed. Disse starter ofte sent, omkring 23:00 eller endda efter midnat. At træde ind på en restaurant klokken 23:30 og spise aftensmad er ligeledes fuldt ud muligt i den spanske hovedstad!
 
Madrid er nok den by i Spanien, som huser flest teatre og alternative kunstneriske tilbud, hvor hovedgaden Gran Via i byens centrum i følge mange spaniere minder om den berømte teatergade Broadway i New York. Du kan også vælge at se et af de ​​fantastiske flamencoshows i en af de autentiske tablaos (traditionelle spanske etablisamenter, som kun opfører flamencoshows) i Madrid. Der er altid et flamencoshow i byen uanset ugedag. 
 
Uanset hvor mange dage du afsætter til din storbyferie i Madrid, vil du altid mangle en dag eller to. Hvis du booker en ferielejlighed i centrum vil du være lige, hvor det hele sker og samtidig spare masser af tid på transport.  
 
La Mercé de Barcelona
 
Naturligvis tilbyder Barcelona også et væld af kulturelle muligheder. Det er jo trods alt den næststørste by i Spanien.
 
Det pulserende sydlandske natteliv appellerer til mange mennesker på ferie. Havnen Port Olímpic tæt på stranden, for eksempel, er et meget livlig sted om natten, fuldt af restauranter og barer.
 
Fiestas de Gracia, Gracia kvarteret i august, Barcelona
 
Barcelona har nogle af de bedste bymæssige sommerfestivaler i Europa med store gadefester hele natten. De er fulde af festlige traditioner, som er en uforglemmelig oplevelse for både lokale og besøgende i alle aldre herunder også børn, da nogle af disse traditioner er familieorienterede og derfor afholdes i dagtimerne. 
 
Giganternes dans, baile de los gigantes de Barcelona
 
Festival La Mercé med deres gigantiske pap maché figurer er i sig selv værd at planlægge din Barcelona tur i september efter. Den er uden tvivl en af ​​de mest imponerende festivaler i hele Spanien!

3. ... du elsker sol og varme på din storbyferie?

For nogen er godt vejr på en ferie uanset destination ensbetydende med solskin og varme, mens andre foretrækker kun solskinnet men ikke heden, når de er på ferie i en by. 
 
Strand, Barcelona
 
Det er normalt varmt i Barcelona om sommeren, hvor de fantastiske strande sørger for, at høje temperaturer balanceres med friske briser fra havet, men også resten af året er klimaet behageligt. Det meste af året har Barcelona nemlig blå himmel og sol, hvilket gør en strandferie i Barcelona mulig næsten hele året. 
 
Madrid har derimod meget store udsving i vejret og er derfor allerskønnest at besøge i foråret eller om efteråret, hvor temperaturerne er behagelige. Om sommeren og vinteren har temperaturerne nemlig tendens til at være ekstreme, enten med hedebølge eller enormt koldt. Årsagen til dette skal findes i byens placering. Madrid ligger lige i hjertet af Spanien i et højtliggende område, som indbyder til stegning om sommeren og kulde om vinteren. 
 
Tagterrasse Bellas Artes, Madrid
 
På trods af dette er begge byer for det meste solrige med dejlig blå himmel og med folk på terrasser eller tagterrasser næsten hele året rundt - også selv om det skal foregå med varmeapparater og under et tæppe!

4. ... du gerne se kunst på museer?

Hvis du nyder at besøge pragtfulde museer fulde af prestigefyldte værker af klassiske kunst, så er Madrid din destination. Hovedstaden er berømt for sin Triangulo del Arte (kunst-trekant), som har den største koncentration af malerier i Europa!
 
Thyssen-Bornemisza Museum, Madrid
 
Denne kunsttrekant består af tre store museer i centrum af byen og ligger i gå-afstand fra hinanden. De tre museer er: Prado-museet, Reina Sofia-museet og Thyssen-Bornemisza Museum.
 
