14 underlige og vidunderlige begivenheder i Spanien

Med det nye år på trapperne, har vi rejst i hele Spanien for at give dig den meste spændende liste over de bedste spanske festligheder. Den kreative spanske fantasi, ukendte mysterier og det evige ønske om at have det godt og more sig, har resulteret i de mest fantastiske fester fulde af glæde og underholdning.

Fra underholdende kampe med tomat, vin eller mel til dansende skeletter og menneskelige tårne, her er 14 af de mest underlige og vidunderlige begivenheder i Spanien.

De melede i Ibi, Spanien

1. La Vijanera Festen i Silió (Molledo), Cantabria

Vi besluttede at starte listen med årets første karneval i Europa. La Vijanera er en farverig maskerade, som fejres den første søndag hvert år i den lille by Sillió i Cantabria.

Her ses de ekstravagante "zarramacos", som er lokale borgere klædt i farvestrålende pelse, store klokker og spidse hatte.

Hver zarramaco har en særlig rolle og sammen tager de rundt i byen Silio for at udvise onde ånder. Efter at have læst `Las Coplas', en humoristisk kritik om det forudgående års begivenhederne, fortsætter de med en symbolsk jagt på bjørnen. Dette ritual symboliserer det godes sejr over det onde, og det menes at bringe held og lykke for det nye år. La Vijanera er en fest, der har det hele: sjov, overtro og masser af kultur.

La Vijanera byfest i Spain

2. Las Fallas i Valencia

Las Fallas er endnu et bevis på, at i Spanien ved de virkelig, hvordan man holder en fest. Las Fallas fejres hvert år i midten af ​​marts. Det er en gadefest for humor, ild og krudt, hvorunder store, farvestrålende papmache-figurer sættes i brand. I løbet af året forbereder forskellige arrangør disse op til 20 meter høje statuer med største omhu.

Disse papmache-figurer, som har satiriske temaer, placeres over hele Valencia by, hvor folk kan beundre dem, før de destrueres. Berømtheder, politikere og selv præsidenter er blevet portrætteret og brændt i denne sjove fest, kun én af statuerne bliver reddet ved afstemning, og denne statue transporteres til Fallero Museum.

Hvis du er interesseret i Fallas og ønsker at finde ud af flere tips til at nyde ferien til fulde, så læs vores guide til Fallas i Valencia.

Las Fallas i Valencia

3.  La Fiesta de Santa Marta de Ribarteme i As Neves, Pontevedra  

Denne begivenhed er en meget speciel og anderledes fest, og den kan vist godt, uden at fornærme nogen, betegnes som en af ​​de mærkeligste fester i Spanien, idet folk, iført passende begravelsestøj, bliver båret gennem byens gader i åbne kister. De levende mennesker i kisterne har overlevet nærdødsoplevelser, hvilket anses for et mirakel. De pårørende bærer kisterne til kirken for at vise deres taknemmelighed over for jomfruen for, at hun har beskyttet deres slægtninge i deres skræmmende prøvelser.

Santa Maria de Ribarteme er ikke den mest typiske spanske fest, men efter-festen har en meget lysere stemningen med fyrværkeri, levende musik fra forskellige orkestre og god mad.

La Fiesta de Santa Marta de Ribarteme i As Neves, Pontevedra

4. La Tomatina madkrig i Buñol, Valencia

La Tomatina er verdens største madkamp, ​​der fejres hvert år den sidste onsdag i august. Denne super sjove og forfriskende fest finder sted i byen Buñol i nærheden af ​​Valencia. Den lille by Buñol på blot 9000 indbyggere fordobler sin størrelse under denne berømte begivenhed, hvor mere end 140 tons overmodne tomater kastes på alt, der bevæger sig.

I 2012 ønskede ca. 50.000 personer at deltage i La Tomatina, hvilket tvang Buñol til at sætte en billetpris på 12 euro for at deltage i festen. I betragtning af den store mængde af ivrige besøgende, er det nu obligatorisk at købe indgangsbilletter, hvilket bør gøres i god tid. 

Under La Tomatina er det næsten umuligt at finde overnatningsmuligheder i Buñol, hvorfor det er ideelt at bestille en feriebolig i Valencia eller det omkringliggende område.  

5. Konkurrence i Castells i Tarragona 

Hvert andet år i begyndelsen af oktober afholder byen Tarragona verdens største konkurrence for menneskelige tårn over to dage. Disse tårne kaldes Castell og består af mennesker, som kravler op på hinanden helt op til 10 meters højde og danner et tårn udelukkende ved at stå ovenpå hinanden. Tårnene bygges uden nogen form for støtte men med masser af styrke, koordination, teamwork og overleveret viden i generationer. Traditionen med at bygge disse hypnotiserende tårne har en lang historie i Catalonien, som daterer sig tilbage til det 18. århundrede.