Den berømte Prado-museet i Madrid har mere end 2 millioner besøgende hvert år og er et af ​​de vigtigste og mest besøgte kunstmuseer i verden. Det rummer en unik samling af malerier fra det 15. til det 19. århundrede. Et must for dem, som interesserer sig for både kunst og historie. På det smukke Reina Sofia museum finder du det verdensberømte billede Guernica af Pablo Picasso. 
 
Prado museum, Madrid
 
Der er mange flere museer i centrum af Madrid, og selv for den garvede besøgende er der altid noget nyt at se, for mange af byens museer afholder kontinuert spændende midlertidige udstillinger.
 
Barcelona står ikke tilbage for Madrid, når det kommer til spændende museer og kunstneriske perler. Her finder du nogle af de mest fantastiske af Gaudís huse herunder Casa Batlló, som også er helt spektakulært indenfor.
 
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (center for moderne kultur - CCCB)
 
Mens Madrid har Guernica, har Barcelona et helt museum med malerier af Pablo Picasso, Picasso Museet i centrum af byen. På Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (center for moderne kultur - CCCB) er fokus på arkitektur, film, musik og urban design, som præsenteres gennem tematiske udstillinger, internationale debatter og filmfestivaler. Museet er beliggende i det centrale Raval kvarter og er en af ​​de mest besøgte kunstbygninger i Barcelona. Ved siden af ​​det finder du Museu d'Art Contemporani de Barcelona​​ (MACBA), som er byens museum for moderne kunst.

5. ... du ønsker at se spændende arkitektur?

Jardines del Hospital Sant Pau i Santa Creu
 
Barcelona er verdensberømt for Gaudís kunst, som findes overalt i byen og dens allestedsnærværende modernistiske arkitektur. Gaudís kunst og arkitektur er uden tvivl nogle af ​​de mest seværdige og anderledes ting, man bør se i Barcelona.
 
Gaudí og alle de andre skønne og særprægede ting i byen gør Barcelona til en af de byer, du bare ikke må gå glip af! Kirken La Sagrada Familia, Gaudís huse, det tidligere hospital La Santa Creu i Sant Pau, Parc de la Ciutadella og ikke mindst den hemmelighedsfulde side af Barcelona med drager og mytiske figurer, alle gør de Barcelona til en spændende og unik by at besøge igen og igen. Så det er ikke overraskende, at Barcelona er en af de mest besøgte byer i Europa. 
 
Park Güell
 
Madrid er ligeledes et overflødighedshorn af imponerende bygninger og har naturligvis også den specielle levende kosmopolitiske atmosfære, der følger af at være en multikulturel hovedstad. Her er naturligvis også adskillige bygninger, som du ikke bør snyde dig selv for at se, når du besøger det politiske og økonomiske centrum i landet.
 
Udsigt fra Bellas Artes tagterrasse, Madrid
 
Det imponerende og enorme kongelige palads er en af disse bygninger. Og dette slot vil imponere alle besøgende, og så ligger det ovenikøbet lige i centrum! Vidste du, at de mange store parker i Madrid faktisk er grønne områder, som er blevet bevaret, fordi de  engang var enten jagtmarker eller kongens privat ejendom?
 
Det kongelige palads, Madrid
 
Der er flere overraskelser i hovedstaden. Hvad med et ægte egyptisk tempel midt i centrum, Templo de Debod? Det ligger blot et par skridt væk fra paladset!
 
Templo de Debod Madrid

6. ... du er interesseret i sport?

Vil du se det største fodboldstadion i Europa? Camp Nou i Barcelona har plads til op til 120.000 tilskuere!
 
Camp Nou, FC Barcelonas Stadion
 
Gå en tur med backstage og besøg de "hemmelige" steder såsom presserummet og  omklædningsrum for nogle af verdens bedste spillere. På museet kan du beundre FC Barcelonas trofæer helt tæt på. Og forestil dig, hvorledes her så ud under de Olympiske Lege i '92.
 
Hvor spektakulært det må have været, da operasangeren Montserrat åbnede legene med den legendariske sang “Barcelona” sammen med sangeren Freddie Mercury på storskærm, i det han jo var død året før. Her har også været afholdt koncerter med store navne som Michael Jackson og U2. De kan noget med store armbevægelser her i Barcelona!
 
FC Barcelona Museum
 
Du kan også besøge Anillo Olimpico (olympiske ring) i Barcelona med sportsfaciliteter på Montjuic bjerget, hvor faciliteterne enten blev indviet eller ombygget til de OL 92. Havnen Port Olímpic på stranden i Barcelona er også et smuk levn fra disse lege. Den åbnede i 1991 og var vært for konkurrencer i sejlads, hvor mange nok kan huske solingens guldmedalje med Jesper Bank som skipper. 
 
Ronaldo - Kamp: Real Madrid -  FC Barcelona
 
I Madrid kan du besøge det næststørste fodboldstadion i Spanien: Santiago Bernabéu, hjem for en af ​​de største klubber i verden, Real Madrid.
 
At se en kamp her med op til 81.044 Madridfans er en uforglemmelig oplevelse. Der er dog ofte udsolgt lang tid i forvejen. Men fortvivl ikke, der er fine rundture på stadion, som du kan tage med på og alligevel mærke lidt af suset fra dette imponerende stadion. 
 
Beachvolley på Barceloneta strand - Barcelona
 
Hvis du ønsker at motionere på din ferie, vil du sandsynligvis have flest valgmuligheder i Barcelona tæt på kysten, ​​hvor beachvolley og vandsport såsom windsurfing, kitesurfing og stand-up paddle surfing er populære. Du kan også vælge at gå eller cykle lange ture på den næsten uendelige strandpromenade. 
 
Det bedste sted at cykle i Madrid er i parkerne langs Manzanaresfloden. Her kan du også beundre fodboldstadionet Vicente Calderón, som er hjem for Atletico Madrids hold!
 
Svævebane, Casa Campo Madrid
 
Den enorme Casa de Campo park ved siden af ​​floden er især populær for folk på mountainbike. Eller du kan slutte dig til de lokale madrileños i den centrale park Retiro, som er byens uundværlige grønne lunge, hvor beboerne motionerer eller blot nyder de skønne omgivelser. 

7. ... du er på ferie med børn?

Madrid er hyggelig med et netværk af gågader i de centrale kvarterer. Der er masser af steder, hvor du kan holde en pause og lade børnene lege på store legepladser, mens du nyder en kop kaffe på en af de omkringliggende udendørs udskænkningssteder. 
 
Palacio de Cristal, Retiro
 
Skal underholdningen en tak op, så bør du tage i Retiro park, hvor der om søndagen er teater for børn, der er et eventyragtigt glaspalads med skildpadder i søen og små blå både, du kan ro i på den lidt større sø.
 
Eller du kan tage dine børn med en tur op i svævebanen, hvor der er en fantastisk udsigt over byen, floden og den enorme Casa de Campo park!
 
Forlystelsesparken Tibidabo, Barcelona
 
I Barcelona har du et endnu større udvalg af sjove aktiviteter for børn i Barcelona. Ud over de  brede strande og promenader, huser byen også den fantastiske Tibidabo forlystelsespark, som rummer et væld af aktiviteter for børn foruden en fantastisk udsigt, et magisk springvand og spændende arkitektur og parker. 
 
Plaça del Rei - Barcelona
 
Dertil kommer de mange spisesteder i byen, som har rigtige gode faciliteter for børn og deres forældre. Legepladser finder du overalt i byen, både i parker, på pladser ved siden af cafeer og på stranden. 

8. ... du ønsker at udforske en by på cykel?

Cykeltur langs stranden i Barcelona
 
En cykeltur langs stranden er svær at slå. Så det er nok ikke så underligt, at mange lokale benytter cyklen som transportmiddel. For at imødekomme denne trafik har Barcelona anlagt mange fine cykelstier i byen. 
 
I mange år var der derimod ikke hverken penge eller vilje til at gøre noget for cyklister i Madrid, men det til trods, så stiger mængden støt af lokale, som vover sig ud i trafikken på cykel. Mange af dem er sikkert ansporet af, at der på strategiske steder i byen er bycykler tilgængelige.
 