Disse menneskelige tårne ​​er blevet erklæret som immateriel kulturarv af UNESCO. Hvis du ikke kan deltage i Tarragona's konkurrence, kan du finde lignende arrangementer over hele Catalonien. Især ved lokale begivenheder såsom La Mercé, Sant Jordi eller La Diada, bliver disse menneskelige tårne ​​bygget for at underholde de besøgende. Når du besøger disse byfester og vil have mere plads, privatliv og flere penge i din tegnebog, bør du vælge en feriebolig i Catalonien snarere end et hotel.

Konkurrence i Castells i Tarragona

6. Vinkamp i Haro, La Rioja

Hvis Tomatina lyder rodet for dig, så forestil at starte en krig med rødvin! Rioja er en af ​​de mest kendte vine i Spanien, og provinsen La Rioja afholder en kaotisk vinkrig for at fejre områdets succes som vinproducent.

Ifølge en legende siges det, at en landsbybeboer under en pilgrimsrejse til eremitagen Los Riscos de Bibilio på den 29. juni besluttet at afkøle en rejsekammerat ved at hælde den vin, som han havde gemt i støvlerne, ovenpå ham. Denne historie skabte en sjov tradition, der er nu en af ​​de mest besøgte festligheder i Spanien, hvor mere end 130.000 liter vin hældes ud over mennesker.

Rødvinskrig i Haro, Spanien

7. Festen Cascamorras i Guadix og Baza, Granada

Festen Cascamorras er uden tvivl en af ​​de sjoveste og mest beskidte fester i hele Spanien. Cascamorras er en klovnelignende person fra landsbyen Guadix, som ført lystfarvet tøj hvert år den 6. september forsøger at stjæle en værdifuld statue af Virgen de la Piedad (barmhjertighedens jomfru) fra den nærliggende landsby Baza. Hver gang forhindrer de lokale borgere cascamorrasens forsøg ved at kaste tyk sort maling på ham, og de jagter ham gennem hele landsbyen. Reglerne i spillet siger, at hvis cascamorrasen er i stand til at tage statuen uden at få sit tøj farvet, kunne han tage den med til Guadix.

Den 9. vender cascamorrasen tomhændet tilbage til Guadix, hvilket gør borgerne vrede, og de jager igen den stakkels cascamorras gennem byen og kaster endnu engang farve efter ham. Denne festival, som har mere end fem århundreders historie, er en af de sjoveste, og det er muligt at deltage og forfølge cascamorrasen gennem gaderne i byerne.

Cascamorras fest i Spanien

8. De meledes fest i Ibi, Alicante

Hvert år i den 28. december pålægger los Enfarinats (de melede)  deres særlige retfærdighed på det centrale torv i Ibi (Alicante) ved at starte en morsom kamp med mel, æg og grøntsager.

Los Enfarinants pålægger beboerne i Alicante en række absurde love. Enhver, der har modet til at krænke lovene, får uofficielt en bøde og vil blive mål for disse melbomber, som kastes over hele pladsen. De indsamlede penge går til forskellige velgørende organisationer.

Der enes praktisk nok om en våbenhvile ved frokosttid for at nyde den fantastiske mad, der tilberedes på de omkringliggende restauranter. Senere fortsætter slaget med endnu flere kilo mel, krudt, dans og god musik. 

De melede i Alicante, Spanien

9. Filoxera Fest i Penedés, Catalonien

I løbet af natten den 7. september danser giganter og store hoveder stille og roligt rundt i Sant Sadurni d'Anoia, mens enorme phylloxera (på spansk: Filoxera, hvilket er vinlus) sniger sig rundt i gaderne i landsbyen. Den næste dag angriber phylloxera, og senere på dagen er der spektakulære parader af ild, gnister og musik, som fejrer deres forsvinden.

Denne fest giver en idé om, hvordan Penedes vinområdet har lidt under phylloxera pesten i 1800 tallet. Pesten var hovedårsagen til, at området begyndt at producere flere hvide druer og senere begyndte at fokusere meget mere på cava vine. Hvis du vil vide mere om Penedés' cava traditioner, så læs her om vores Cavatur gennem Penedés.

Filoxera Fest i Penedés, Catalonien

10. Tamborrada trommefest i San Sebastián

Hvert år den 20. januar starter en af ​​de mest støjende og underholdende festivaler i landet i San Sebastian: La Tamborrada. Mere end 15.000 lokale samles til et arrangement, hvor der slås på trommer non-stop i 24 timer.

Fejringen går tilbage til 1800 tallet, da den franske general Napoleons tropper erobrede San Sebastian og byens skønne ø Santa Clara. Lokale kvinder begyndte at håne de franske soldater, der marcherede rundt i byens gader, ved slå på deres spande. I dag symboliserer festen Tamborrada sammenholdet mellem ​​indbyggerne og øger den baskiske identitet.