Bicing bike station
 
Nok har man været lidt sene i Madrid til at opdage dette skønne transportmiddel, men nogen har alligevel tænkt sig om, da man bestilte byens bycykler. Madrids bycykler er nemlige elektriske, da byens topografi har en tendens til at gå op og ned i nogle områder. Som dansker kan du måske synes, det er lidt snyd, men med en kombination af lange bakker og 35 grader om sommeren, så er det måske ikke så tosset endda.
 
Hvis du ønsker en afslappet tur væk fra trafik og mange mennesker, så tag til stierne langs Manzanaresfloden eller en af ​​de ovennævnte parker. 

9. ... du er glad for shopping eller en dejlig gåtur?

El Rastro Madrid 
 
I centrum af Madrid er der mange skønne farverige bilfrie gader og pladser, og mængden af disse overrasker ofte de mange besøgende. Her er en skøn spansk traditionel atmosfære, hvor turister nemt blander sig med lokalbefolkningen uden, at mængden af mennesker føles overvældende, hvilket den ind imellem kan gøre i Barcelona.
 
Den spanske hovedstad er en super god by for shopping. Den store indkøbsgade “Fuencarral” går igennem de to spændende kvarterer Chueca og Malasaña og er stedet, hvis du ønsker at handle i et anderledes område end de almindelige high-streets. Sørg også for ikke at gå glip af et besøg på El Rastro, verdens største søndagsloppemarked! 
 
Catedral de Barcelona, Katedralen i Barcelona
 
Barcelona har også berømte steder såsom La Rambla og det gotiske kvarter (Barri Gòtic), hvor du kan slentre rundt og nyde solen. I de smukke centrale kvarterer i Barcelona kan du besøge mange små butikker eller caféer. Det trendy kvarter El Born er blot et af de mange områder, som er fantastisk til både handel og hygge. Tag en overnatning i Barcelona i en af vores dejlige ferieboliger og oplev Barcelonas spændende kvartere lige uden for din dør. 
 
I mindre kendte, men ikke mindre spændende områder såsom Poble Nou finder du den hyggelige Rambla de Poble Nou (artiklens første billede) med behagelige terrasser og en imødekommende lokal atmosfære. Tæt på finder du Plaça de Les Glòries, hvor du kan besøge Els Encants Vells, det største loppemarked i Barcelona.

10. ... du gerne kombinere byferie med ture i området?

Madrid ligger lige i centrum af landet, hvilket gør det nemt at fortsætte din rejse herfra til andre dele af Spanien.
 
Segovia
 
Hvis du har tid til en udflugt, bør du ikke gå glip af nogle af de mest fantastiske byer omkring Madrid. Vi kan varmt anbefale både smukke Toledo og den gamle bydel i Segovia - som er et UNESCO World Heritage Site. Du kan rejse til begge byer fra Madrid med hurtigtoget AVE.
 
Tossa de Mar and Playa Gran

Mens Madrid er omgivet af sletter og bjerge, er Barcelona omgivet af hav på den ene side og et afvekslende bagland med både bjerge og frodige marker. Her kan du vælge at tage på en endagstur til bjergene i Montserrat eller udforske områdets romerske fortid i Tarragona 100 km syd for Barcelona. Har du mere lyst til at øge dit kendskab til området vine, er der mange muligheder for at besøge vingårde og prøvesmage områdets vine. Som altid i Spanien er der uendelige muligheder!
 
Madrid og Barcelona er begge storbyer og har derfor meget til fælles. Madrid er især en destination for dem, som holder af en travl hovedstad med en intens spansk atmosfære og mange, mange muligheder for underholdning. Barcelona tilbyder en fantastisk kombination af by og strand med ekstraordinær arkitektur og kunst i gaderne. Uanset hvad du vælger, er du helt sikker på en skøn og uforglemmelig ferie!
 
Interesseret? Med alt dette for øje, hvorfor ikke bestille en færgebillet fra Barcelona? Bestil billetter fra Barcelona til destinationer som Mallorca og Ibiza her på DirectFerries.dk med afgange på praktiske tidspunkter og til gode priser.