Forskellige kulinariske klubber har spillet en meget vigtig rolle i at fremme kendskabet til og øge Tamborradas succes. Derfor bærer mange trommeslagere og lokale kokkeuniformer eller traditionelt baskiske tøj under festivalen.

Tamborrada trommefest iSan Sebastián

11. Baixada dels Raiers i Coll de Nargó, Lleida

Kan du forestille dig selv glide ned ad floden på en tømmerflåde af træ? Denne metode til at transportere træstammer var udbredt i Catalonien indtil det sidste århundrede. Flådeførerne, `Raiers' transporterede træ fra Pyrenæerne ned til kysten via floderne. Hvert år den tredje lørdag i august kan det opleves, hvordan det gik for sig.

Denne dag iklæder lokale traditionelt tøj for at huske de raiers, som i tidernes morgen satte deres liv på spil for at sejle træstammerne ned ad floden i Segre. Til denne fest er der også rig lejlighed til at smage fantastiske lokale retter.

Lokale flådeførere, Coll de Nargó, Spanien

12. La Danza de la Muerte  i Verges, Girona

Skærtorsdag fejres på en makaber og ejendommelige måde i Verges i nærheden af ​​Girona. Landsbyen arrangerer en mærkelig parade med dansende skeletter og trommer. La Danza de la Muerte ( dødedans) er en teatralsk opsætning med antik symbolik.

I dette uhyggelige show danser fem skeletter til lyden af ​​en tromme. Dette foregår i byens gader, som kun er oplyst af fakler. Den symbolske dans skal minde os om,  hvor begrænset vores tid på denne planet er. En unik oplevelse, der helt sikkert efterlader dig myrekryb. Hvis du planlægger at besøge Verges, anbefaler vi dig at bo i et sommerhus på Costa Brava, så du også kan opleve andre spændende ting i området.

La Danza de la Muerte  i Verges, Girona

13. Nytår i august i Berchules, Granada

Spanierne er berømte for deres ønske om at feste, og hvis en fest kan gentages, skal den gentages! I hvert fald i Berchules virker det som deres motto, for hver første lørdag i august gentager de fejringen af ​​nytårsaften.

I 1994 kunne indbyggerne i Berchules ikke afholde den sædvanlige spanske nytårstradition med 12 vindruer for held og lykke, på grund af en fejl i transmissionen af klokkespillet. Så de besluttede at fejre ankomsten af det nye år i august i stedet for. Festen var så populært, at den blev gentaget det efterfølgende år, og nu tiltrækker festen hvert år mere end 10.000 besøgende.

At overnatte i Granada er en god idé, hvis du vil besøge Berchules, da denne lille by er beliggende lige på den anden side af Sierra Nevada. Så hvis du vil holde en fantastisk nytårsfest i dejlig sommervarme, så tag til den hyggelige landsby Berchules til august.

Jul og nytår i august, Berchules, Spanien

14. "Salto del Colacho" - Castrillo de Murcia, Burgos

"Salto del Colacho" er en tradition fejret hvert år i juni i Castrillo de Murcia, en lille landsby i provinsen Burgos. Festivalen, der dateres tilbage til 1621, kombinerer kristne og hedenske elementer og fejrer det godes sejr over det onde.

Arrangementet drejer sig om et anderledes og spektakulært show, som måske ikke er helt velegnet til ængstelige forældre. I slutningen af ​​en procession velsigner en præst de børn, der blev født i lokalområdet i det foregående år. De små lægges derefter på puder foran små altre dekoreret med blomster.

Det er på dette tidspunkt, at "colacho" tager scenen. En mand, som repræsenterer djævlen, er iklædt en rød og gul dragt, og han løber gennem gaderne i landsbyen og rammer deltagerne med en pisk. Deltagerne svarer igen med fornærmelser. Når han ankommer til det område, hvor puderne og børnene er placeret, hopper "colachoen" over dem for at fjerne onde ånder og i stedet give babyerne beskyttelse og sundhed. Ved afslutningens​ceremonien bliver børnene dækket med blomster, inden de vender tilbage til deres forældres arme, og så begynder festen med dans og vin.

Salto del Colacho

Vi har nu introduceret dig for de sjoveste og mest bizarre fester i Spanien. Som du kan se, kan disse ind imellem være temmelig underlige i Spanien, men forhåbentlig er du enig i, at de forstår at feste i Spanien! 

Vi håber, du vil nyde festerne, som vi har fortalt om i denne liste over spanske underlige og vidunderlige festivaler. Uanset hvor underlige og skøre disse festligheder er, én ting er sikkert: du vil få en masse uforglemmelige oplevelser!